Simavlılar geceyi dışarda geçirdiler

Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs gecesi 23.15'te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yurttaşlar bu geceyi de sokakta geçirdi.

cumhuriyet.com.tr

Gece saatlerinde ilçe sokaklarında evlerin büyük kısmında ışıkların yanmadığı, vatandaşların sokakta olduğu görüldü. Simavlılar, çocuklarıyla birlikte ateş yaktılar ve üzerlerine aldıkları battaniyeler yardımıyla soğuktan korunmaya çalıştı. Yemeklerini ve çaylarını açık alanlarda hazırlayan, yiyen ve içen ilçe sakinleri, arabalarında uyumayı tercih etti. Simav'da parkta sabahlayan yurttaşlardan Hasan Çalışkan, depremin kendilerini çok etkilediğini ve korkudan eve girmek istemediklerini söyledi. Çalışkan, ilçe sakinlerinin maddi zararının büyük olduğunu belirterek, ''Simav'ın afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşların maddi kayıplarını kendilerinin karşılaşması zor. Bu nedenle devletin destek olması gerekir'' dedi.

Hasan Çalışkan'ın eşi Melek Çalışkan da deprem sırasında yaşadıkları korkuyu anlatacak kelime bulamadığını, çok şiddetli sarsıntı yaşadıklarını söyledi. Evlerinin beşinci katta olduğunu, bir ara balkondan atlamayı düşündüklerini ifade eden Melek Çalışkan, depremin ardından kendilerini evlerinden dışarıya attıklarını, eve girmeye korktukları için sokakta sabahladıklarını anlattı.

Mukadder Balta da depremden sonra eve giremediğini belirterek, şöyle konuştu: ''Sokakta bulunan kamyonetimizin kapalı kasasına yatak, yiyecek ve piknik tüpü koyduk. Yemeğimizi kamyonetin kasasında yapıyoruz, çayımızı burada hazırlayıp içiyoruz. Kamyonetin kasası küçük olduğu için yataklar sadece çocuklarımıza yetiyor. Onları kamyonette yatırıp, biz de parkta ateş başında ısınıp uyumaya çalışıyoruz.''

Simav'da 35 yıldır Fatih Mahallesi Muhtarlığı görevinde bulunan Tevfik Gültekin (85) de depremi kelimelerle ifade etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Depremde evlerin ''harman gibi sallandığını'' dile getiren Gültekin, ''Ben bu yaşıma geldim, böyle deprem görmedim. Kendimi hemen dışarı attım, canımı kurtardım'' dedi. Deprem korkusu nedeniyle evine giremediğini, 85 yaşında olmasına rağmen arabasında yattığını belirten Gültekin, sadece namaz kılmak için evine girdiğini, bunun dışında sürekli sokakta olduğunu söyledi.

 

Sabah çorba ve kahvaltılık dağıtıldı

Kütahya'nın Simav ilçesindeki depremin ardından geceyi çadırkentte geçiren yurttaşlara sabah, çorba ve kahvaltılık dağıtılırken, Sağlık Bakanlığı'nın depremden etkilenenler için ilçeye 20 psikolog göndereceği öğrenildi. Simav'daki depremde evleri zarar gören yurttaşlar, çadırkentte yaşamlarını sürdürüyor. Yurttaşlar, dağıtılan yatak, battaniye ve tüketim malzemeleriyle çadırkentteki ilk gecelerini geçirdiler. Depremzedelere sabah çorba ve kahvaltılık dağıtıldı. Yurttaşlar, verilen hizmetten memnun olduklarını, ancak tuvalet ihtiyacını karşılamak konusunda sıkıntılarının bulunduğunu söylediler.

Çadırkentte kalan depremzede yurttaşlardan emekli öğretmen Zekai Atlıer, çok şiddetli bir deprem yaşadıklarını, evlerindeki tüm eşyaların zarar gördüğünü ve kullanılmayacak hale geldiğini söyledi. Simav'da 2 yıl önce meydana gelen depremde de hem evi, hem iş yerinin zarar gördüğünü ifade eden Atlıer, ''Bu depremde daha büyük zarar meydana geldi. Devletin destek olmasını istiyoruz. 18 yaşındaki oğlum Sezer, ikinci kattaki evimizin balkonundan atladı, iki bacağı birden kırıldı'' dedi. Atlıer'in eşi Nilüfer Atlıer ise depremin kendilerini çok etkilediğini belirterek, ''Deprem anı sanki mahşeri yaşadık, çok kötüydü. Evde maddi değeri olan hiçbir şey kalmadı. Devletten maddi hasarlarımızın karşılanmasını bekliyoruz. Bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Çadırkentte kalan yurttaşlardan Mevlüt Acar, evinde büyük hasar meydana geldiğini, deprem gecesi şok yaşadıklarını söyledi. Devletten yardım beklediklerini kaydeden Acar, 2 yıl önceki depremde de evlerin hasar gördüğünü, ancak herhangi bir yardım yapılmadığını iddia etti. Nazif Üstün de depremin ardından yetkililerin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını, ancak ev ve iş yerlerindeki zararın giderilmesi için devlet desteğinin sürmesini istedi.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı tarafından ilçeye 20 psikolog gönderileceği, depremden etkilenen yurttaşlara psikolojik destek verileceği öğrenildi. Yetkililer, hastanede tedavi gören depremzedelerden büyük kısmının psikolojik etkilenmeden dolayı tedavi gördüğünü, psikologların bu nedenle yurttaşlara destek vermesinin uygun olacağının kararlaştırıldığını bildirdi.

 

TOKİ Başkan Vekili, Pazarlar ilçesinde inceleme yaptı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel, Kütahya'nın Simav ilçesinde önceki gün meydana gelen depremden etkilenen Pazarlar ilçesinde incelemelerde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla deprem bölgesine geldiği öğrenilen Karabel'in incelemelerine, Pazarlar Kaymakamı Murat Beşikçi, Belediye Başkanı Ahmet Torun, AKP İlçe Başkanı Bilal Demirci de katıldı. Karabel'in, deprem bölgesini yerinde görmek ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla Pazarlar'ın yanı sıra Simav ve Şaphane ilçelerinde de inceleme yaptığı bildirildi.
 

Şaphane'de hasar tespiti yapılıyor

Depremden zarar gören Şaphane ilçesinde, binalardaki hasarın belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Şaphane Kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi, oluşturulan Kriz Masasının günün 24 saati çalışarak mağdur durumdaki yurttaşların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. İlçe merkezi, belde ve köylerde ön hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Beşikçi, ''Köylerimizi geziyoruz. Emniyet ve jandarma birimleriyle sürekli irtibat halindeyiz. Vatandaşlarımızın yiyecek ve barınma ihtiyaçlarının tamamı karşılanmaktadır. Şu anda korku nedeniyle vatandaşların büyük bölümü konutlarına girmemektedir'' dedi.

Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz de hiçbir yurttaşın mağduriyetine izin vermeyeceklerini ifade etti. Öte yandan, deprem dolayısıyla evlerinde hasar oluşan vatandaşlar, geceyi, Türk Kızılayı tarafından gönderilen ve Belediye Meydanı'nda kurulan çadırlarda geçirdi.

 

Türk Telekom'dan açıklama

Türk Telekom'dan, Kütahya'nın Simav ilçesi ve bağlı köylerinde, deprem dolayısıyla mağdur olan müşterilerine destek geldi. Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin, deprem bölgesindeki Türk Telekom müşterilerinin, ev telefonlarından 19 Mayıs 2011 tarihi itibariyle ay sonuna kadar (Mayıs fatura kesim tarihine kadar) şehir içi ve şehirlerarası yönüne yaptıkları aramalar ücretsiz olacak.

Simav'daki ankesörlü telefonlardan şehir içi ve şehirlerarası aramalar da 23 Mayıs 2011 saat 23.59'a kadar ücretsiz yapılabilecek. Vatandaşlara ankesörlü telefonlarda kartsız çağrı başına 10 dakika limitli şekilde bedava görüşme olanağı sağlanacak. Kızılay'ın kurduğu çadır kentte yeni kurulacak üç adet geçici ankesör de bu kapsamda hizmet verecek.

 

Çadırkent'te çadır dershane kuruldu

Kütahya'nın Simav ilçesindeki çadırkentte çadır dershane kurularak, LYS ve SBS'ye girecek öğrencilere kurs verilmeye başlandı. Depremin ardından kurulan çadırkente yerleştirilen vatandaşların ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çadırkentte kurulan iki ayrı çadırda, depremzede ailelerin öğrenci çocukları için LYS ve SBS'ye hazırlanmaları amacıyla kurs verilmeye başlandı. Öğretmenler tarafından ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen kursa, çok sayıda öğrenci katıldı.

Öğretmenler, hasar gören evlerine giremeyen ailelerin çocuklarının sınavda geri kalmaması amacıyla açılan kursların, öğrencilere katkısı olacağını ifade ettiler. ''Çadırkurs''a katılan Simav Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Sercan Bütün, sınava hazırlandıkları dönemde depremin meydana geldiğini belirterek, depremin ardından mağdur olduklarını, kurulan çadırda ders çalıştıklarını söyledi. Sınava az zaman kaldığına dikkati çeken Bütün, ''Deprem bizi çok kötü etkiledi. Moralimiz bozuldu. Yetkililerden bize ek puan vermelerini istiyoruz'' dedi.

Lise öğrencisi Uğur Kutluer de depremin ardından Simav kent merkezinde kimsenin kalmadığını, sınava çok az bir zaman kaldığını ve morallerinin de bozuk olduğunu dile getirerek, iki gündür ders çalışamadıklarını, oluşturulan kursun derslerine yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Lise öğrencisi Kübra Ateş de büyük bir deprem geçirdiklerine işaret ederek, ''Çadırlarda kalıyoruz. Eve girilemiyor. Uyku zaten yok. Çökmüş durumdayız. 15-20 gün sonra sınavımız var. Çalışmadığımız ders konuları da bulunuyor. Simav'ın doğal afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Böylece belki ek puan alabiliriz'' diye konuştu.

 

Kütahya Valisi'nden açıklama

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Simav'da depremin ardından kurulan çadır kentte inceleme yaptı. Çiftçi, depremin hemen ardından harekete geçtiklerini, ilk bir buçuk saat dışında devletin varlığını etkin biçimde burada hissettirdiklerini söyledi. Çiftçi, ilk etapta alınması gereken tüm tedbirlerin alındığını belirterek, ''Sayın Başbakanımız bizzat ilgilendi. Bakanlarımız ilgilendi. Köyler dahil 2 binin üzerinde çadır kurduk'' dedi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Çiftçi, şimdiye kadar 802 tane oturulamaz bina, 53 acil yıkılması gereken ve 14 de yıkılmış bina tespit edildiğini anlattı.

Çiftçi, hasar tespit çalışmalarının yarın öğlene kadar tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra Tapu Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle de Simav'daki Hazine arazilerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çiftçi, ''Kısa vadeli yapılması gerekenlerin yanında uzun vadeli planlamaları da yapıyoruz. Bu planlama bir iki ay içerisinde hazır olacak. Daha sonra TOKİ'ye ne kadar yeni bina yapılması gerektiği yönünde öneride bulunacağız. Şehir planlamasına uygun belki yeni bir Simav oluşturulacak'' dedi. Vali Çiftçi, İstanbul'dan özel bir ekibin akşam saatlerinde Simav'da olmasını beklediklerini, yıkılmak üzere olan 15 minareyle acil yıkılması gereken binaların bu özel ekipler tarafından yıkılacağını bildirdi.

Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan ise, çadır kentte kurulan çadır sayınının 750'ye ulaştığını, 3 bine yakın vatandaşın burada konakladığını söyledi. Artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşların tedirgin olduğunu, moralleri yüksek tutmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: ''Göründüğünden daha büyük bir hasara maruz kaldık. Daha öncekilerden çok şiddetli bir deprem yaşadık. Hasar tespit çalışmaları yüzde 60 oranında tamamlandı. Bir yerleşim alanının afet bölgesi ilan edilmesi için binaların yüzde 20 oranında ağır hasarlı olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Burada bu rakam çoktan aşıldı. Sayın valimiz, Bakanlarımızla sürekli temas halinde. Tahmin ediyorum Simav afet bölgesi ilan edilecek. Edilmesi de gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyaç var.''