Sezgin Tanrıkulu'ndan '15 dakika' mağdurları için kanun teklifi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sınav mağduru gençler için ÖSYM kanununda değişiklik teklifi verdi. Tanrıkulu, kopya nedeniyle iptal edilen KPSS'de mağdur olanlar için de değişiklik istedi.
cumhuriyet.com.trCHP, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına katılmak üzere başvurusunu ve gerekli ödemeyi usulüne uygun şekilde yaptığı halde sınava giremeyen adaylar için ÖSYM tarafından 2017 yılı lisans ve ön lisans yerleştirme işlemlerinden önce ve bu yerleştirmelerde puanı esas alınmak üzere yeniden sınav düzenlenmesi için kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Teklife göre, 12 Mart 2017 günü gerçekleştiren Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına katılmak üzere başvurusunu ve gerekli ödemeyi usulüne uygun şekilde yaptığı halde sınava giremeyen adaylar için ÖSYM tarafından 2017 yılı lisans ve ön lisans yerleştirme işlemlerinden önce ve bu yerleştirmelerde puanı esas alınmak üzere yeniden sınav düzenlenecek. Bu sınav için adaylardan herhangi bir ödeme talep edilmeyecek.
ÖSYM'nin düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavında usulsüzlük yaparak kamu görevine yerleştiği yargı kararı ile tespit edilen ve bu nedenle meslekten çıkarılan kamu personellerinin yerine, talep etmeleri halinde ilgili yerleştirmede söz konusu usulsüzlük nedeniyle mağdur olan aday veya adaylar yerleştirilecek. Bu amaçla yapılacak yerleştirmelerin usul ve esasları ÖSYM tarafından 3 ay içinde çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenecek.
Tanrıkulu'nun kanun teklifi ve gerekçesi şöyle:
GEREKÇE
ÖSYM tarafından 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yüksek Öğretime Giriş Sınavında adayların sınav salonuna giriş saati yıllardır uygulanagelen saatten 15 dakika erkene çekilerek on binlerce gencimiz mağdur edilmiştir. Gençlerimizin yaşadığı üzüntü ve hayal kırıklığı gerçekten trajik boyutlara varmış tüm toplumu üzmüştür. Bu ve başka nedenlerle söz konusu sınava katılamayan aday sayısı 100 binin üzerindedir.
Oysa güvenilirlik ve öngörülebilirlik kamu yönetiminin temel ilkelerindendir. Bu durum hukuki güvenliğin de bir gereğidir.
İdarenin vatandaşı şaşırtmaya hakkı yoktur. ÖSYM, sınav düzeniyle ilgili 15 dakikalık bir süreye ihtiyaç duyuyorsa ve bu nedenle adayların 15 dakika önce sınav salonunda olması gerekiyorsa idare bunu geriye doğru adayı mağdur edecek şekilde 9.45 olarak değil, 10.15 olarak belirlemek durumundadır. İdare 15 dakikayı adaydan değil kendi zamanından kullanmalıdır.
İşsizliğin yüzde 12'ye çıktığı ülkemizde kendilerine iyi bir gelecek ve hayat sunulamayan gençlerimize böyle bir üzüntü ve sıkıntı yaşatılmamalıdır.
Sınav güvenliğini kamuoyunu tatmin edecek şekilde sağlamayı başaramayan ve şaibe iddialarını ortadan kaldıramayan ÖSYM'nin yönetimine ilişkin çok ciddi tedbirler alınması gerektiği ortadadır.
Hatırlanacağı gibi LYS sınav başvuru bedellerini de toplamda 480 TL’yi bulacak şekilde düzenleyen ÖSYM tepkiler üzerine bunu yeniden düzenlemek zorunda kalmıştır.
ÖSYM’nin gençlerimize yaşattığı sıkıntılar ve mağduriyetler, aslında, Hükümetin gençlere yaklaşımını da göstermektedir. Dolayısıyla 18 yaşında milletvekili olma sadece göz boyamaktan ibarettir. Yoksul gençlerimize Bedelli Askerliği bile çok gören Hükümetin yoksul gençlerimizi milletvekili yapması söz konusu olmayacaktır.
Öte yandan devam eden soruşturmalarda yüz binlerce kişinin sınav usulsüzlükleriyle kamu personeli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerin yargılama süreçleri sonunda suçları sabit görülerek meslekten atılmaları halinde yerlerine ÖSYM'in yaptığı ilgili yerleştirmelerde mağdur olan adaylar getirilmelidir.
Yıllardır sınav usulsüzlükleriyle dürüst ve çalışkan gençlerimizin hayallerini çalan bu kişilerin yarattığı büyük mağduriyetleri gidermenin en doğru ve acil yollarından biri budur.
ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 17/2/2011 tarih ve 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 3- 12 Mart 2017 günü gerçekleştiren Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına katılmak üzere başvurusunu ve gerekli ödemeyi usulüne uygun şekilde yaptığı halde sınava giremeyen adaylar için ÖSYM tarafından 2017 yılı lisans ve ön lisans yerleştirme işlemlerinden önce ve bu yerleştirmelerde puanı esas alınmak üzere yeniden sınav düzenlenir. Bu sınav için adaylardan herhangi bir ödeme talep edilmez.
MADDE 2- 17/2/2011 tarih ve 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(10) ÖSYM'nin düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavında usulsüzlük yaparak kamu görevine yerleştiği yargı kararı ile tespit edilen ve bu nedenle meslekten çıkarılan kamu personellerinin yerine, talep etmeleri halinde ilgili yerleştirmede söz konusu usulsüzlük nedeniyle mağdur olan aday veya adaylar yerleştirilir. Bu amaçla yapılacak yerleştirmelerin usul ve esasları ÖSYM tarafından 3 ay içinde çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenir"
MADDE 3- Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.