Sel, 5 milyon kişiyi etkiledi
Pakistan'da bu yaz Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerden 5 milyon kişinin etkilendiği belirtildi. Sellerden 455 kişinin öldüğü, 300 bin bin ev ve işyerinin hasar gördüğü ve 1,5 milyon kişinin acil yardıma muhtaç olduğu açıklandı.
cumhuriyet.com.trPakistan Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA) Başkanı Zafer İkbal Kadir, 2010 ve takip eden yıllarda yaşanan sel felaketlerinin Pakistan'da dramatik bir tabloyu ortaya çıkardığını, bu yılki sellerden 5 milyon kişinin etkilendiğini söyledi.
Ülkenin en kuzeyinden en güneyine kadar bütün bölgelerini vuran sel felaketinde 455 can kaybının yaşandığını belirten Kadir, 1,5 milyon insanın acil yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.
Sellerden en çok etkilenen bölgelerin Keşmir, Hayber-Paktunva, Belucistan ve Sind bölgeleri olduğuna işaret eden NDMA Başkanı, bu yılki sellerden 300 bin ev ve işyerinin sular altında kaldığını veya hasar gördüğünü kaydetti.
Ülkesinin son 7 yıl içinde büyük doğal felaketlerle karşı karşıya kaldığını belirten Kadir şunları kaydetti:
"2005 yılında Keşmir depreminde 80 bin insanımızı kaybettik, bir sene sonra güneybatıdaki Belucistan'da Ziarat kenti yerlebir oldu, 400'den fazla kişi hayatını kaybetti. 2010 yılındaki dünyanın en büyük doğal felaketini yaşadık. 20 milyon kişinin evsiz kaldığı iki sene önceki sellerde 2 bin 200 kişi öldü, milyonlarca hektar tarım arazisi sular altında kaldı, ekonomimizin bel kemiği tarım ve hayvancılık büyük zarar gördü. Ülke ekonomisine 10 milyar dolara mal olan sel felaketinin yaralarını saramadan bu yıl büyük bir felaketle daha karşı karşıya kaldık."
Tarım ve hayvancılık büyük darbe aldı
13 bin 465 köyün sellerden etkilendiğini belirten Kadir, zor şartlarda geçimini sürdüren kırsal kesim insanının önümüzdeki bir kaç yıl kendisini toparlamasının çok zor olduğunu belirtti.
170 bin hektar tarım alanının sular altında kaldığını, Sind ve Pencap eyaletinde nehir ve ırmak kenarındaki pamuk, pirinç, kanola ve şeker kamışı tarlalarının tamamen yok olduğunu kaydeden NDMA Başkanı, Sind ve Belucistan eyaletindeki bazı bölgelerin hala 2,5 metre su altında bulunduğunu aktardı.
Kadir, geçen yıllardaki sellerden çıkardıkları dersler ve alınan önlemler sayesinde salgın ve bulaşıcı hastalıklardan ölümlerin olmadığını ifade etti.
Dünyaya sesimizi duyuramadık
Pakistan'da arka arkaya meydana gelen doğal afetlerin uluslararası kamuoyu tarafından yeterince algılanamadığını belirten NDMA Başkanı Kadir, Dünya tarihinde peşi peşine doğal felakete maruz kalan başka bir ülkenin olmadığını söyledi.
Bu yılki sel felaketinin ancak geçen hafta Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemine geldiğine işaret eden Kadir, BM İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) resmi internet sitesinde bir açıklama yayımlayarak ülkedeki sel felaketini dünyanın gündemine getirdiğini belirtti.
1,5 milyon insanın acil yardıma muhtaç olarak yaşadığına dikkati çeken NDMA Başkanı, ''Yiyecek, barınak, ilaç, içme suyu, hijyen ve temizlik malzemelerine acil ihtiyaç duymaktayız" dedi.
Devletin imkanlarıyla kurulan çadır kentlerde 200 bin kişinin barındığını söyleyen NDMA Başkanı, yüzbinlerce insanın basit brandalar altında yaşamaya mecbur kaldığına değindi ve kış gelmeden hayat şartlarının değiştirilmesi gerekliliğine işaret etti.
2010 yılındaki sellerde Pakistan'a gelen ve dönmeyen yardım kuruluşlarının sel bölgelerinde çalışmalar yürüttüğünü belirten NDMA Başkanı, Kızılay, TİKA, Kimse Yok Mu Derneği ve İHH'ya teşekkür etti.