Ses çıkaran her şey onlar için müzik aleti

Diyarbakır'da çocukların oluşturduğu ''doğal ritm orkestrası''nda pet şişe, karton kutu, su damacanası, yoğurt kovası, bilgisayar klavyesi, çay tabağı ve kaşığı kaşığı müzik aleti olarak değerlendiriliyor.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hizmet Şube Müdürlüğü'ne bağlı Sümerpark içerisinde bulunan Çocuk Eğitim Merkezinde 150 çocuğun katılımıyla oluşturulan ''Doğal Ritm Orkestrası''nda pet şişe, karton kutu, su damacanası, yoğurt kovası, bilgisayar klavyesi, çay tabağı ve kaşığı müzik aleti olarak kullanılıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hizmet Şube Müdürü Kadir Güger, hedef kitlelerin daha çok risk altındaki çocuklar olduğunu, bu amaçla çalışma yürüttüklerini söyledi.

Merkezin ekim ayında çalışmalarına başladığını, 980 kayıtlı çocuğun bulunduğunu kaydeden Güger, çocuklarla merkezde ders destek programları uyguladıklarını, daha çok çocukların ilgilendiği konularda gelen taleplerii değerlendirdiklerini, farklı sosyal ve kültürel aktiviteleri çocuklara sunduklarını belirtti.

Tiyatro, ritm, drama, sanat, seramik, satranç, tekvando gibi atölye çalışmalarının bulunduğunu, çocuk haklarına yönelik eğitim çalışması yürüttüklerini aktaran Güger, çocuklarla madde kullanımına veya sömürülmelerine karşı bilinçlendirme çalışması yaptıklarını da bildirdi.
Çocuklara sokakta çalışmanın risklerini anlattıklarını ifade eden Güger, şöyle dedi:
''Merkezde yaptığımız aktivitelerden biri de ritm atölyesidir. Büyükşehir Belediyesi'nin Elazığ Gezin'de bulunan yaz kampı çalışmasından sonra ritm atölyesi ortaya çıktı. Her yıl 800 çocukla yaz kampına tatile gidiyoruz. Çocuklarla kampta doğal ritm orkestrası çalışması yapıyoruz. Çalışmalarımız, ilk başladığı zaman kamp civarındaki atık maddeleri toplayıp çevre bilinci oluşturmak ve malzemeleri değerlendirmek amacıyla yapıldı. Pet, soda, kola şişeleri, el arabası, kürek, yoğurt kovası gibi malzemelerle çocuklar doğal ritm orkestrası kurdular. Daha sonra Hasankeyf Festivali'nde gösteri sundular. Merkezin kurulmasıyla çalışma burada sürdürülüyor. Çocuklar ritm atölyesinde çalışıyor. Çocuklarla doğadaki atık malzemeleri değerlendirmeye, malzemelerden çıkan seslerin ne kadar güzel melodiler oluşturduğuna dikkati çekmeye çalışıyoruz. Çocuklar için çok eğlenceli. 150 çocukla karton, çay tabakları, yoğurt kovaları, şişelerle kaşıklarla ne bulduysak bilgisayar klavyesiyle gibi ritm grubu oluşturuldu. Çocuklar gösteriye hazırlanıyor. Büyük bir konserle halkın karşısına çıkacaklar. Burada dönem dönem gösteri yapıyorlar. Çevre bilincini, çevrenin temiz tutulmasını sağlamak istiyoruz. Çocuklar çok isteyerek bu çalışmaya katılıyorlar. Ellerindeki aletlerin çıkardığı seslere çok şaşırıyorlar. Çöplerden bu kadar güzel seslerin çıkacağını tahmin etmemiştim diyen çocuklar var. Çocuklarla doğadaki atık malzemeleri değerlendiriyoruz.''


Çocuklara doğayı sevdirmek

Öğretmen Şerko Aydoğan da en büyük amaçlarından birinin çocuklara doğayı sevdirmek, çocukların doğaya ve çevreye sahip çıkmasını ve çevre bilinçlerini artırmak olduğunu söyledi.
Ritm çalıştırırken çocuklara sabretmeyi ve olaylara geniş bakmayı öğretmek istediklerini kaydeden Aydoğan, çocuklarla hem eğlendiklerini hem de öğrendiklerini dile getirdi.

''Çöplerden orkestra kurmayı öğreniyoruz. Merkeze gelen 150 çocuk ile çalışıyoruz. Tüm çocuklar bu aktiviteye katılıyor. Her biri farklı doğal müzik aletini orkestrada temsil ediyor'' diyen Aydoğan, çay kaşıklarından, pet şişelerine, karton kutularına, su damacanalarına kadar ses çıkaran her şeyin kendileri için müzik aleti olduğunu vurguladı.

Nisan ayının sonunda çocuklarla bir konser vermeyi düşündüklerini anlatan Aydoğan, ''Kentteki diğer çocukların da doğa bilincini geliştirmek istiyoruz. Bu çalışma çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlıyor. Çocuk burada kendini değerli hissediyor'' diye konuştu.