Sensörsüz manyetik yatak
Siemens araştırmacıları itiş mekanizmasını basitleştiren yeni bir yöntem geliştirdi.
cumhuriyet.com.trViyana Teknik Üniversitesi’nden destek alan Siemens Corporate Technology’den bilim insanları sensörsüz manyetik yatak projesini deneysel bazda yaşama geçirdiler. Manyetik yataklar, çoğunlukla kompresörler ve vakum pompalarında kullanılır. Prototip, ek sensörler kullanılmadan yaratılan manyetik alan yardımıyla havada asılı duran bir toptan oluşuyor. Bu yeni yöntem sayesinde manyetik yatak piyasası ucuzlayacak ve genişleyecek.
Manyetik yataklar, konvansiyonel yataklara oranla çok sayıda avantaja sahiptir. Sürtünme olmadığı için enerji açısından verimlidir ve aşınma sorunu yaşamazlar. Uzun süre hizmet verebilirler; bu arada çok az bakım gerektirirler ve genellikle dakikada 200.000 devir gibi yüksek hızlara çıkarlar. Vakum pompalarında tercih edilmelerinin en büyük nedeni yağlanma ihtiyacı duymamalarıdır. Kaldı ki sızıntı yapan yağ, yarıiletken üretimi yapan tesislerdeki temiz odalarda çevre kirliliği yaratır. Bu teknoloji manyetik parçalar arasındaki çekme ve itme kuvvetleri üzerine dayanır.
Bu cins yataklarda unutulmaması gereken en önemli husus, mıknatıs kuvvetinin gerçek zamanda, şaftın havada asılı kalması için sürekli olarak kontrol altında tutulmasıdır. Konum sensörleri dolayısıyla sürekli olarak şaftın konumunu kontrol ederler. Ne var ki bu sensörler hem yer kaplarlar, hem de pahalıdırlar. Şimdi sensörler olmadan şaftın konumunu kontrol altında tutan yeni bir analiz yöntemi geliştirildi. Böylece yataklar daha küçük bir alana sığdırılabildiği gibi, hem daha ucuz, hem de daha sağlam hale gelmiş durumda.