Şahin'e 'evet' sorgusu

RTÜK, referandum sürecindeki yanlı yayınları nedeniyle YSK tarafından uyarılan TRT'den açıklama istedi.

cumhuriyet.com.tr

Cumhuriyet’in gündeme getirdiği “evet” içerikli haber ve programların ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uyarılan TRT’ye bir şok da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) geldi. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TRT’nin referandum politikasını bir süre önce RTÜK’e de şikâyet etmişti. Köktürk, yapılan programlarla Genel Müdür İbrahim Şahin’in “ağır hizmet kusuru” işlediğini ve TRT’nin “tarafsızlığını yitirdiğini” belirtmişti. Köktürk’ün başvurusunu 10 Ağustos Salı günkü toplantısında ele alan RTÜK, Şahin’den Köktürk’ün dilekçesinde değindiği konulara ilişkin savunma istenmesine karar verdi. Karar, 9 üyeli üst kurulda “oybirliği” ile alındı.

Karara, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 2008 yılında üst kurulun 3 üyesinin TRT ile ilgili Devlet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruya verdiği yanıt dayanak oldu. Teftiş kurulu, dönemin TRT’den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a verdiği yanıtta, TRT’nin yayınlarıyla ilgili denetim ve değerlendirmenin 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa’nın 2 ve 4. maddelerine tabi olduğu belirtilmişti. Yazıda, “Söz konusu şikâyetin idari boyutunun bakanlığınız ve RTÜK tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir” denilmişti.

Üst kurulun istemi üzerine gözler bir kez daha TRT’ye çevrildi. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in üst kurula vereceği yanıtın ardından, kurul bir kez daha toplanarak Şahin hakkındaki son kararını verecek. Kurul, Bakanlar Kurulu’na ya Şahin’in görevden alınmasını önerecek ya da CHP’li Köktürk’ün başvurusunda belirttiğinin aksine Şahin’in “ağır hizmet kusuru işlemediğine” karar verecek.
 

Görevden alınabilir

TRT Yasası’nın 13. maddesinde TRT Genel Müdürü’nün RTÜK tarafından teklif edilen üç aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacağı belirtiliyor. Maddede ayrıca “Genel müdür, milli güvenliğin ve kamu düzeninin gerekli kıldığı, devlet memuru olma niteliğini yitirdiği, ağır hizmet kusuru işlediği veya tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde, bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle ve Radyo ve Te- levizyon Yüksek Kurulu’nun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile görevden alınır” deniliyor. Bir RTÜK yetkilisi, idare hukukundaki “paralellik” ilkesine göre TRT Genel Müdürü’nün belirlenmesinde etkin rol oynayan ve Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu’nun yetkilerini devralan RTÜK’ün Genel Müdür Şahin’in görevden alınmasını önerebileceğini ifade etti.
 

Propagandaya devam

YSK’nin uyarısı ve RTÜK’ün devreye girmesine karşın TRT’deki referandum propagandası da tüm hızıyla sürüyor. Anayasa değişikliği ile ilgili 9 bölümlük “Referandumda halk neyi oylayacak?” isimli bir haber paketi hazırlayan kurum, ilk paketi 3 Ağustos’ta, son paketi de 13 Ağustos’ta yayımladı. Referanduma sunulan maddelerle ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği haberlerde Ergun Özbudun, Serap Yazıcı, Osman Can, Ümit Kardaş, Reşat Petek, Ahmet Günel, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu gibi “evet”çilerin görüşlerine yer verildi. 9 bölümlük haber paketinde tek aykırı görüş memurlara toplusözleşme hakkı verilmesi ile ilgili haberde verildi. Haberde, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek 8 saniye konuştu.