Sanal saldırılar hayatımızı tehdit ediyor
Sanal saldırılar ile bilgilerimizi elde eden hackerlar, bu bilgileri suç çetelerine satarak ev veya arabalarımıza hırsızlık için girmelerine yardımcı olabilirler.
cumhuriyet.com.trSürücüsüz bir araçta sanal saldırılar a açık olan güvenlik riski tolere edilemez. Geleneksel araçlara kıyasla çok daha fazla elektronik bileşene sahip olan sürücüsüz araçlar sensör, radar, GPS haritalandırma ve yapay zekâ gibi teknolojiler ile kendi kendine yol alabiliyor. Ancak tüm bu teknolojiler ve güvenlik önemleri günümüzün araçlarında yer alan dahili elektronik sistemlere entegre edilirken kablosuz bağlantıya ve hatta üçüncü parti servislerle iletişimde internete de ihtiyaç duyuluyor.
Tam bu noktada sürücüsüz araç sahiplerini yakından ilgilendiren çok ciddi tehlikeler de ortaya çıkıyor. Uzaktan erişim yöntemi ile sürücüsüz araca erişebilecek hackerlar, sistemleri ele geçirebilir. Bunun sonucunda mahremiyetten ticari veri hırsızlığına, ayrıca insanlara ve nesnelere karşı fiziksel hasarların ortaya çıkabileceği durumlara kadar birçok risk ve tehlike oluşabilir.
Yüksek performanslı siber güvenlik çözümleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Fortinet’in Bölge Direktörü Derya Aksoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu tehlikelerin büyüklüğüne dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
İnternet ile bağlantılı ve otomatik olan sürücüsüz araçlara karşı hackerların yapabileceği bazı sanal saldırılar ı özetleyen Aksoy, “Araç içi ağların hepsi aynı şekilde oluşturulmuyor. Bu nedenle saldırganlar, daha az savunma barındıran eğlence sistemleri gibi servislerde açık arayabilir ve buralarda buldukları açıkları kullanarak araç içi ağ üzerinden daha kritik sistemlere erişim sağlayabilirler. Örneğin araçlarda motor yönetim sistemi ile bir eğlence sisteminin arasındaki sınırlı iletişimin ortaya çıkardığı, “motor hatası!” veya “otomatik hız kontrolü aktif” gibi uyarılar potansiyel risk teşkil edebilir.” dedi.
Yazının devamını okumak için buraya tıklayınız