Savcılara HSYK kuşatması

HSYK'nin Deniz Feneri e.V. soruşturmasını yürüten üç savcı hakkında inceleme başlatması eleştiri konusu olurken, tartışma yaratacak bir gelişme daha yaşandı.

cumhuriyet.com.tr

Soruşturma kapsamında tutuklanan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Zekeriya Karaman’ın avukatları, savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren’i HSYK’ye şikâyet etmişti. Bunun üzerine HSYK, iki müfettiş görevlendirerek savcılar hakkındaki iddiaları araştırmayı başlatmıştı. 5 Ağustos’tan bu yana devam eden inceleme ise bir türlü bitirilemedi. Dikkat çeken bir başka ayrıntı ise müfettişlerin çalışma odasının, savcılarla aynı katta bulunması oldu. 137 klasör soruşturma dosyası müfettişlerin elinde bulunduğu için savcılar ihtiyaç duyduğu her belge için müfettişlerin kapısını çalıyor. Bu durum da savcıların baskı altına alındığı yorumlarına neden oldu. Bu süreçte Ankara Adliyesi’nde dikkat çeken bir görev değişikliği yaşandı. Türkaslan ve Yaren’in bağlı bulunduğu Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Başsavcı Vekili Nuri Yiğit’ten alındı. Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş, Yiğit’in yerine Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu olan HSYK yedek üyesi Harun Kodalak’ı getirdi. Başsavcı Vekili Kodalak’ın, soruşturmayı yürüten üç savcıyla bir toplantı yaptığı öğrenildi. Öte yandan adliye kulislerinde, HSYK’nin incelemesi sonucunda savcıların görevden alınabileceği konuşuluyor. Kodalak’ın görevleri arasında “kendisine bağlı büroların çalışmalarını denetlemek, görevli personelin sicil notlarını doldurmak” bulunuyor.

İddianameyi geri gönderebilir

Ayrıca kendisine bağlı bulunan savcıların hazırladığı iddianamelerde “hata” görmesi durumunda geri gönderebiliyor. “Adalet Bakanlığı’nın desteklediği listeden” HSYK yedek üyeliğine seçilen Kodalak, dönemin Yargıtay Savcısı ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun, kendisine ve derneğe ait telefonların ve bilgisayar yazışmalarının dinlenip izlendiği iddiasıyla MİT, Emniyet ve TİB görevlileri hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine açtığı soruşturmada iki kez takipsizlik kararı vermişti.