Şehirde Tanpınar hayali
Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan İTEF- İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin dokuzuncusu ‘Şehir ve Hayal’ temasıyla 6-11 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacak.
cumhuriyet.com.trTürk edebiyatının büyük ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adını taşıyan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali tam dokuz yıldır ülkemizden ve dünyadan yazarları, sanatçıları ve yayın dünyasının profesyonellerini bir araya getiriyor.
Festivalin 2017 programında, 10’u yabancı, 31’i yerli olmak üzere 41 yazar, 21 yayıncılık profesyoneli, 5 hikâye anlatıcısı, 3 müzik grubu ve 7 moderatör İstanbullu edebiyatseverlerle buluşacak. İTEF’in 2017 programı kapsamında söyleşilerin, edebiyat panellerinin, öğrenci ve yazar buluşmalarının yanı sıra konserler, grafik performansları ve masal dinleme etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Festivalin bu seneki yabancı konukları arasında, Deli Dolu’dan çıkan “Soluğun Mucizesi” kitabıyla kendine kült bir hayran kitlesi yaratmış olan Yunan yazar Dimitris Sotakis, kitapları Alabanda Yayınları’ndan çıkan Meksikalı yazar Jorge Zepeda Patterson, yine aynı yayınevi tarafından yayımlanan ve eleştirmenlerden büyük övgüler toplayan “İkimizden Biri Uyuyor” kitabının yazarı Danimarkalı Josefine Klougart, “Aslanları Uyandırmak” isimli kitabı Koton Kitap tarafından yayımlanan İsrailli yazar Ayelet Gundar- Goshen, ilk romanı “Joyce’un Kızı” Hep Kitap tarafından yayımlanan ve büyük ilgi gören İngiltereli yazar Annabel Abbs, Dedalus Kitap tarafından yayımlanan “Biz Boğulanlar” kitabının yazarı Danimarkalı Carsten Jensen, çizimleriyle dünya çapında büyük beğeni toplayan Hollandalı çizer Gijs Kast ve Rumen çocuk kitabı yazarı Petre Craciun var. Ahmet Ümit, Hakan Günday, Oya Baydar, Ertuğ Uçar, Nermin Yıldırım, Şebnem İşigüzel, Özgür Mumcu, Seray Şahiner, Melisa Kesmez gibi isimler Türkiye’den festivale katılan isimlerin bazıları.
Müzede söyleşiler
Festival 6 Mayıs akşamı Beyza Akyüz’ün “Büyüklere Masallar” gösterisiyle açılacak. Masal dünyasının kapılarını büyüklere aralayacak olan gösteri festivaldeki birçok etkinlikten sadece biri. Bir diğer dikkat çekici buluşma da edebiyat tutkunlarının kaçırmayacağını sandığımız bir söyleşi... “Modernleşmenin Zihniyet Dünyası - Bir Tanpınar Fetişizmi” ve “Zamanın İçinden Zamanın Dışından” kitaplarıyla tanıdığımız Besim Dellaloğlu, Melih Cevdet Anday üzerine çalışmalarıyla tanıdığımız yazar Yalçın Armağan ve Kemal Tahir’in yayımlanmamış öykülerini kitaplaştıran, Melih Cevdet Anday’ın bütün eserlerini basıma hazırlayan editör Sevengül Sönmez “Bizim Klasiklerimiz” Var mı? isimli söyleşide buluşacak. 8 Mayıs akşamı saat 18.00’de başlayacak söyleşi Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde yapılacak. Yine aynı mekânda 9 Mayıs saat 18.00’de Le Guin ve Atwwod Bağlamında Fantastik Edebiyat ve Kadın başlıklı söyleşi de izlenebilir. Festivalin ayrıntılı programına http://www.itef.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.