Serdar Ortaç'ın doktorundan açıklama
Doktor Emin Mindan "Serdar Ortaç'ı düğününden 4 gün önce evine gidip muayene ettim. MS hastasıydı. Acelesi olduğu için iki gün sonra geleceğini söyledi, gelmedi. Sonra özel bir hastaneye gitti, aynı şeyi söylediler" dedi.
cumhuriyet.com.trÜnlü popçu Serdar Ortaç, geçtiğimiz günlerde kendisine konulan MS hastalığı teşhisi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Acıbadem Hastanesi'nde tedavisi devam eden Ortaç'a aslında ilk teşhisi düğününden dört gün önce, kendisiyle birlikte çalışan bir müzisyenin arkadaşı olan Dr. Emin Mindan koymuş. Ancak Ortaç, hastalığı kendisine konduramamış, doktorun tedavi önerilerine kulak asmayıp tatile çıkmış. Dr. Emin Mindan'la; MS hastalığını, bu hastalıkla savaşta neler yapılması gerektiğini konuştuk.
- Serdar Ortaç'ı ne zaman muayene ettiniz?
Serdar Bey'in müzisyenlerinden birisi arkadaşım. Birkaç yıldır şüphelerini dile getiriyorlardı. Ben de 'Evine gidip bakarız' dedim. Amerika'da yapılan ve Türkiye'de sadece bir tane olan Asyra adında bir alet var. Bu alet, hücrenin daha derinlerine inerek bütün vücudu tarıyor. Bu aletle düğününden dört gün önce Serdar Bey'in evine gittik. Kendisini gördüğümüz zaman zor yürüyordu, denge bozukluğu ve kas zayıflığı vardı. Ancak yoğunluğu nedeniyle tetkikin yarısını yapabildik. Ancak yine de vücudunda ağır metal ve gıda alerjisinin olduğunu, vücudun yorulduğunu ve MS olduğunu anladık. Muayenehaneme gelmesini istedim; bana önce iki gün, daha sonra ise beş gün sonra geleceğini söyledi ama gelmedi.
KABULLENMEMİŞ OLABİLİR
- Serdar Ortaç hastalığını başta kabullenemedi mi?
Zaten Serdar Bey, 11 yıl önce MS doktoruna gitmiş. Belki de kondurmak istemedi. Ben onun için muayenehanemi hazırladım; deşifre olmasın diye muayenehanemi boşaltıp yardımcıma bile izin verdim ama gelmedi. Acıbadem Maslak Hastanesi'ne gitmiş ve teşhis orada konmuş.
- Multiple Skleroz (MS) nasıl bir hastalık?
Multiple Skleroz, bir sinir sistemi hastalığıdır. Vücut kendi dokularını yabancı gibi algılıyor ve onlara zarar veriyor. Bu süreçte hastada kaşınma, uyuşma, karıncalanma, ağrı, görme bozukluğu gibi gibi birtakım belirtiler başlıyor. Ayrıca dengesizlik, kaslarda güçsüzlük, yorgunluk gibi motor becerilerde sorunlar oluyor. Depresyon, değersizlik hissi, sebepsiz yere gülmeler- ağlamalar, öfke nöbetleri de görülebiliyor. Hastalık uzun yıllar gizli kalabiliyor.
- Hastalık hangi sebeplerden kaynaklanıyor?
Aşılarla, yiyeceklerle, içeceklerle aldığımız kurşun, cıva gibi ağır metaller, sinir sistemini zayıflatıyor. Bunun dışında soya, margarin gibi yağlar çok fazla tüketildiği zaman Omega 6 ve Omega 3 dengesizliği oluşuyor. Kişinin yaşam tarzı ve beslenme şekli çok etkili.
- Nasıl tedavi edilmeli?
Kişi eski beslenme alışkanlığını değiştirip özel bir diyet uygulamalı. Oregon Tıp Okulu Profesörü Roy Swanks bu hastalar için özel bir diyet hazırladı. Hasta kötü yağlardan tüketmeyecek, Omega 6'lı yağları azaltıp Omega 3 ağırlıklı beslenecek. Hastalığa sebep olan unsurlardan biri de D vitamini eksikliğidir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastaya D vitamini veriliyor.
- Sizce Serdar Bey'in hastalığı ilerler mi?
Ortaç, kendisini sevip gereğini yaparsa; düzelir. Swanks diyetini uygulayanlar, diğerlerine oranla yüzde 49 oranla daha uzun yaşıyor. Ortaç da bu hastalıkla savaşta yapması gerekenleri yaparsa uzun ve güzel yaşayacaktır. Bu hastalık takım işidir; eşi, annesi ve dostlarının da onunla birlikte olması gerekiyor. Mesela kendileri kola içerken Serdar Ortaç'a 'Sen kefir iç' demeleri yanlış olur.
GÜNEŞ ARTIK ORTAÇ'IN EN BÜYÜK DÜŞMANI
- Serdar Bey'in son durumu nedir?
Onu bilmiyorum ama hastalığının bu kadar uzun sürede yavaş ilerlemesi umut veriyor. Menajeriyle konuştum, "Tatile gidiyoruz" dedi. Tatilde güneşlenmemesi gerektiğini söyledim; güneş en büyük düşmanı. Aslında güneş, önce hastalıktan koruyor fakat hastalık ortaya çıkınca en büyük düşmanı oluyor.
ZERDEÇAL YEMELİ, KEFİR İÇMELİ
- Serdar Ortaç'ın bu hastalıkla savaşta nelere dikkat etmesi gerekiyor?
MS hastalarına Omega 3 takviyesinden sonra kefir öneriyoruz. Kefirde bu hastalığın belirtilerini kaldıran özel vitaminler ve mineraller var. Ayrıca C vitamini tüketmeleri ve arıtılmış su içmeleri çok önemli. Bazı baharatlar da bu hastalıkta büyük yarar sağlıyor. Bunlardan en önemlisi zerdeçal. MS hastalığında biz zerdeçalı doğal iyileştirici olarak kullanıyoruz. Hastaya günde iki kere, ikişer tatlı kaşığı mutlaka zerdeçal veriyoruz. Tabii atak döneminde kortizon kullanmak, tedaviyi rahatlatır. Ama bu hastalığın tedavisinin olmazsa olmaz unsurları; doğru beslenme, D ve B vitamini ile Omega 3 takvileri ve vücuttaki ağır metallerin atılmasıdır.
(Günaydın)