Şehir içi telefonda rekabet
Şehir içi telefon hizmetlerinin 11 Mayıs'tan itibaren rekabete açıldığını belirten BTK Başkanı, şehir içi sabit telefon hizmetleriyle, sabit telefonlarda numara taşınabilirliğinin de 10 Eylül'de başlayacağını söyledi.
cumhuriyet.com.trBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, şehir içi telefon hizmetlerinin 11 Mayıs itibariyle rekabete açıldığını hatırlattı.
Sabit telefon hizmetleri işletmecilerine 3 aylık geçiş süresi verildiğini ifade eden Acarer, ''Şehir içi sabit telefon hizmetleri ile sabit telefonlarda numara taşınabilirliği 10 Eylül'de başlayacak. Şirketler buna itiraz ediyorlar. Biz 3G'de de 3 aylık geçiş süresi koyduk. Herkes eşit başlasın istedik. Eğer işletmecileri sabit telefon hizmeti verme konusunda serbest bıraksaydık, operatörün biri alıp başını gidecekti'' dedi.
Türk Telekom dışında milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek için lisans alan firma sayısının daha önce 32 olduğunu belirten Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetinin rekabete açılmasının ardından lisans alanlarla bu sayının 50'ye çıktığını söyledi. Bu işletmecilerin artık ''sabit telefon hizmetleri işletmecisi'' olarak tanımlandığını anlatan Acarer, işletmecilerin Türk Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yapacağını dile getirdi.
Acarer, şunları kaydetti: ''Türk Telekom ile ara bağlantı ücretleri konusunda anlaşamazlarsa, bize müracaat edecekler. Sabit telefon hizmetleri işletmecileri Türk Telekom'a bir ücret ödeyecekler. Daha sonra bize müracaat ederek, numara grupları alacaklar. Ancak, şu ana kadar 5 işletmeci numara almak için BTK'ya başvurdu.''
Sistem nasıl çalışacak?
''Ankara ve İstanbul'da numara sıkıntısı yaşandığını'' anlatan Acarer, sistemin nasıl çalışacağı konusunda şu bilgileri verdi: ''Örneğin, Ankara'da hizmet verecek bir sabit telefon hizmeti işletmecileri bize başvurduğunda, biz ona Ankara'nın alan kodu olan 312'nin bir fazlası 313 ile başlayan numara grupları vereceğiz. Türk Telekom 312'yi kullanmaya devam edecek. Diğer işletmecilerin tümü 313'ü kullanacak. 312'deki numaralar bittiğinde, Türk Telekom'a da 313 grubundan numaralar verilecek.
Sabit telefon hizmetlerinde 10 Eylül'den itibaren numara taşınabilirliği de başlayacak. Böylece, vatandaşlar numaralarını aynı il içinde hem başka işletmeciye hem de başka semte taşıyabilecek. Şu anda numara başka bir semte bile taşınamıyor. Aslında bu şu demek: Sabit telefon numaraları artık 7 haneli değil, 10 haneli oluyor. Aboneler aynı il içinde arama yaparken alan kodunu da çevirecek.''
Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetlerinde rekabetin başlamasıyla fiyatların aşağıya ineceğini belirterek, şehirler arası ve milletler arası sabit telefon görüşmeleri rekabete açılınca ücretlerin yüzde 40 civarında azaldığını söyledi. Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin rekabete açılmasının çok köklü bir değişiklik olduğunu anlatan Acarer, ''160 yıllık köklü bir gelenek yıkılıyor'' dedi.