SGK ‘fizikten’ sınıfta kaldı
Ağrılı hastaların çoğuna fizik tedavi geri ödemesi yok, kaplıca var.
Sibel Bahçetepe / CumhuriyetDevlet, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alan yurttaşları, son bir yılda yaptığı geri ödeme planındaki değişikliklerle mağdur etti. SGK; parkinsondan serebral palsiye (beyin felci), bel fıtığından el yaralanmalarına kadar birçok alanda ya tedaviye kota kısıtlaması koydu ya da hekimin bir günde bakacağı hasta sayısını kısıtladı. Hal böyle olunca birçok hasta, fizik tedavi hizmetinden mahrum kaldı. Hatta bel kayması ve fibromiyalji hastalarının fizik tedavi ödemesini hiç yapmayan SGK, yalnızca kaplıca hizmetini geri ödeme planına dahil etti.
Hayat boyu 30 seans
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci “Fizik tedavi lüksmüş gibi algılanıyor. Son 1 yıldır en büyük tırpan fizik tedaviye geldi” diye konuştu. Temmuz 2014’te beyin felci hastalarına hayat boyu sadece 30 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon hakkı verildiğini anlatan Ketenci, bunun bardağı taşıran son damla olduğunu, yetkililerle konuşulduktan sonra ortak bir yol bulunduğunu söyledi.
Bir doktora 8 hasta kotası Ketenci, inme ve omurilik yaralanmalarında (spinal kord) ise fizik tedavi hizmetinin, kişilerin hasta oldukları bir yıl içinde sınırsız olarak verildiğini ancak daha sonraki yıllar için belli sınırlamalar getirildiğini anlattı. Ketenci, şöyle devam etti: “SGK hastalıkları kategorize etti. Parkinson, MS, inme, serebral palsi hastalarının hepsi A grubu hastaları oluşturuyor. Bu hastalar için de kota getirildi. Bir günde, bir doktorun tedaviye alabileceği hasta sayısı 8 ile sınırlandırıldı. Hastalar hem kota sorunu ile hem de bir yılı geçtikten sonra hastalıkların kendisi devletin geri ödeme sınırı nedeniyle tedaviye girmekte zorlanıyor. Özel hastaneler de hekim ve hasta kotası getirdiği için hastalar devletteki gibi sıraya giriyor. Hasta, parası ile bu tedaviyi özellerde almak isterse yüksek ücretlerle karşı karşıya kalabiliyor. Parkinson hastasının seans ücreti 200-250 lira kadar ve 30-40-50 seans tedavi alması gerekiyor.” |