Sayıştay Raporu: Yol ödenekleri yandaşlara rant oldu

Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı hesaplarını denetim raporunda, Karayolları’nın yol yapım ve onarım ödeneğinden 193 milyon 232 bin liranın, danışmanlık ve araç kiralama gibi harcamalarda kullanıldığı ortaya çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Karayolları yapımına ayrılan büyük tutarların İktidarın yandaşlarına rant aktarmada kullandığı en büyük araçlardan olduğu ve harcamalarda büyük bir savurganlık yaşandığı gizlenemez boyutlarda. Sayıştay denetçileri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ‘’Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standardının Yükseltilmesi” ödeneğinden 193 milyon 232 bin liranın, hizmet alımı, danışmanlık, araç kiralama, peyzaj gibi harcamalarda kullanıldığını belirledi.

Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı hesaplarını denetim raporunda, ‘’Yol Yapım Dairesine tahsis edilen yatırım ödenekleri yatırım niteliği taşımayan harcamalar için kullanılmıştır’’ tespiti yer aldı. Denetçiler, Karayolları Bölge Müdürlükleri tarafından 2015 Yatırım Programında 2015E040250 proje no ile yer alan “Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standardının Yükseltilmesi” ödeneğinden 193 milyon 231 bin 953 TL’lik tutarın, hizmet alımı, danışmanlık, araç kiralama, peyzaj gibi harcamalarda kullanıldığı tespitine raporlarında yer verdi.

'HESAPLAR DOĞRU DEĞİL'

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre raporda, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’na göre, ödeneklerin kuruluşlara belirli amaçları gerçekleştirmek üzere tahsis edildiği vurgulandı. Bütçeyle verilen ödeneklerin, tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda yılı içinde yaptırılan iş, satın alınan mal ve hizmetler ile diğer giderlerin karşılanmasında kullanılması gerektiği, aksi durumun bütçe ilkelerine aykırılık oluşturduğu belirtildi.

Ödeneklerin, yatırımla ilgili olmayan amaçlar için kullanılmasının 2015 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığı da anımsatılarak, ‘’Yatırım ödenekleri ile cari harcamaların karşılanması, cari nitelikteki harcamaların mali tablolara yatırım harcaması olarak yansıtılmasının tabloların doğruluğu ve güvenilirliğini azaltıcı etkileri vardır’’ denildi.

REKOR TRABZON'DA

Amacı dışında harcama konusunda Trabzon Bölge Müdürlüğü ilk sırada yer aldı. Trabzon Bölge Müdürlüğü 75 milyonluk harcama ile toplam harcama tutarının yarısına yaklaştı. Trabzon’u 35 milyon 975 bin TL ile Van Bölge Müdürlüğü , 33 milyon 706 bin TL ile Diyarbakır Bölge Müdürlüğü izledi. Dönemin Bakanı Binali Yıldırım’ın seçim bölgesi olan İzmir de 26 milyon 794 bin TL ile dördüncü sırada yer aldı.

SAVUNMA: MİKTAR ÇOK KÜÇÜK

Karayolları Genel Müdürlüğü, Sayıştay’ın tespitlerine karşı yaptığı savunmada, ‘’Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standartların Yükseltilmesi’’ kapsamındaki çalışmalar sırasında, ‘’proje bütünlüğünü sağlamak üzere ve yatırım harcamalarına oranla çok düşük miktarlarda olan cari harcamaların yapılmasının zorunluluk’’ olduğu ifade edildi. Bu harcamaların yatırım programında yer alan projelerin tamamlanmasına yönelik olarak yapıldığı savunuldu.

'DETAYLARA TAKILMAYALIM'

Amacı dışında kullanılan bu ödeneğin global detayının bulunmadığı eleştirisine de şaşırtıcı bir yanıt verildi. Yanıtta yolların fiziki standardının yükseltilmesinin ‘’yolların, her türlü mevsim şartlarında trafik, can ve mal güvenliğinin sağlanarak trafiğe açık tutulmasına yönelik’ olduğu belirtilerek, olumsuzlukların ivedilikle giderilmesi gerektiği bildirildi. Bunun ancak esnek ve dinamik bir çalışma programının uygulanması ile sağlanacağı kaydedilerek, ‘’Global Projelerin ayrıca detaylandırılması işlerin zamanında yapılmasını olumsuz etkileyecektir’’ denildi.