Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri'nde Atatürk vurgusu

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, "Bize yarının değerlerinin yolunu çizen Mustafa Kemal’dir. Ondan ayrılma yacağız" dedi.

SİBEL BAHÇETEPE

‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün bu yılki sahibi gerçek bir cumhuriyet kadını 96 yaşındaki Prof. Dr. Nermin Abadan Unat oldu. Abadan Unat; Türk dış göçüyle ilgili sorunlar ile yurtta ve yurtdışında gerçekleştirdiği çeşitli çalışmalarıyla Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Sakıp Sabancı, ölümünün 13’üncü yılında, “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri” töreniyle anıldı.

Törene aralarında, Cumhuriyet İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Aydın Doğan, Hüsnü Özyeğin, Ali Kibar, Ömer Dinçkök, Orhan Gencebay’ın da bulundğu çok sayıda iş insanı, sanatçı ve davetli katıldı.

Mustafa Kemal’in yolu

Bu yıl, Jüri Özel Ödülü’nü alan Nermin Abadan Unat, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (SBF), nam-ı diğer Mektebi Mülkiye’nin ilk kadın asistanı, ilk kadın doçenti ve ilk kadın profesörü. Abadan Unat’ın, ödülünü alırken söylediği “Bize yarının değerlerinin yolunu çizen Mustafa Kemal’dir. Ondan ayrılmayacağız” sözleri dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bu yılki konusu “Gündelik Yaşamda Türkiye Kökenli Avrupalılar” olarak belirlenen ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde eşit ağırlıklı verilen üç “Makale Ödülü”nü ise; ‘Hiç olmazsa bir evimiz var: Soylulaştırılan Bir Berlin Mahallesi’nde Yaşayan Türkiyeli Göçmenlerin Gündelik Deneyimleri’ başlıklı makalesiyle bağımsız araştırmacı Defne Kadıoğlu Polat, ‘Yurtdışında İbadet: Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Türkiyeli Göçmenlerin Dinsel Sınırları ve Deneyimleri’ başlıklı makalesiyle City University of New York’tan Zeynep Selen Artan- Bayhan ‘Köprü Kurmak mı, Yakmak mı? Gurbetçilerin Geriye Dönüş Niyetleri’ başlıklı makalesiyle Florida Üniversitesi’nden Tolga Tezcan layık görüldü.

Daha anlayışlı

Nermin Abadan Unat ödül töreninde yaptığı konuşmada, göçlerin durmayacağını, artarak devam edeceğini belirterek “Daha anlayışlı bir dünyaya ihtiyacımız var” dedi.

Abadan Unat, iletişim alanında dünyayı saran ağlar çoğaldıkça yeni vatandaşların gereksinmelerine öncelik tanımanın şart olduğuna işaret ederek “Günümüzde illegal hareketler, yatırımcı göç, emekli göçü, iklime bağlı göç, dairesel göç hareketleri ortaya çıktıkça yurttaşlık kimliklerinde ortaya çıkan önemli farklılıkların sürekli bilimsel yöntemlerle izlenmesi şarttır. Ulusal ötesi toplumsal kimlikleri görmezlikten gelemeyiz” diye konuştu.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da “Küreselleşen hayatlarımızda nüfus hareketleri yapıcı etkileşimlerin yanı sıra çatışmaları da doğurdu” ifadesini kullandı. Sabancı, gelecek yılın araştırma konusunun ise “Türkiye ve Dünyada Demokratik Yönetişim ve Birlikte Yaşamaya Yönelik Tehditler” olarak belirlendiğini söyledi.