Şimdi tercih zamanı (19.07.2016)

Tercih işlemleri 26 Temmuz-02 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamayacak.

Figen Atalay

Üniversite adaylarını, LYS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih heyecanı sardı.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, üniversite adaylarına, tercih süreciyle ilgili strateji önerilerinde bulundu.

Yeşilyurt’un uyarıları şöyle:

1) Bu yılki özel durum adaylara örneklerle anlatılmalı. Çünkü öğrenciler başarı sıralarının neden beklediklerinden aşağıda geldiğini sorgulayacaklardır.

Özellikle YGS’nin kolay olması dolayısı ile seçici bir sınav olmaması ayrıca LYS-3 de Türk Dili ve Edebiyatı’ndaki çok kolay soruların sorulması mevcut durumu yarattığı söylenebilir. Ayrıca çoğu aday istediği bölümün puan olarak tuttuğunu ancak başarı sırası olarak geride kaldığını söylüyor. Tercihlerde başarı sırasının geçerli olduğu mutlaka üzerine basılarak söylenmeli.

2) Tercih yaparken bütün puan türleri için yüzde 50 kadar başarı sırasının üstünden başlanabileceği, ancak mutlaka yüzde 100 hatta daha da fazla alt başarı sırasına inilmesi gerektiği mutlaka vurgulanmalı. Örneğin; 50 bininci sırada yer alan bir öğrenci tercihlerini 25 binden yapmaya başlayabilir. 100 bine kadar hatta daha da alta inmesi öğrencilere önerilebilir.

3) Üst başarı sıralarında çok fazla yığılma olması nedeni ile bu grup öğrencilerin tercihlerinin yüzde 100’ün altına da inilmesi yararlı olacaktır.

4) 2016’da kontenjan artışı çok fazla olmadı. Dolayısı ile tercih yaparken mutlaka 2015’e göre bölümlerin kontenjan artış ya da azalışlarına bakmak gerekiyor. Örneğin bir bölüm 50 kişi alırken kontenjanını 40’a düşürdüyse başarı sırasının da yükselebileceği yorumu yapılabilir.

5) Puan türü değişen çok sayıda bölüm olduğu için bu bölümlerin 2015 başarı sıralarına bakmak yol gösterici olacaktır.

6) Tercihin sorumluluğu adaya ait olduğu için kılavuzdaki özel koşulları okumanın gerekliliği adaylara mutlaka hatırlatılmalı.

LYS’de Şaşırtıcı sonuçlar

Yeşilyurt, 2016 LYS çözüm ortalamalarının değerlendirmesini de şöyle yaptı: Adayların Matematik sorularını çok kolay bulmasına karşın ortalamanın bir önceki yılla aşağı yukarı aynı olduğu göze çarpıyor. Bu durumun oldukça şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Türk Dili ve Edebiyatı testinin ortalamasının 20,98 den 27.36’ya çıkması çok çarpıcı bir sonuç. Ortalamanın bu derece yükselmesi özellikle TM ve TS puan türlerinde başarı sıralarının bir önceki yıla göre beklenenden fazla gerilemesine neden oldu. Geometri testi adaylar tarafından en zor test olarak belirtilmesine karşın ortalaması 3.78’den 4.22’ye çıkmış durumda. Fen Bilimleri testinde en zor test olarak Fizik nitelenmişti ve ortalaması da beklendiği üzere 6.48’den 5.03’e geriledi. Kimya testi kolay bulunmuştu ve ortalaması da 8.75’den 9.53’e çıktı.

Biyoloji testi adaylarca kolay bulunmasına karşın ortalaması 9.78’den 7.73’e düştü. 2.05’lik bir düşüşün beklenmediğini ifade edebiliriz. Sözel testlerden Coğrafya-1’de belirgin bir düşük ortalama göze çarpmakta. 10.21’den 7.88’e gelmesi ve 2.33 ortalamanın düşmesi adaylara Coğrafya- 1 testinin çok zor geldiğini bize gösteriyor.