Samsun’un oksijen deposu, taşocakları yüzünden oksijensiz kaldı
2000’li yılların başlarına kadar ormanlık alanları ile Samsun’un oksijen deposu olarak bilinen Kocadağ, taşocaklarının yarattığı ekolojik yıkımla yaşanmaz hale geldi. Kocadağ’da 6 ruhsat sahibi taşocağı işletmesinin tahrip ettiği alanın büyüklüğü 3 bin 500 dönüme ulaştı.
Cemil Ciğerim
Heyelan riski...
Taşocaklarından çevreye gelişigüzel bırakılan kumlar nedeniyle de heyelan tehlikesi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, önlem alınması için yetkililere çağrı yapıyor.
Yöre halkından Süleyman Çetin, “Bu alanda üç tane taşocağı var. Son iki yıldır hepsi yaptığı kumları depoluyor, satamıyor. Yukarıda bir tane ocak var, 80 metrelik çukur açmış. Hiç bir önlem alınmamış. Burada hayvancılık yapılıyor. Geceleri ve gündüzleri ansızın dinamitle taşları patlatıyorlar. Bazen evimiz sallanıyor, camlarımız kırılıyor. Taşocakları satamadığı kumlarını biriktiriyor. Kasım ayında yağmur yağdı, taşocağının biriktirdiği kumlar evime geldi. Depomu yıktı. Fındık bahçelerimde hâlâ kumlar var. Dava açtım taşocağına, kazandım. Ama itiraz ettiler. Durmayacaklar. Bizim olan yeşil alanları, canımızı ve malımızı alacaklar” dedi.
Köylüler: Yaşanmaz hale getirdiler Kocadağ, açılan devasa çukurları, ağaçsız çorak tepeleri, iş makineleri ve hafriyat kamyonlarının köstebek yuvasına çevirdiği yolları ile yaşanmaz hale geldi. Atakum Kocadağ’da taşocaklarının çevresinde yaşayan vatandaşlar patlatılan dinamitlerden kaygı duyuyor. Çamlıyazı, Meyvalı, Yukarı Aksu ve Kabadüz köylüleri, her gün heyelan riski ile yaşıyor. |