SES'ten işten çıkartılanlar için eylem

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, ''sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiği ve sendikalı olanların işten çıkarıldığı'' gerekçesiyle Kızılay Genel Merkezi ve Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Anayasal bir kurum, anayasal hakkını kullanandıkları için çalışanlarını sürgün ediyor, işten çıkartıyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türk Tabipleri Birliği ve DİSK'e bağlı Dev-Sağlık İş'in de destek verdiği eylem, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından gerçekleştirildi. Eyleme, 26 Kasım Çarşamba günü İstanbul'dan yürüyüşe geçen sağlık çalışanları da katıldı.

Kolej kavşağında toplanan sendika üyeleri Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Ataç Sokak'ta bulunan Kızılay Genel Merkezi önüne geldi. Burada açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kızılay'dan sendikalı oldukları için işten çıkartılan çalışanlara destek vermek için toplandıklarını bildirdi.

''Anayasal bir kurum, anayasal hakkını kullandıkları için çalışanlarını sürgün ediyor, işten çıkartıyor'' diyen Çelebi, Türkiye'de yönetim krizi yaşandığını, Kızılay'a alternatif olarak kurulan ''Deniz Feneri'' gibi yardım kuruluşlarının da kötü yönetilen Anayasal kurumlar karşısında prim yaptığını ifade etti.

İktidarın alternatif yardım kuruluşlarına destek verdiğini belirten Çelebi, Kızılay'ın mevcut yönetiminin sendikalı oldukları gerekçesiyle bazı çalışanlarını sürgün ettiğini, sürgün yerlerine gitmeyenlerin de işlerine son verildiğini iddia etti. Çelebi, Kızılay geri adım atana kadar bu uygulamayı bütün uluslararası platformlarda dile getireceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından sendika üyeleri Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü. Burada konuşan SES Başkanı Bedriye Yorgun, Sağlık Bakanlığı'nın sendikalardan korktuğu için üyelerine baskı yaptığını iddia etti.

Hükümetin ekonomik krizi sebep göstererek çalışanların haklarını gasp ettiğini söyleyen Yorgun, ''Bu krizi biz çıkarmadık, bedelini ödemeyi de reddediyoruz. Biz emekçilerin düşen hisse senetlerinden zarar görme ihtimali yok. Dünyayı doymak bilmeyen kar hırslarıyla yönetenlerin çıkardığı krizle bizler boğuşmak zorunda kalıyoruz'' diye konuştu.

KESK Başkanı Sami Evren de sadece Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapmanın yeterli olmayacağını belirterek, ''Maliye Bakanlığının önüne gitsek, şirketlerin kurtarılması, kurumlar vergisinden hangi büyük şirketin muaf tutulması pazarlıklarını, Orman Bakanlığı önünde 2B arazilerinin iktidar yandaşlarına peşkeş çekilmesini, Hazine önünde IMF'den alınan kredilerle zenginleştirilenleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde de gericilerin kadrolaşmasını protesto etmeliyiz'' dedi.

Evren, hükümetin yapılan uyarıları dikkate almadığını ifade ederek yarın Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek mitingle bir kez daha uyarıda bulunacaklarını söyledi.