SBS için ilginç iddia
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği'nin Başkanı H. Nezih Çıngır, SBS'de özürlü statüsündeki Hiperaktivite rahatsızlığı olan öğrencilerin puanlamalarının 3 yıldır hatalı hesaplandığı açıkladı.
cumhuriyet.com.trProf. Dr. Ferhunde Öktem'in 10 yıl önce kurduğu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite(DEHB) ve Özel Öğrenme Güçlüğü(ÖÖG) Derneği'nin 3 yıldır başkanlığını yapan Çıngır, SBS sınav kılavuzunda hiperaktivite sorunu olan öğrencilerin durumuun "Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerle İlgili İşlemleri düzenleyen 9. maddesinde özür gruplarını Görme (az ya da görmeyen), işitme, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Özel Öğrenme Güçlüğü, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Bedensel, Süreğen hastalık ve Zihinsel Engelli olarak" sınıflandırıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
"Aynı kılavuzun Madde 12 Sınavın Değerlendirmesi bölümünde (yıl sonu başarı puanlarının 500 tam puana dönüştürülmesi işlemi, kaynaştırma yoluyla veya özel eğitim sınıf/okullarında eğitim gören öğrenciler için diğer öğrencilerden ayrı olarak ve kendi grupları içinde yapılır) denilmektedir.
Bunun anlamı (DEHB ve/veya ÖÖG sorununa sahip birey Okul Müdürünün 1. derece sorumluluğunda bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne yönlendirilecek. Bu bölümde bilgileri işleyecek ve bu bilgi doğrultusun da SBS'ye ayrı bir odada gözetmen ve/veya okutman ve/veya işaretlemen eşliğinde girecektir. Sınav puanı da eğitim gördüğü okulda bu statüde sınava girenlerin aldığı en yüksek puan göz önüne alınarak hesaplanacaktır) demektir.
Ancak bizimde hatasız olarak bildiğimiz bu bilgisayar programının hatasını Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Tanay Yıldırım'ın oğlu Ekin Yıldırım'ın 7. Sınıf SBS puanında anladık. 6 ve 8 Sınıf SBS Puanı özürlü statüsünde değerlendirilmesine karşın 7. sınıf normal statüde hesaplanmıştı. Araştırmamızı genişleterek, incelediğimizde son 3 yılda bunu aynı şekilde hatalı olduğunu gördük."
Konuyu sınavı yapan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci başta olmak üzere herkese aktardıklarını ifade eden Çıngır, "Hepsi hatayı kabul etti. Sınava bu şekilde giren çok sayıda öğrencinin listesi elinizde hesaplamayı düzelttikten sonra açıklama yapın önerimize malesef, (mahkeme kararı ya da RAM'ların düzeltme yazıları gerekli) yanıtını aldık. RAM'nin (Rehberlik ve Araştırma Merkezleri) sistemin 22 Nisan 2010'da kapandığı için düzeltmeyi yapamadık" diye konuştu.
Konunun bu durumda olan her birey için mahkemeye taşınmasının gerektiğini ifade eden Çıngır, "En ilginç olanı okul müdürlerinin SBS Kılavuzunu okumamış olmasıdır. Rehberlik ve Araştırma Merkezi yetkilileri hatalı işaretleme yaptıkları da 2 öğrenciden net şekilde anlaşılmıştır" diyerek şöyle devam etti:
"Müracaatlar yapılmış olmasına ve hata Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce düzeltilmesine rağmen MEBSİS-RAM modülüne işlenen bilgiler dikkate alınmaktadır. Ancak 2. tercih 19 Ağustos 2010'da sona erecek. Bu hatanı biran önce düzeltilmesi ancak yetkililerin insiyatifine kalıyor. Ayrıca bu hata sadece bizim derneğimizin özür grubu ile de sınırlı kalmadığı yaptığımız incelemelerde anlaşılmıştır."
Son iki yıldır tercih yaparak eğitime devam eden öğrencilerin "telafisi güç zararlar içinde" olduğunu da altını çizen Çıngır, yetkilileri hatanın düzeltilmesi için göreve davet etti.