Şiddete karşı mücadelede bilinçlenme

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili ulusal ölçekte ''şiddete karşı mücadele ve toplumsal bilinçlenme'' planlaması yapılması gerektiğini belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, çocuk ve kadına yönelik şiddetin eğitimle çözebileceğini ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde şiddetle mücadele eden grupların arasına başta öğretmenler, akademisyenler olmak üzere velilerin de alınması önerisinde bulundu.

Açıklamasında, ''Halkımızın 'aile içi şiddet, çocuğa ve kadına yönelik şiddet' konularında uluslararası ve ulusal mevzuat dahilinde ve kültürel mirasımız doğrultusunda eğitilmesine ve bilinçlendirilmesine büyük ihtiyaç vardır'' görüşüne yer veren Avcı, Milli Eğitim Bakanlığının, öğrenci ve velileri kapsayan aile danışmanlığı sistemi geliştirerek, kısa ve etkili planlamalarla bir an önce programlanmış alternatif çözümler geliştirmesine ihtiyaç bulunduğuna işaret etti.

Başta çocuklara ve kadınlara olmak üzere şiddetin ''toplumsal bir sarmal'' haline geldiğini savunan Avcı, her gün gazetelerde, televizyonlarda çocuk ve kadın cinayetlerinin yer aldığını, şiddet, cinsel taciz ve istismar haberleri ile karşılaşıldığını ifade eden Avcı, bu tür vahşet olaylarının giderek normalleştiğini kaydetti.

Avcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Bu konuda uzun vadeli ve ciddi hukuki ve kurumsal düzenlemeler yapmak ve topyekun bir eğitim faaliyetiyle şiddeti ortadan kaldırmak gerekiyor. Toplumunun kanaat önderleri başta olmak üzere, bu konuda topluma bir zihniyet dönüşümü pompalanması gerekiyor. Bunun da yolu dört başı mamur bir eğitimden, kültürel değerlerimizi doğru anlamak ve anlatmaktan, insan merkezli bir eğitim anlayışını hem müfredatlara hem de hayatın içine koymaktan geçer.

Son yıllarda çocukları ve kadınları koruyan birçok yasa yürürlüğe girdi. Polisiye tedbirlerle, yasa ve cezai müeyyidelerle sonuç alınamadığı ortada. Toplumun kültüründe şiddet normalleşmişse toplumsal eğitimin yanı sıra uzun vadeli ve ciddi hukuki ve kurumsal düzenlemeler yapmak gerekir. Ulusal ölçekte 'şiddete karşı mücadele ve toplumsal bilinçlenme' planlaması yapılmalı.''