Selanik’te belgesel maratonu

20. Selanik Belgesel Festivali’nde (2-11 Mart) 180 uzun ve 48 kısa metraj izleyiciyle buluşuyor. Etkinlik bu akşam Agnès Varda ile fotoğrafçı JR’ın ortaklaşa yönettikleri Faces Places (Yüzler Mekanlar/ 2017) adlı yol belgezselinin gösterimiyle başlıyor.

Aslı Selçuk

Selanik- 20. Selanik Belgesel Festivali’nin Uluslararası Yarışma Bölümü’nde 50 dakikadan uzun 10 uluslararası yapım Altın İskender (8000 Avro) ile Jüri Özel Ödülü Gümüş İskender (2000 Avro) için yarışacaklar.

Uluslarası Yarışma Bölümü’nün jürisi Annika Gustafsson (Film Eleştirmeni- Gazeteci/ İsveç), Caroline Libresco (Festival Programcısı/ ABD), David Borenstein (Yönetmen/ ABD-Danimarka), Jan Rofekamp (Satış Menajeri- Yapımcı/ Hollanda), Lefteris Charitos’tan (Yönetmen-Yunanistan) oluşuyor.

Sanal Gerçeklik Yarışması’ndaki filmler de Yunan Sinema Merkezi’nin sponsorluğunu üstlendiği 3000 Avro’luk ödül için yarışacaklar. Sanal Gerçeklik Belgesel Yarışması jürisi Kirsten Kieninger (Film Eleştirmeni-Kurgucu/ Almanya), Brice Laine (Yönetmen/ Fransa), George Drivas’tan (Görsel sanatçı-Yönetmen/ Yunanistan) kurulu.

Yael Shuv (İsrail), Tonci Valentic (Macaristan), Joseph Proimakis’ten (Yunanistan) oluşan Fipresci (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği) jürisi ise Uluslararası Yarışma ve Yunan filmlerinden seçim yapacak.


Festivaldeki Türkler

Uluslararası Yarışma’da Gürcan Keltek’in yönettiği Hollanda-Türkiye yapımı Meteors (Meteorlar) yer alıyor.

Sinema Bölümü’nde Hüseyin Tabak’ın Türk sinemasının ulusal ve uluslararası efsanesi oyuncu-yönetmen Yılmaz Güney belgeseli The Legend of the Ugly King (Çirkin Kral Efsanesi) gösterimde.

İnsan Hakları Bölümü’nde Ayşe Toprak’ın gerçekleştirdiği Fransa-Almanya-Türkiye ortak yapımı Mr. Gay Syria programda. . Yunan Panoraması’nda Yorgos Demir’in Türkiye-Yunanistan ortak yapımı Pontos: Memories in the Mist of Past Year yer alıyor.


Sunum Forumu 2018

Sunum Forumu 2018’de uluslararası yapımcılar, uluslararası görsel medya temsilcileri, editörler yönetmenlerin yeni projelerini inceliyorlar ve onlara yapım aşamasında yardımcı oluyorlar.

Türkiye’den bu profesyonel sunuma yönetmenliğini Nefin Dinç’in, yapımcılığını Ömer Atay’ın üstlendiği Atlantik Film’den Antoine the Fortunate adlı proje katılıyor.

Volkan Üce’nin All-In projesi Belçika kaynaklı, yapımcısı Emmy Oost.

Ariadna Relea’nın Blazing the Trail (İspanya) adlı projesinin yapımcıları Şenay Özdemir ile Luis Collar.


Ustalardan belgeseller

İlk belgesellerini çeken yönetmenlerin yanısıra etkinlikte usta belgeselcilerin son çalışmaları da programda yer alıyorlar.

Barbara Kopple’ın A Murder in Mansfield (ABD) ile This is Everything: Gigi Gorgeous’ı (ABD-Kanada), Abel Ferrara’nın Plaza Vittorio’su (İtalya), Sara Driver’ın Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat (ABD), Claude Lanzmann’ın Napalm’ı (Fransa), Ruth Beckermann’ın The Waldheim Waltz’ı (Avusturya) festivalin en dikkat çekici belgeselleri.

 


20 Yıl Önce

20. yaşını kutlayan festival yirmi yıl önce 1. Selanik Belgesel Festivali’nde gösterilen iki belgeseli yirmi yıl sonra yeniden programına aldı: In my Father’s House (Fatima Jebli Ouazzani) Fas toplumunda kadınların konumunu sergiliyor. Nightflowers (Nikos Grammatikos) görme engelli çocukların eğitimine odaklanan bir çalışma. Yönetmenler Ouazzani ile Grammatikos belgesellerinin gösterimlerine katılıp yirmi yılda nelerin değiştiğini anlatacaklar.


90’ların Hit Parçaları

1. Selanik Belgesel Festivali’nde kentteki herkes Olympion sinema merkezine gidip tüm gece boyunca müzik belgeselleri izlerdi. 20 yılın ardından bu geleneği yeniden canlandıran etkinlik müzik belgeselleri maratonu gecesinde 90’ların hit şarkılarından oluşan belgeselleri gösterecek. Bu uzun gecede izleyiciler Kurt Cobain, George Michael, Pulp, Stephen Merrit ve Magnetic Fields’le birlikte 90’lara doğru nostaljik bir yolculuk yapacaklar.