Sarkozy: Gazze'de ateşkes yakın
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Gazze'deki İsrail saldırılarını durdurmaya yönelik anlaşmanın uzak olmadığını söyledi. Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşen Nicolas Sarkozy, Esad'dan, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara son verilmesine yardımcı olması amacıyla Hamas'a baskı yapmasını istedi. Mısır, Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla bir ateşkes planı önerdi.
cumhuriyet.com.trSuriye'nin başkenti Şam'a giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinden sonra açıklamada bulundu. Sarkozy, Suriye'nin bir anlaşmaya varılması için Hamas'ın ikna edilmesine yardımcı olacağından şüphe duymadığını dile getirdi.
Sarkozy açıklamasında, ''Suriye'nin bölgedeki önemini ve etkisini biliyorum. Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, herkesi mantıklı olmaya ikna etmek için ağırlığını koyacağından şüphe etmiyorum. Barış için çalışabilecek herkes bunu bir an önce yapmalı'' dedi.
Öte yandan Nicholas Sarkozy, Gazze'deki İsrail saldırılarını durdurmaya yönelik anlaşmanın sağlanması konusunda küçük bir ümit olduğu için Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmek üzere Şarm El Şeyh'e gideceğini de ifade etti.
Fransa Başbakanı François Fillon da, Gazze'de "çok dar da olsa ateşkese giden bir yol" olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile yeniden görüşmek üzere Mısır'a gitmekte haklı olduğunu bildirdi.
Sarkozy, Esad'dan Hamas'a baskı yapmasını istedi
Nicolas Sarkozy, Beşşar Esad'dan, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara son verilmesine yardımcı olması amacıyla Hamas'a baskı yapmasını istedi. Suriye Devlet Başkanı Esad da İsrail'in Gazze harekatının "savaş suçu" olduğunu ifade etti. Sarkozy, Esad ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, taraflardan Gazze'deki çatışmaları sona erdirmek için harekete geçmelerini istedi ve bu anlaşmazlığın askeri çözümünün olamayacağını bildirdi.
Silahların susması ve barışın geri dönmesi için aralarında Hamas'ın da bulunduğu tarafların hepsine baskı yapılması gerektiğini belirten Sarkozy, Esad'ın bu konuda önemli bir rol oynayabileceğini kaydederek, Suriye'nin, Hamas'ı mantığın ve barışın sesini duymaya ikna etmek için yardımcı olması gerektiğini ifade etti. Sarkozy, İsrail'in güvenliğinin garanti edilmesini ve Gazze'deki Filistinlilerin de geçiş noktalarının açılmasını istediğini söyledi. Gazze'ye derhal insani yardım gönderilmesi çağrısında bulunan Sarkozy, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için ufukların acilen açılmasının gereğine işaret etti.
Esad da ortak basın toplantısında, bu insanlık trajedisine acil çözüm bulunması, ateşkese varılması, İsrail'in geri çekilmesi ve Gazze ablukasının kaldırılması gerektiği konusunda Sarkozy'e katıldığını söyledi. "Gazze'de olanlar bir savaş suçudur" diyen Esad, İsrail'in, Hamas'ın varlığına son veremeyeceğini ifade etti.
Brown, Gazze'da ateşkes için iyimser
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Gazze'de ateşkes olasılığı konusunda "iyimser" olduğunu söyledi. Brown, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gazze'de ateşkes koşullarının sağlanabilmesi konusunda iyimser olduğunu" belirterek, bunun, Gazze ve İsrail arasındaki geçiş noktaları, Mısır ve Gazze arasındaki tüneller, silah kaçakçılığı ve Filistin ile İsrail halklarına sağlanabilecek güvenliğin derecesi konularındaki kararlara bağlı olduğunu kaydetti. Bunun bir insani kriz olduğunu, Orta Doğu'nun şimdiye kadar en kaygı verici dönemini yaşadığını ve bu durumun tüm dünyayı etkilediğine işaret eden Brown, bu yüzden söz verdikleri insani yardımı ulaştırmayı başarmaları gerektiğini bildirdi.
Öte yandan, emekli Fransız diplomat Yves Aubin de la Messuziere, Hamas'ın, İsrail ile çatışmaların sona erdirilmesinde Türkiye'nin arabulucu rol üstlenmesine sıcak baktığı yorumunu yaptı. Yves Aubin de la Messuziere, Fransız Le Nouvel Observateur dergisine verdiği demeçte, "şu an için Hamas'ın gözündeki en güvenilir ülkenin Türkiye olduğunu" belirtti. Araştırmacı ve Fransa Dışişleri Bakanlığı eski Kuzey Afrika/Orta Doğu Bölgesi Müdürü Messuziere, "Hamas'ın, İsrail ile iyi ilişkileri bulunan Türkiye ile uzun zamandır iyi ilişkilere sahip olduğunu" ifade etti.
Hamaslı yetkililerle geçen yıl Gazze ve Şam'da görüşen emekli diplomat, Hamaslıların, İsrail ile geçiş noktalarına Türk gözlem gücü yerleştirilmesi ihtimalini düşündüklerini de belirtti.
Zevahiri: 'Gazze'deki saldırı İslamadır'
El Kaide örgütünün Usama Bin Ladin'den sonraki yöneticisi olarak tanınan Eymen El Zevahiri, ''İsrail'in, Gazze'deki saldırısı, Batı aleminin, İslam'a karşı savaşıdır'' dedi.
İnternette yayınlanan bildirisinde, ABD'de 20 Ocak'ta Başkan George W. Bush'dan görevi devralacak yeni Başkan Barack Obama'yı da suçlayan El Zevahiri, ''Obama'nın görevi devralmadan İslam'a sunduğu budur'' ifadesini kullandı.
El Zevahiri bildirisinde, ''Bugün Gazze'de karşılaştığımız, Müslümanlara ve İslam'a yönelik siyonist saldırı seferinin zincirinde halkadır'' şeklinde görüş belirtti. Bin Ladin ile El Zevahiri'nin, Afganistan-Pakistan sınırının dağlık yörelerinde sekiz yıldır saklandıkları sanılıyor.
Zevahiri, Müslümanları dünyanın her tarafında İsrail ve Batılı ülkelerin çıkarlarına saldırmaya çağırdı. Zevahiri internette yayımlanan ses kasetinde, "Nerede ve nasıl yaparsanız yapın, siyonistlerin ve haçlıların çıkarlarına saldırın" ifadesini kullandı.
Zevahiri, Filistinlileri desteklemediğini iddia ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i eleştirirken, Mısır'da kitlesel grevler yapılmasını istedi. El kaide'nin ikinci adamı Zevahiri, 1985'de Mısır'da İsrailli turistleri öldüren Mısırlı askerin de "Mısır ordusundaki özgür ve azimli (askerlerin) izlemesi gereken bir örnek olduğunu" iddia ederek, Mısır'a gelecek İsrailli turistlerin öldürülmesini önerdi.
Mısır ateşkes planı önerdi
Mısır, Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla bir ateşkes planı önerdi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, tatil beldesi Şarm El Şeyh'e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile Gazze'deki Filistinliler arasında derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Mübarek, ateşkesin ilan edilmesinden sonra aralarında Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasının bulunduğu uzun dönem düzenlemeler konusunda görüşmelerin başlatılmasını teklif etti.
Mübarek'in önerisinin ana başlıkları şöyle:
- İsrail ve Filistinli gruplar sınırlı bir süre içinde derhal ateşkes ilan edecek. Bu sınırlı süre içinde Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması için güvenli koridorlar açılacak ve Mısır'a da kapsamlı ve nihai ateşkes konusunda çabalarını sürdürmesi için zaman tanınacak.
- Mısır, şu anda hakim olan gergin durumun yeniden ortaya çıkmaması, sınırın korunması, geçiş noktalarının yeniden açılması ve ablukanın kaldırılması konularında düzenlemelerin yapılması ve bunların garanti altına alınması amacıyla hem İsrail hem de Filistin tarafını acilen toplantıya çağıracak.
- Mısır, ulusal uzlaşmanın sağlanması amacıyla gösterdiği çabalara yanıt vermeleri için Filistin Yönetimi'ni ve tüm Filistinli grupları yeniden görüşmelere davet edecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de basın toplantısında, Mübarek'in, İsraillileri "zaman kaybetmeden" Filistin-Mısır sınırının güvenliği konusunu Mısır'da görüşmeye davet ettiğini belirtti.
Sarkozy, "Cumhurbaşkanı Mübarek, başta İsrail tarafını, gecikmeksizin, belki de önümüzdeki saatlerde, sınırların güvenliği konusunu görüşmeye davet ediyor" dedi.
Venezuella İsrail Büyükelçisini sınırdışı ediyor
Venezuela, Gazze'ye saldırmasını protesto etmek için, İsrail'in Venezuela Büyükelçisi ile elçilik personelinin bir kısmını sınır dışı ediyor. Venezuela Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Büyükelçisi ve İsrail Büyükelçilik personelinin bir kısmını sınır dışı edilmesi kararı alındığı" bildirildi.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de daha önce yaptığı açıklamada İsrail'i kınamış ve Venezuela'daki Musevi cemaatini, İsrail Hükümetine karşı tavır almaya çağırmıştı.
Chavez, İsrail'in Gazze saldırısını kastederek, "Venezuela Musevi cemaatinin bu barbarlığa karşı çıkacağını ümit ediyorum. Bunu yapın. Bütün zulümlere şiddetle karşı çıkmıyor musunuz?" diye konuşmuştu.