Şeriat eğitimi için üniversite
Avrupa İslam Üniversitesi İstanbul Açıköğretim Şubesi adıyla, İstanbul'un göbeğinde 'şeriat eğitim' veriliyor. Fatih'teki sözde üniversitenin, "türbanla gidilebilen alternatif bir yükseköğretim kurumu oluşturma" amacıyla eğitim vermesi dikkat çekiyor. Arapçadan Kuran'a, hadisten İslam hukukuna yayılan dini eğitim, hâlâ kayıtlı 815 öğrenciye veriliyor. YÖK ise kuruluşun resmi izinli olmadığını belirtmekle yetiniyor.
cumhuriyet.com.trHollanda’da 2001 yılında kurulan Avrupa İslam Üniversitesi’nin (AİÜ) Türkiye ayağı olarak 3 yıl önce kurulan AİÜ İstanbul Açıköğretim Şubesi, adeta bir “dini eğitim kampı” kurarak 3 yıldır kentin orta yerinde şeriat eğitimi veriyor. Türbanlı ve çarşaflı kız öğrencilerin gittiği sözde üniversitenin amacı; “İslam dinini bilen ve hakkında konuşabilecek düzeyde bilimsel birikime sahip kişiler yetiştirme” olarak tarif ediliyor. Ancak üniversitenin Türkiye’deki yapılanmasının amacı, “türbanlı olduğu için üniversiteye gidemeyen kızlara alternatif bir yükseköğretim olanağı sunmak” olarak değerlendiriliyor. Hem türbanını çıkarmayan hem de dini eğitimden geçen öğrencilere, üniversiteyi bitirmeleri halinde Hollanda’da cami, hastane, bakanlık, belediye, özel okul gibi kurum ve kuruluşlarda iş sahibi olma vaadi de sunuluyor. Sözde üniversite, kurduğu rehberlik birimi ile öğrencilerin ve ailelerinin “manevi dünyaları”nda yaşadıkları sorunlarla da “ilgileniyor.”
Doktora yapan bile var!
Fatih’te, “Arpa Emini Mahallesi, Vatan Caddesi, Zaviye Sokak, No: 12 4/1” adresindeki temsilciliğe, 411’i hazırlık, 20’si 1., 284’ü 2., 13’ü de 3. sınıf olmak üzere 728 lisans öğrencisi ile 83 önlisans, 3 yüksek lisans ve 1 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 815 kişi devam ediyor. Ders veren kadronun sayısı ise 34. “İslami İlimler Fakültesi / Diller ve Medeniyetler Fakültesi / İslami İlimler Yüksekokulu İslami Araştırmalar Enstitüsü” olmak üzere 2 fakülte ve bir enstitü yapılanmasına sahip olan temsilcilikte, “Arapça, Mezhepler Tarihi, Kuranıkerim, Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelam, Din Psikolojisi” gibi alanlarda eğitimler veriliyor.
Kız öğrencilerin tümünün türbanlı, çarşaflı olduğu kuruluşta, yıllık ücret 1000 - 1500 Avro arasında değişiyor. Maddi durumu yetersizler ise üniversite merkezinin sağladığı burs ile dini eğitim alıyor. Burs verilen öğrencilerin oranı, yüzde 50 gibi yüksek bir seviyeye ulaşıyor.
Resmen tanınmıyor olsa da Türkiye’deki üniversiteler gibi bir yapı oluşturmaya çalışan temsilcilik bünyesinde, vize, final sınavları, hatta mazeret sınavları bile düzenleniyor..
YÖK ise konuyla ilgili yazılı açıklamasında, söz konusu üniversitenin kendileriyle ilgili olmadığını savunarak “Bahsi geçen kurumun ve Türkiye’de onu temsil ettiği söylenen oluşumun bugüne kadar; tanınma, şube açma, bölüm açma, diploma denkliğinin tanınması dahil olmak üzere, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın yetkisi alanındaki hiçbir konuda başkanlığımız ile ilişkisi ve yazışması olmamıştır” demekle yetindi.