Şehir Tiyatroları üç yeni oyunla perdelerini açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ekim ayında Anton Çehov'dan Neil Simon'un uyarladığı Taner Barlas'ın yönettiği Sevgili Doktor, Abdul Mounem Amayri'nin yazıp yönettiği Kargaşa, Hagop Baronyan'ın yazdığı Engin Alkan'ın yönettiği Şark Dişçisi adlı üç yeni oyunla sezona başladı.

cumhuriyet.com.tr

Başta Muhsin Ertuğrul olmak üzere 97 yıldır birçok önemli sanatçının değer kattığı bir tiyatro olan İBB Şehir Tiyatroları, 2011-2012 Sezonu’nu 5 Ekim 2011 tarihinde, yeni oyunları ve geçen sezonlarda beğeniyle izlenen oyunlarıyla açtı.

Sevgili Doktor, Kargaşa ve Şark Dişçisi oyunlarının yanı sıra geçen sezonların öne çıkan oyunları; Kabare, Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed), Yüzleşme, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Doğum Günü Partisi, İntiharın Genel Provası, Dünyanın Ortasında Bir Yer, Dullar, Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Toros Canavarı, Lüküs Hayat, Arzunun Onda Dokuzu, Kadın Hayattır Memattır Kadın da ekim ayında seyirciyle buluşacak.

Ekim ayında sahnelenecek olan oyunların konuları kısaca şöyle:

Şark Dişçisi adlı müzikalde, tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası,19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan’ın İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesini konu alan oyunuyla, izleyenleri bir arada güldüğümüz zamanları hatırlamaya davet ediyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyunun müzikleri Selim Atakan’a ait. 19-30 Ekim tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak oyunda; Selçuk Borak, Çağlar Çorumlu, Sevil Akı, Selin Türkmen, Ümit Daşdöğen, Sevinç Erbulak, Hüseyin Tuncel, Salih Bademci, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge O’Neill, Yasemin Güvenç, Reyhan Karasu, Murat Üzen, Serkan Bacak, Okan Patırer, Y. Arda Alpkıray rol alıyor.

Kargaşa adlı oyun altı kadının dramını anlatıyor. Kırılmalar, kayıplar, rüyalar, çocukluğa duyulan özlem… Aşk, sevgi, seven bir kadından geriye kalanlar. Dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek bir boşluğun ortasında ve eski bir evde Kargaşa ile açığa çıkıyor… Abdul Mounem Amayri’nin yazıp yönettiği oyunda; Nergis Çorakçı, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Zeynep Özyağcılar, Ece Özdikici, Elvan Boran rol alıyor. Oyun, 5-16 Ekim tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde oynuyor.

Sevgili Doktor, birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik bir eser Oyunda çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor… Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı oyunun yönetmeni Taner Barlas… Oyunda; Funda Postacı, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Taner Barlas, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Yalçın Avşar rol alıyor. Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak oyun, 5-16 Ekim tarihleri arasında seyredilebilir.

Kabare (Cabaret), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girdi. Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor. Oyunda; Mert Turak, Özge Borak, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Nurdan Kalınağa, Tolga Coşkun, Eraslan Sağlam, Özge Midilli, Özge O’Neill, Pelin Budak, Yasemin Güvenç, Deniz Evrenol, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, Tolga Coşkun, Berk Samur rol alıyor. Kabare, 12-16 Ekim tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde oynuyor.

Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)… Tarık Günersel’in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. “Darbe hazırlığı var!” der Kösem Sultan, oğlu İbrahim’e: “Tasfiye şart!” Oğlunu öldürtmeyi reddeden “Deli” İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan “B Planı” olarak torunu Mehmed’i tahta geçirtir. IV. Mehmed “yaralı bir zırhlı kurt” olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: “Dünya zindan idi, zindan dünya oldu.” Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye … Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken “Fen ve matematik öğrenmek haramdır,” diyenler vardır. Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa “Barış insan tabiatını bozar,” der. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir. Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan’ın rol aldığı oyun 5-16 Ekim tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde; 21-22 Ekim tarihlerinde ise Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi’nde…

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Hilmi Zafer Şahin’in kolaj yaklaşımıyla sahneye aktardığı oyun, Can Doğan’ın rejisiyle, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan-Samet Hafızoğlu’nun rol aldığı oyun, 19-30 Ekim tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'in hayatını sahneye taşıyor; ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor. Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği oyun, 5-16 Ekim tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Özgür Dağ, Yağız Pala rol alıyor

Toros Canavarı, Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği bir oyun. Kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı, alaylı halleri, Aziz Nesin’in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor. Aziz Nesin’in deyimiyle “izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı” oyunda; Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır.19-30 Ekim tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna O. Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

İntiharın Genel Provası’nda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer yönetiyor. Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar’ın rol aldığı oyun Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde 26-30 Ekim tarihleri arasında sahnelenecek.

Dünyanın Ortasında Bir Yer, erkeklerin koşullarını belirlediği bir dünyada sıkışmış kadınların öykülerini konu ediniyor. Özen Yula’nın yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyun, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor. 19-30 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak oyunda; Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam, Melahat Abbasova, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Tomris İncer, Ümran İnceoğlu, Deniz Evrenol, Ezgim Kılınç, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Burcu Çoban, Pınar Aygün rol alıyor.

Doğum Günü Partisi, Nobel ödüllü Harold Pinter’ın başyapıtı. Hem eğlence hem gerilim dolu bir oyun. Bir sahil kasabasında yaşayan karı-koca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler. Ve korkunç eğlence başlar. Yıldıray Şahinler’in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. Oyun 5-9 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde; 19-23 Ekim tarihleri arasında ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Yüzleşme… Deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanlar… Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr... İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur. Arslan Kacar’ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 12-16 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde sahnelenecek oyunda; Perihan Savaş, Arslan Kacar, Samet Hafızoğlu ve Orcan Dönmezer rol alıyor.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş’ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun, 19-30 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir.

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 27 yıldır sahnede diri tutuyor. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık bir zengin evine girince kendilerini bir kıyafet balosunun ortasında bulurlar. Haldun Dormen’in yönettiği oyunda; Zihni Göktay, Şenay Saçbüker, Savaş Barutçu, Ayşegül İşsever, Münir Kutluğ, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya, Bestem Türen, Ali Karagöz, Deniz Evrenol, U. Arda Aydın, Hülya Arslan, İlhan Kilimci, Zümrüt Erkin, Tuğrul Arsever, Tolga Coşkun, Nur Saçbüker, Çağlar Polat, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, İbrahim Ulutaş, Esra Ede, Nagehan Erbaşı, Merve Keleş rol alıyor. Operetin müzikleri ise ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzasını taşıyor. Oyun 5-9 Ekim tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde izlenebilir.

Arzunun Onda Dokuzu, işgal edilen topraklarda kültürün, hayatın, bedenin, ruhun zorla ele geçirilmesi karşısında kadınların yaşadığı çıkmazları ve ölüm kalım savaşındaki dokuz kadını anlatıyor. Heather Raffo’nun yazdığı oyunu Arif Akkaya yönetiyor. 12-23 Ekim tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak Arzunun Onda Dokuzu’nda; Hikmet Körmükçü, Hasibe Eren, Bensu Orhunöz, Cihan Kurtaran rol alıyor.

Kadın Hayattır Memattır Kadın, Sema Keçik ve Arzu Işıtman'ın birlikte kaleme aldığı, yönetmenliğini Sema Keçik'in yaptığı bir oyun… Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor. İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz, ilk kadın şairlerimizden Nigar Hanım, İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik ve ilk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı... Yaşamları mücadeleyle geçen bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor. Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan "beden kuklaları" rejinin dinamiğini oluşturuyor. 26-30 Ekim tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Bensu Orhunöz, Mahperi Mertoğlu, Rozet Hubeş, Şehnaz Bölen Taftalı, Özge Midilli rol alıyor.