SBS'nin yürütmesinin durdurulması talebine red

Danıştay 8. Dairesi, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davayı reddetti. Daire, ortaöğretime yerleştirme puanına ''davranış puanının yüzde 5'inin'' eklenmesini öngören düzenlemenin ise yürütmesini durdurdu.

cumhuriyet.com.tr

SBS'nin yürütmesinin durdurulması talebi reddedildi. Bir veli, 06 Ekim 2007 gün ve 2665 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lise ve Ortaokullar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, iptali istenilen yönetmeliğin 1. maddesinin son cümlesindeki ''...ve davranış puanlarına...'' ibaresinin yürütülmesini durdururken, yönetmeliğin diğer hükümleri ile SBS'nin yürütmesinin durdurulması talebini oybirliğiyle reddetti.

Daire kararında, ''liselere öğrenci kaydının, ilköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarında yapılacak SBS sonucu olacağı hususu öğrenci başarısının tek bir sınavla değerlendirilmesinin getirdiği sorunları ortadan kaldırmak, öğrencilerin ilköğretim boyunca okulda göstermiş oldukları başarıları değerlendirmek bakımından'' iptali istenen yönetmeliğin, ana ilkeleri ve amaçları yönünden hukuka aykırılığından söz edilemeyeceğini kaydetti.

''SBS'nin öğrencilerin başarılarını yıllara yayan bir süreçte ölçerek, bu sonuçlara göre liselere yerleştirmek amacıyla yapıldığı düşünülürse, bu sınavlara katılacak olan 11-14 yaş grubundaki yetişme çağındaki çocukların, kişiliklerini oturtmaya çalıştıkları ve bu aşamada pek çok faktörden etkilendikleri davranışlarının, başarı ya da başarısızlık olarak değerlendirilmesini'' ise kamu yararına uygun bulmayan Daire, kararında şu değerlendirmelere yer verdi:
''Kaldı ki anılan düzenleme uyarınca Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sınav sistemiyle öğrenci alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarına geçiş işlemleri ile ilgili usul ve esasları düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinin 4. maddesinde tanımlanan, 10. maddesinde de 'Bakanlıkça ilan edilecek ölçütlere göre değerlendirilip' denilmek suretiyle soyut bir şekilde ifade edilen davranış puanının, bu puanı verecek öğretmenlerle çocuklar arasındaki olumlu ya da olumsuz iletişime göre subjektif değerlendirmeyi içerebileceği de kuşkusuzdur.

Bu itibarla, liselere öğrenci kaydının yapılabilmesi için öğrencilerin seviye belirleme sınavlarına girip, buradan aldıkları puanlara göre yapılmasında hukuka aykırılık bulunmamakta ise de, seviye belirleme sınavı puanlarına davranış puanının da etkili olmasında hukuka uyarlık görülmemiştir.''
 

''Davranış puanına" yürütmeyi durdurma kararı

Danıştay 8. Dairesi, ayrıca, ilköğretim 7. sınıf öğrencisi davacının da ''ortaöğretim kurumlarına geçiş sistemi kapsamında girdiği 2008 yılı SBS'de almış olduğu sınıf puanının ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinin 9, 10. ve 11. maddelerinin iptali istemini'' karara bağladı.

Daire, yönergenin davranış puanını düzenleyen 10. maddesi ve sınıf puanının ve ortaöğretime yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin 11. maddesinin 1. cümlesindeki ''...ve davranış puanının yüzde 5'i'' ibaresi ile davacının 2008 yılında katıldığı SBS ssonuçlarına davranış puanının eklenmesi ile bulunan sınıf puanının yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

Liselere öğrenci kaydının yapılabilmesi için öğrencilerin SBS'ye girip, bu sınav sonuçlarına göre, o yılın SBS puanı ile yıl sonu başarı puanlarının esas alınarak sınıf puanlarının bulunmasında hukuka aykırılık olmadığına işaret eden Daire, ''sınıf puanının hesaplanmasında davranış puanının da etkili olmasında'' hukuka uyarlık görmedi.

Yönergenin 9. maddesi ile 11. maddesinin 2. ve 3. cümlelerinin yürütmesinin durdurulması istemlerini ise oybirliğiyle reddeden Daire, 11 maddenin 1. cümlesindeki ''sınıf puanı; o yılın seviye belirleme sınavı puanının yüzde 70'i, yıl sonu başarı puanın yüzde 25'i esas alınarak elde edilir'' ibaresinin yürütmesinin durdurulması istemini de oyçokluğu ile reddetti.