Şikede etik tartışması
Etik Kurul'da görev alan YÖK üyesinin kendi kurum mevzuatını çiğnediği ortaya çıktı .
cumhuriyet.com.trFutbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın futbolda şike iddialarıyla ilgili önümüzdeki hafta karar vereceklerini açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği Etik Kurul’da “etik tartışması” başladı. Kurulda görevlendirilen YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan’ın Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nde (DATÜB) Genel Başkan vekili olduğu ortaya çıktı. YÖK Yasası, Denetleme Kurulu üyelerinin hiçbir özel ya da kamu kuruluşunda ücretli ya da ücretsiz görev alamayacaklarına hükmederken Prof. Dr. Doğan, “Bu bir sivil toplum kuruluşu. Ben o insanların arasından çıkan birisiyim. 8. madde vesaire gibi bir gerekçeyi mazeret uydurmayı hiç düşünmedim” dedi.
Şike operasyonuyla belgeleri haftalardır inceleyen Etik Kurul, önümüzdeki günlerde Türk futbolunun geleceğini yönlendirecek bir karara imza atacak. Kurulun aldığı kararın ardından, bazı kulüplerin ligden düşmeleri, yöneticilerin ceza almaları ya da farklı yaptırımlar uygulanabileceği gibi konuyu yalnızca yargı sürecine de bırakabilecek. İşte bu derece kilit bir konumda olan Etik Kurul’da bugünlerde farklı bir “etik” tartışması yaşanıyor. Talep üzerine YÖK tarafından kurulda görevlendirilen YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan’ın, YÖK’teki görevinin yanı sıra Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nde de başkanvekili olarak görev yaptığı ortaya çıktı. YÖK Yasası’nın 8. maddesinde yer alan “Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeleri, Bakanlar Kurulu ve Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen istisnai geçici görevler dışında hiçbir kamu kuruluşu veya özel kuruluşta ücretli ve ücretsiz çalışamazlar” hükmü, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. YÖK, Doğan’ın kurul onayıyla şike dosyası üzerinde çalışan Etik Kurul’da görevlendirildiğini, YÖK’teki görevine başladıktan sonra da Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ndeki görevlerini bıraktığını belirtirken Prof. Doğan’dan farklı bir açıklama geldi.
‘8. maddeyi mazeret gösteremem’
Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ndeki Genel Başkan vekilliği görevinden ayrılmadığını kesin bir dille ifade eden Doğan, ortada YÖK Yasası’na aykırı bir durum olmadığını savundu. Anayasa Mahkemesi’nin tamgün yasasıyla ilgili kararında, hekimlerin mesai saatleri dışında istedikleri gibi çalışabileceklerine karar verdiğini anımsatan Doğan, kendi durumunun da bu çerçevede ele alınması gerektiğini söyledi. Doğan, “Ayrıca bu bir hemşeri derneği. Ben o bölgeyle ilgilenen bir ailenin çocuğu olarak, çocukluğumdan beri ilgileniyorum ve bunda da bir mahsur görmüyorum. Burası bir sivil toplum kuruluşu” dedi. Birlikteki görevinden bir ücret almadığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
“Beni ısrarla istemelerinin sebebi şu; Ahıskalılar dünyada ezilmiş insanlar. Kendileri açısından önemli bir şahsiyet çıkınca, onun aralarında olmasını, vitrinde olmasını istiyorlar. Ben o insanların arasından çıkan birisiyim. 8. madde vesaire gibi bir gerekçeyi mazeret uydurmayı hiç düşünmedim.”