Seralarda 'don' nöbeti
Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçiler havanın soğumasıyla birlikte ürünlerinin dondan zarar görmemesi amacıyla seralarında yaktıkları sobanın sönmemesi için nöbet tutmaya başladı.
cumhuriyet.com.trİlçedeki seracılar özellikle son günlerde havanın soğuması nedeniyle akşamın ilk saatlerinden, sabahın ilk ışıklarına kadar seralarına kurdukları sobaları yakarak, ürünlerini donma tehlikesine karşı korumaya çalışıyor. Sobaların sönmemesi için ve aynı zamanda yangın oluşma riskine karşı, aile fertleri sırayla seralarda nöbet tutuyor.
Silifke'ye bağlı Atayurt beldesinde 15 yıldır serada domates üretimi yapan Hayrettin Uğur (45), eşi ve çocuklarıyla birlikte serasında kurduğu kömür ve yağ sobalarını, akşamın ilk saatlerinde yakıp, sönmemesi için sabahın ilk ışıklarına kadar beklediklerini söyledi.
Sera içerisindeki sıcaklığın eksinin altına düşmesinin, ürünün bozulmasına yol açacağını belirten Uğur, zarar etmemek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Serada, hasat zamanına kadar büyük uğraş verdiklerini bildiren Uğur, ''Ürünü korumak, bizim için çok önemli. Çünkü ürünün her dalında alın terimiz var. Bunları satıp geçimimizi sağlıyoruz. Bu soğuk havalarda bazı üreticilerin zarar görmesine tanık olunca, serada soba yakmaya başladık. Hava sıcaklıkları normale dönene kadar ısıtma yöntemine devam edeceğiz'' diye konuştu.
Tedbir çağrısı
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da soğuk hava nedeniyle özellikle seracıların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bu yıl ilçe genelinde 4 bin dönüm serada yaklaşık 50 bin ton domates hasadının yapılacağını vurgulayan Can, şunları söyledi: ''Soğuktan özellikle domates üreticisi etkilenebilir. Tedbir alınmadığı takdirde gece sıfırın altına düşen soğuk hava, ürünün değer kaybetmesine yol açabilir. Üreticilerimizin kesinlikle don ya da başka türlü afetlerden zarar görmesini arzu etmiyoruz. Ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekir. O yüzden seralarda soba yakılması en azından ürünün zarar görmesi riskini önemli ölçüde azaltacaktır.''