Şimdi LYS zamanı

Adayların, açık uçlu soruları ve öğretmenlik, mühendislik, hukuk gibi bölümlere getirilen puan barajlarını dikkate alması gerekiyor.

Deniz Ülkütekin

Hedefi 4 yıllık bir lisans programına yerleşmek olan üniversite adayları şimdi gözünü haziran ayında yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’a (LYS) çevirdi. YGS sonuçları 28 Mart’ta açıklanacak, 150 puan alan adaylar, iki yıllık önlisans programlarına yerleşme hakkı kazanırken, 180 puan ve üstünde alan adaylar ise LYS oturumlarına katılma hakkı kazanacak.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, LYS’ye girecek adaylara önümüzdeki 2,5 aylık sürede yapılacak hazırlıklara ilişkin şu uyarılarda bulundu:

“ YÖK ve ÖSYM’nin aldığı kararlar ışığında sınav ve tercih süreciyle ilgili yenilik ve değişiklerine bir kez daha bakmak ve ona göre bir pozisyon belirlemek yerinde olacaktır. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan kısa cevaplı soruların testlerde yer alacak olması, bu tip sorulara yönelik hazırlık yapmayı önemli hale getiriyor. Daha önce tıp, hukuk ve mühendislik programlarına getirilen taban başarı sırası uygulamasının bu yıl öğretmenlik programlarına getirildiğini bilmeniz ve ona göre bir LYS hazırlık stratejisi belirlemeniz de faydanıza olacaktır.”

LYS neden farklı?

LYS’nin bilgiyi ölçen bir sınav olduğunun ve bu yapısıyla YGS’den ayrıldığına dikkat çeken Acet, bunun bilincinde olunarak bir çalışma planı yapılması gerektiğini kaydetti. Acet sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bunun en iyi yolu 2016 LYS konularının, soru dağılımlarının ayrıca ÖSYM’nin yayımladığı örnek açık uçlu soruların incelenmesidir. Böylelikle nasıl bir sınavla karşı karşıya olacağımızı ve bu sınavlara nasıl bir hazırlık yapmamız gerektiğini anlamış oluruz. LYS’lerin bilgiye dayanması nedeniyle konu çalışmanın önemini ve sonrasında düzenli tekrar yapılmasını bir kez daha hatırlamak gerekiyor. Aslını sorarsanız bu durum önemli bir avantajı da beraberinde getiriyor; doğru bir çalışma temposu ile LYS hazırlık süreci ve oturumlarında kafa karışıklığı ve kararsızlıklar yaşamadan, verdiğiniz emeklerin karşılığını alma ve sınav performansınızı yükseltme şansına sahip olabilirsiniz.” Bilfen Liseleri Rehberlik Bölüm Başkanı Sebahat Başusta, LYS’nin puan payının üniversiteye girişte YGS’ye göre çok daha fazla olacağını hatırlatarak, öğrencilerin her konuya derinlemesine çalışması gerektiğini belirtti.

Süre tutarak çalışın

Başusta şöyle konuştu; “Konuları öğrenirken ve öğrendikten sonra mutlaka geçmiş yılların LYS sorularını baz alan denemeler ve testler çözülmesi hem konunun pekişmesi hem soru tarzlarına alışılması için gereklidir. Bu testlerde çözülemeyen sorular için mutlaka tekrar konuya dönülmesi, eksiklerin tamamlanması ardından tekrar çözülmeye çalışılması, halen çözülemiyorsa öğretmenden yardım istenilmesi, öğrenmede kalıcılığı artıracaktır. Ayrıca süre ile yarışıldığı unutulmamalı ve her seferinde deneme ve test çözerken mutlaka süre tutulmalıdır. LYS ciddi anlamda iyi çalışma gerektirir ama aynı zamanda çalışanın karşılığını da iyi aldığı bir sınavdır. Çalışmadığınız her gün sıralamada gerilemeniz kaçınılmazken çalıştığınızda mutlaka ilerleme kaydedersiniz.”

LYS Takvimi

28 Mart YGS sonuçlarının açıklanması
4 - 17 Nisan LYS başvuruları
10 Haziran LYS-4 (Sosyal Bilimler)
11 Haziran LYS-1 (Matematik)
17 Haziran LYS-2 (Fen Bilimleri)
17 Haziran LYS-5 (Yabancı Dil)
18 Haziran LYS-3 (Edebiyat- Coğrafya)

Hatalı soru iddiası

MEF Lisesi öğretmenleri yaptıkları değerlendirmede, dün yapılan sınavda Türkçe testinde yer alan 16. soruda iki doğru yanıt bulunduğunu öne sürdüler. İddia şöyle:

“Basına verilen soru kitapçığında 16. soruda iki doğru yanıt vardır. Bu soruda doğru yanıt E seçeneği olarak verilmiştir. Evet, metinde sıra sayı sıfatı yoktur. Bu, doğrudur. A şıkkında ise ilgi ekiyle türemiş sıfat ifadesi yanlıştır. Soruyu hazırlayanın ilgi ekiyle kastı, muhtemelen -ki’nin geçtiği sözcüklerdir. Ancak metinde geçen “her zamanki” ve “yandaki” sözcüklerinde geçen –ki yapım eki -ki veya sıfat yapan -ki olarak değerlendirdiğimiz -ki’dir.”

16. SORU

“Her zamanki gibi bir sabahtı. O gün de yandaki taş binanın yüksek tavanlarına ve eskimiş pencerelerinden odaya sızan renk renk ışıklara merhaba demişti.” Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) İlgi ekiyle türemiş sıfat B) İkilemeyle oluşmuş sıfat C) Belgisiz sıfat D) İşaret sıfatı E) Sıra sayı sıfatı

Geç kalan adaydan kampanya

Konya’da sınava, giriş saati olan 09.45’ten sonra gelen ve görevliler tarafından içeri alınmayan üniversite adayı, Change. org internet adresinde imza kampanyası başlattı. “YGS sınav saati mağdurları için siz de destek olun” başlığıyla başlatılan ve Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilmek üzere hazırlanan kampanya metinde şöyle denildi; “12 Mart 2017’de yapılan YGS’ye Konya Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubad Kampusu Teknoloji Fakültesi’nde sınava girecektim. Şehir merkezinden kampusa ulaşmak için kullanmak zorunda olduğumuz gidiş yolu olan Yeni İstanbul Caddesi’ndeki araçların trafiği kilitlemesi ve aynı anda yoğun kar yağışının başlaması ulaşımı imkânsız hale getirmiştir. Bu sebeple sınav başlama saati birkaç dakika geçmiştir. Bu durumdaki binlerce öğrenci ile aynı mağduriyeti yaşamaktayım. Saat 09.55’e kadar geç kalan öğrencilerin salonlara alındığını çevredeki velilerden öğrendik. 09.45 kuralına tam riayet etmeyen başka sınav merkezlerinin olduğunu da öğrenmek üzüntümüzü daha da artırmıştır. Mağduriyetimizin giderilmesi için gereğini saygılarımla arz ederim.”