Sessiz yıkım

49 yıllığına Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilen Kartal Cevizli Tekel Fabrikası için temmuz ayında yıkım ruhsatı verildiği, geçen hafta da yıkımın başladığı ortaya çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, fabrika bloklarından birinin çatısının yıkıldığını, blokların tamamının yıkımı için hazırlık yapıldığını belirterek “Yakında alana iş makineleri ile girilecek” uyarısında bulundu.

1. derece arkeolojik sit, 3. derece doğal sit özelliklerini bir arada barındıran Cevizli Tekel arazisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin planlarında 2003 yılında “Şehir Parkı” olarak işaretlenmişti. 18 Eylül 2009’da ise İBB plan değişikliğine giderek araziye “Eğitim Tesisleri” fonksiyonu getirdi. 460 bin metrekarelik arazisinin 296 bin metrekarelik kısmı, Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından kurulan özel Şehir Üniversitesi’ne 49 yıllığına tahsis edildi. BİSAV’ın kurucuları arasında Başbakan
Ahmet Davutoğlu bulunuyor. Şehir Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı da eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı da Mahmut Oltan Sungurlu.

Tekel’in İstanbul Anadolu yakasındaki en değerli arazisi olarak bilinen alanda, sigara, ambalaj ve puro fabrikasına ait lojman, kreş, futbol, basketbol sahaları, yüzme havuzu ve konukevi bulunuyor. Alanda ayrıca, 4 bin 100 adet asırlık ağaç ve Bizans dönemine ait olan Brias Sarayı kalıntıları yer alıyor. Arazinin yapılaşmaya açılmaması için 2009 yılından beri bölge halkı mücadele ediyor. Ancak gelinen son noktada yıkımın başlamak üzere olduğu ortaya çıktı.

 

Ruhsat verildi

Kartal Belediyesi 4 Temmuz 2014’te fabrika binalarının yıkımı için yıkım ruhsatı verdi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu da geçen hafta yıkımın başladığını tespit etti. Muhcu, arazide Cumhuriyet döneminin endüstriyel mirası olan fabrikaların yıkılarak yerine yeni binalar dikileceğini, bölgenin yapı yoğunluğunun da artırılacağını söyledi. Muhcu, “Kamuoyundan saklanarak bir yıkım ruhsatı verilmiş. Arazi Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz denebilecek bir rakamla tahsis edildi. Tahsisin durdurulması ve imar planlarına karşı açılan davalar hâlâ sürüyor” dedi.

 

Depremde ne olacak?

Bölgedeki bütün planlama ve kentleşme eşiklerinin aşıldığına dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu “Bölge, kamusal nitelikleri yanında önemli değerlere de sahip. Hem arkeolojik hem doğal sit alanı. Tekel binaları Cumhuriyet döneminin endüstri mirası açısından önemli. Kartallıların deprem sonrası sığınabileceği ender yerlerden. Bu özellikleriyle geleceğe taşınması gereken araziyi korumak yerine yapılaşmaya açıyorlar” diye konuştu.