Selfie tutkunları için tasarlandı
Ön ve arka kamera performansına önem gösteren Asus Zenfone Live, bunun dışındaki özelliklere çok ağırlık vermiyor ve fiyatı ile de gençlere hitap etmek istiyor.
cumhuriyet.com.tr5 inç büyüklüğündeki Asus Zenfone Live, vasat sayılabilecek donanım birleşenlere sahip. Daha çok kameralara önem verilmiş olan bu telefonda, gençleri fiyat ve kamera performansı ile yakalamak isteniyor. Zaten ürünün işlemcisine baktığınızda onun daha çok giriş seviyesi bir ürün olduğu hemen anlaşılıyor. Qualcomm’un Snapdragon 400 işlemcisinden çok fazla bir şey beklemeyin. Dört çekirdekli ARM Cortex-A7 yongasına sahip olan bu işlemci dört yıl öncesine ait giriş seviyesi telefonlarda kullanıldı. 1.40 GHz frekansında çalışan bu işlemci, 450 MHz frekansında çalışan Adreno 305 grafik birimi ile birlikte vasat bir performans sergiliyor. Öyle ki bu işlemci, günümüzdeki giriş seviyesi işlemcilerin performanslarıyla uzaktan bile yaklaşamıyor. Asus Zenfone Live , Türk Telekom K8 ürünü ile neredeyse aynı performans değerine sahip.
Benzer bir durum ürünün üzerinde bulunan 2 Gbyte’lık bellek için de geçerli. 2 GByte bellek dört yıl önce hatırı sayılı bir performans artışına neden oluyordu. Günümüzde bu bellek miktarı standartların çok altında.
Unutmadan söyleyelim. Snapdragon 400 işlemcisi 32 bit mimariyi destekliyor. 64 bit mimarili Android işletim sistemini bu ürüne yüklenemiyor. İşlemci performansı ve bellek miktarına baktığımızda, 2015 yılında tanıştığımız Android 6.0 ‘in neden yüklü olduğu daha iyi anlaşılıyor. Yakın zamanda Andorid O ile tanışacağımızı düşündüğünüzde, bu modelin gelecekteki yazılım güncellemelerini hiçbirini alamayacağını bilmeniz gerekiyor.
Üründe beğendiğimiz bir özellik 16 Gbyte’lık kapasiteli Asus Zenfone Live’a 128 GByte kapasiteli MicroSD eklemesi yapılabilmesi.
Tasarım ve ekran
ZenFone Live, iPhone’un tasarım izlerini üzerinde taşıyor. Küçük ve kompakt olmasının yanı sıra sadece 120 gr ağırlığında olması birçok kişi için önemli bir avantaj. Ön yüzeydeki 2.5D kesimi hemen dikkat çekiyor. Keskin kenarlar yerine yuvarlatılmış kenar ve yuvarlatılmış çerçevenin olması da modaya uyduğunu gösteriyor. Plastik yapı kesinlikle ucuz durmuyor.
Üzerinde bulunan 2650 mAH’lik pil çıkartılmıyor. Bu pil normak kullanımda yaklaşık 8 saat kesintisiz çalışabiliyor. Yoğun kullanımda bu değer 4 saat’e düşüyor ki bu pek istenilmeyen bir durum. Tam dolum 2 saat içinde gerçekleşiyor.
294 ppi piksel yoğunluğundaki 5 inç HD ekran kendi sınıfının iddiasız ürünlerinden biri. Renk spektrumu ortalama performansı geçemiyor. Buna karşın keskin ve net görüntüler sunan bu ekran dış ortamlarda iyi bir görüntü sunuyor.
Kamera
Asus, Zenfone Live’ı geliştirirken tüm ağırlığını her iki kameraya verdiğini söylemiştik. 13 MP’lik arka kamera f/2.o diyafram aralığı ile kendisini benzer ürünlerden farklılaştırıyor. Işığa karşı oldukça hassas olan 1,4 µm büyüklüğündeki kamera sensoru, LED flash takımı ile karanlık ortamlarda bile performansından feragat etmiyor.
Selfie tutkunları için geliştirilen 5 MP’lik ön kamera ise 82 derecelik açıda fotoğraflar çekebiliyor. F/2.2 diyafram aralığına sahip olan bu kamera kendi LED Flash ışığına sahip.
Genel olarak ortalama bir performans sergileyen bu kamera, rakiplerinden pek de farklı değil. Telefonun hem ön hem arka kamerası ile yaptığınız deneme çekimlerde, bol ışıklı ortamlarda iyi sonuçlar almak mümkün. Düşük ışıklı ortamlarda ise gren efekti hemen kendisini gösteriyor ve detaylar kayboluyor.
Bu kameralar, esas olarak canlı yayın özelliği için geliştirildiğini hatırlatmak isteriz. Üzerinde bulunan iki mikrofonun, etraftaki gürültüyü filtrelemesi bu yüzden büyük bir önem taşıyor.
BeautyLive isimli bir uygulama Facebook, YouTube ve Instagram ile yaptığınız canlı yayınlarda gerçek zamanlı yüz güzelliği sağlıyor. Bu sayede yapacağınız tüm canlı yayınlarda dijital yüz makyajına sahip oluyorsunuz.
Asus, özellikle gençlerin çok seveceği bu özellik ile puan toplamak istiyor.