'Savcı, yetkisini kötüye kullandı'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MİT'çileri ifadeye çağıran savcı Sarıkaya'nın 'yetkisini kötüye kullanması' sebebiyle görevden alındığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,  Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde, Müze Profesyonelleri İçin Çok Taraflı Eğitim Projesi'nin açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı MİT yöneticilerinin KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasının ardından özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın soruşturmadan alındığının hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine, Arınç, özel yetkili savcının talebinin yasaya uygun olmadığı konusunda görüşler ifade edildiğini hatırlattı.

MİT Kanunu'nun 26. maddesine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izin vermesi halinde soruşturma yapılabileceğini dile getiren Arınç, şöyle konuştu:

''Ancak özel yetkili savcı Ceza Muhakemesi Kanunu'ndan aldığı yetkiyle böyle bir soruşturma başlattığını ifade etti. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'na haber vermemesi ve yetkisini kötüye kullanması sebebiyle elinden bu soruşturma dosyası alındı ve başka savcılar görevlendirildi. Bu konu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın yetkisinde olan bir konu, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile bir ilgisi de yok.

MİT Kanunu'nda yazılı olan bu hükmün hayata geçirilmesi, kötüye kullanılmaması, yanlış anlaşılmaması amacıyla da bir milletvekili arkadaşımızın verdiği kanun teklifi var. Bu kanun teklifi sanıyorum ki yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Daha sonra da Genel Kurul'da kanun son şeklini alacak. Bu kanunla amaçlanan şey, aslında herkesin bildiği, kanunda yazılı olan hususun daha büyük harflerle ve daha çok anlaşılır biçimde hayata geçirilmesidir.''

Teklifin, kanun tasarısı olmadığı için Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesinin gerekmediğini vurgulayan Arınç, Adalet Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında hükümeti temsilen Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bulunabileceğini, kanunun en iyi şekilde çıkması için hükümetin görüşünü teklife yansıtacağını söyledi.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in açıklamalarından haberdar olmadığını söyleyen Arınç, ''Eğer görevleriyle ilgili bir konu yani görevlerini kötüye kullanma şeklinde tanımlanabilecek bir husus varsa, aslında bu konu da MİT Kanunu'nun 26. maddesi içerisinde sayılmış hususlardır. Demek ki yeni bir kanunun, yeni bir maddenin gerekçesiyle birlikte daha anlaşılır hale getirilmesi gerekiyor. Bu da kanun teklifinin aslında ne kadar yerinde olduğunu da gösteriyor'' dedi.

Arınç, bir gazetecinin ''Kanun teklifiyle ilgili olarak Adalet Bakanı Ergin'in de açıklamaları vardı, sadece MİT yöneticilerinin değil aynı zamanda üst düzey bürokratların, askerlerin de ifadesinin alınması için Başbakan'ın izni gerekecek şeklinde bir açıklama vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu, ''Bu bir açıklama değil. Sayın Taha Akyol ile görüşmesinden gazeteye haber olarak yansıyan bir husus. Bunun ne kadar gerçek olduğunu yarınki komisyon görüşmelerinde hep birlikte göreceğiz. Olabilir veya olamaz diye kanaatimi belirtmiyorum. Ama bu kanun teklifinin görüşülmesinde Sayın Adalet Bakanımızın mutlaka ön planda ve belirleyici olacağını söyleyebilirim'' diye yanıtladı.


''Sayın Kılıçdaroğlu,işini, gücünü bırakıp deve güreşine gitmezdi''

Bir gazetecinin muhalefetin yasayı ''kişiye özel yasa'' olarak eleştirdiği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ''kişiye özel yasa olmaz'' şeklinde sözleri olduğunu belirterek, değerlendirmesini sorduğu Arınç, ''Muhalefetin bu konudaki eleştirilerini ben de okuyorum. Bu eleştiriler elbette olacaktır. Bunlar değerlendirilecektir. Ama çok büyük bir endişe veya çok büyük bir hukuka uymazlık, çok büyük bir hukuk ihlali olduğunu herhalde onlar da düşünmüyorlar. Eğer böyle bir tehlike, böyle bir endişe olsaydı Sayın Kılıçdaroğlu, işini gücünü bırakıp deve güreşine gitmezdi'' karşılığını verdi.

Arınç, muhalefetin TBMM'de bu yasayla ilgili genel kurul çalışmalarını kilitleyebilecekleri mesajını verdiğinin ifade edilmesi üzerine ise şunları söyledi:

''Ne münasebet, niçin kilitlensin. Bu bir alışkanlık haline gelmemeli herhalde. İçtüzük görüşmelerinde kürsüyü işgal ederek bu eylemlerini yasa tanımazlık, Meclis'in iradesini büyük bir saygısızlık olarak değerlendiren muhalefetin bir kanun görüşmesini niçin yapılamaz hale getireceklerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Komisyondan geçer, eleştirilerini yaparlar, önergeler verirler ondan sonra da topluca Anayasa Mahkemesine giderler genel kuruldan çıktığı zaman. Anayasa Mahkemesi de anayasaya aykırılık görürse bu kanunu veya teklifi elbette iptal eder. Hukuk devletindeyiz görüşmeleri kilitlemek, bağırmak, çağırmak, işgal etmek çok ilkel bir tutum olur. Hiçbir muhalefet üyesinin de bunu aklından geçirdiğini düşünmüyorum.''

Bülent Arınç, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin'' bir soruyu ise ''Açıklamalar yapıldı. Benim bir açıklama yapmama gerek yok'' diye yanıtladı.