Sarp Kuray'ın 20 yıllık örgüt davası yeniden başladı
"16 Haziran" örgütünün kurucusu olduğu gerekçesiyle müebbet hapse mahkum edilen Sarp Kuray'ın yeniden yargılanmasına başlandı.
cumhuriyet.com.tr4 yıldır cezaevinde örgüt kurucusu olduğu gerekçesiyle bulunan Sarp Kuray'ın yargılanmasına tekrar başlandı. Kuray; “Tarih bizi akladı” dedi.
Sincan 2 No’lu F TipiCezaevi’nden, tansiyon rahatsızlığı nedeniyle ambulansla İstanbul’a getirilen Kuray’ın tahliye talebi reddedildi. Davayı, Kuray’ın eşi Nur Sürer, kızı Sema Kuray, CHP milletvekili Veli Ağbaba ve 16. dönem CHP Samsun milletvekili Ahmet Altun da izledi.
Sarp Kuray hakkında, 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen 31 eylemin talimatını verdiği gerekçesiyle açılan dava, 1993 yılında başladı. İlk yargılamada beraat eden Kuray, 2. ve 3. yargılamada örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle 12 yıl hapse mahkum edildi. Kuray iki kez de örgüt yöneticisi olduğu gerekçesiyle yargılandı. Kuray’a “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçundan verilen hapis cezası 2008 yılında onaylandı. Kuray 8 yıllık hapis cezasının infazı için 2 Şubat 2009’da cezaevine konuldu. Kuray’ın AİHM’e yaptığı başvuru ise Temmuz 2012’de sonuçlandı. AİHM, “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğine hükmederek, Türkiye’yi, 10 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Kuray’ın avukatları da yeniden yargılanma talebiyle mahkemeye başvurdu.
Kasıtlı karar
Yeniden yargılama dün İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Sarp Kuray, 22 Ekim 1993’de, hakkında açılan davayı bilerek Türkiye’ye döndüğünü belirtti. “Geldim üç çeşit kararla karşılaştım” diyen Kuray, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin onama kararını eleştirdi. Kuray, şöyle konuştu: “9. Ceza Dairesi bir ekip. Hasan Gerçeker ve ekibi tüm Türkiye’de tartışıldı. Bunlar asıl tırpanı bize vurdular. Bu dairenin bütün kararları benim gözümde gayrı meşrudur. İsyan ve Tevekkül kitabıma bakın. Kitabımı beğenmediler, kasıtlı olarak kalemi kırdılar.”
“Tarih bizi akladı”
68 kuşağından olduğunu, gizli çetelere karşı çıkan ilk subaylardan biri olduğu için ordudan atıldığını ifade eden Kuray, “Zap Suyu’na köprüye gittik. Ortak, eşit ve özgür demokratik Cumhuriyet istedik. Bu ülke bağımsız olsun istedik. Filistin’e gittik. Köprüyü de yıktılar, bizi de biçtiler. Filistin’e destek olmamak şimdi ayıp sayılıyor. Biz 40 yıl önce yaptık bunları. Ve tarih bizi akladı. Olmazsa 3,5 yıl daha yatarım, bırakırsanız da bu ülkeden bir yere oynamam” dedi.
68 yaşında
Kuray’ın avukatı Gürsel Meriç, dava başladığında 48 yaşında olan Kuray’ın şimdi 68 yaşına geldiğini belirterek, “Eylem talimatını Kuray’dan aldığını söyleyenler beraat etti. Kuray’dan başka, bu örgüte dair, şimdiye dek ceza alan kimse yok” diye konuştu. Dosyadaki 20 kaset çözümünde Kuray’ın eylem talimatı verdiğine ilişkin herhangi bir konuşmasının olmadığını vurgulayan avukatı Nebi Barlas “Vicdanlarınıza sesleniyorum. Mağduriyeti gidermek için infazı durdurun, tahliyesine karar verin” dedi.
Talep reddedildi
İnfazın durdurulmasına ilişkin talebi reddeden mahkeme heyeti, davayı 2 Nisan’a erteledi. Heyet, 16 Haziran örgütüne ilişkin haklarında yakalama kararı olan ve Devrimci Karargah örgütünün yöneticisi olduğu öne sürülen Serdar Kaya’nın da aralarında bulunduğu 3 sanık hakkındaki dava dosyasını da inceleme kararı aldı.