Sahaya daha çok inmelerini istedi

CHP'nin ilk PM toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yeni üyelerden sahaya daha fazla inmelerini istedi. "Önümüzdeki süreç daha aktif çalışmayı gerektiriyor" diyen CHP lideri, "Halka ilişkileri sıkılaştıralım, daha fazla örgütlenelim" dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP 34. Olağan Kurultayı'nda seçilen Parti Meclisi (PM) üyeleri, Kurultay sonrası ilk toplantılarını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde yaptı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda, 60 kişiden oluşan PM üyeleri öncelikle kendilerini tanıttı. Toplantıda üyelere CHP'nin parti tüzüğü dağıtıldı.

Edinilen bilgiye göre toplantıda, CHP'nin önümüzdeki süreçte izlemesi gereken çalışma stratejisini ele alındı. Toplantında, yerel seçimler sürecinde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere yerel yönetimlerle özel bir çalışma yürütülmesi önerisi dile getirilirken, genel merkez ile koordineli olunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplantıda, Kılıçdaroğlu'nun ise yeni üyelerden sahaya daha fazla inmelerini istediği belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun "Bundan sonra daha çok sahada olmalısınız. Önümüzdeki süreç daha aktif çalışmayı gerektiriyor. Halka ilişkileri sıkılaştıralım" dediği kaydedildi. Kılıçdaroğlu yeni PM üyelerinden, yeni dönemde partinin üye sayısını artırmaya yönelik daha etkin çalışmalarını da istedi. Kılıçdaroğlu üyelere "Daha fazla örgütlenmeliyiz" dedi. CHP Lideri'nin parti içi eğitimin de önemine de vurgu yaparak, parti içi çalışmaların daha etkin yapılması gerektiğini belirttiği ifade edildi.

Toplantıda, PM üyelerinin sorumlu olacağı illerin belirlemesi bakımından, Türkiye'nin 25 bölgeye ayrılmasına karar verildi. Bu bölgelerde görevlendirilecek PM üyeleri, sorumlu oldukları illerde çalışmalarını yürütecek.

Üyelere "demeçlerinize dikkat edin" uyarısı

Kılıçdaroğlu'nun toplantıda ayrıca, PM üyelerine "demeçlerinize dikkat edin" uyarısında bulunduğu belirtildi. "Burada konuşulanların burada kalmasını istiyorum" diyen Kılıçdaroğlu'nun, "Basına verilen demeçlerde dikkatli olunması gerekir. Partiyi zor duruma düşürecek açıklamalarda bulunmayın" dediği kaydedildi.

Yeni genel başkan yardımcılıkları geliyor

Kılıçdaroğlu'nun şimdiki gündeminde ise PM üyeleri arasından seçeceği yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelikleri var.

CHP tüzüğüne göre, genel başkan ve genel sekreterin yanında, MYK'deki genel başkan yardımcılıklarının sayısı 15 olarak düzenleniyor. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu yeni MYK'de genel başkan yardımcılıklarının sayısını artıracak.


Tüzükte yer alan genel başkan yardımcılıklarından iletişim, basın, tanıtım ve halkla ilişkiler ikiye ayrılıyor. Yeni MYK'de, 'iletişim, basın ve tanıtımdan sorumlu genel başkan yardımcılığı' ile 'halkla ilişkilerden sorumlu başkan yardımcılığı'nın ayrı ayrı yer alacağı belirtildi.

Tüzükte yer alan genel başkan yardımcılıklarından 'Meslek kuruluşları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları'nın ise üçe ayrılacağı ifade edildi. Bu alanın, meslek kuruluşları, işçi örgütleri ile işveren kuruluşları olmak üzere üç genel başkan yardımcılığı olarak düzenleneceği kaydedildi. Tüzükteki, 'sosyal politikalar' alanı ise 'çevre ve sosyal politikalar' alanı haline getirileceği ifade edildi.

Yeni MYK'de tüzükte yer almayan yeni bir alan da ekleniyor. Buna göre, 'kamu politikaları'nın da genel başkan yardımcılıkları arasında yer alacağı öğrenildi. Bu da, yeni MYK'ye 4 genel başkan yardımcılığının daha ekleneceği anlamına geliyor.

Kılıçdaroğlu'nun, tüzükte yer alan 'kadın örgütlenmesi ve politikaları' ile 'gençlik örgütlenmesi ve politikaları' alanlarına ise genel başkan yardımcısı atamayacağı belirtiliyor.

CHP, PM'den Suriye bildirisi

Toplantının ardından CHP PM, Suriye konusunda bir bildiri yayımladı. CHP PM'nin Suriye'deki gelişmeleri artan bir kaygıyla izlediği belirtilen bildiride, "Halkımız savaşa karşıdır, Suriye halkının düşmanımız değil dostumuz olduğunu bilmektedir. İki ülke arasında gelişen olumsuzlukların ve gerginliğin Türkiye'ye veya Suriye'ye herhangi bir yarar sağlamadığını görmektedir" denildi.

Bu nedenle, CHP'nin öteden beri Suriye halkının demokratik, özgür, insan haklarına ve insan onuruna saygılı bir siyasi ortama kavuşması, öncelikle ve özellikle akan kanın ve şiddetin durdurulması çağrısında bulunduğu, girişimlerini bu doğrultuda sürdürdüğü vurgulanan bildiride, "Suriye'de taraflar arasında diyalog sağlayacak bir sürecin oluşturulması için CHP uluslararası bir konferans toplanması önerisinde bulunmuş, bu öneri AKP tarafından dikkate bile alınmazken, Rusya, BM Genel Sekreteri ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından biçim değişikliğiyle gündeme taşınmış ve hayata geçirilmeye çalışılmıştır. CHP'nin, Suriye'deki kardeşlerimize yardımcı olmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün siyasi partilerin ortaklaşa yayınlayacakları bir bildiri teklifi de maalesef yine AKP'nin oylarıyla reddedilmiştir. CHP, Suriye'nin istikrara kavuşmasının Türkiye'nin ulusal çıkarları ve bölgenin geleceği bakımından kilit önem taşıdığını değerlendirmektedir. Bu nedenle Suriye konusunda çözüm önerilerini gündeme getirmeye devam edecektir" denildi.

Bildiride, CHP PM'nin Türkiye tarafından uyulmasını istediği konular ise şöyle sıralandı:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan tek taraflı herhangi bir müdahalede bulunmaması,

Karada, havada ve denizlerde cereyan edebilecek ve Türkiye'nin tepkisini gerektirebilecek durumlarda soğukkanlılık ve ölçülü davranmaya özen göstermesi,

Suriye'nin bağımsızlık, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğünün korunmasının vazgeçilmez bir koşul olduğunun ve bunlara zarar verecek hertürlü gelişmeye Türkiye'nin karşı olduğunun her ortamda vurgulanması,

Suriye'nin geleceğinin, sadece Suriye halkı tarafından ve onların sahipleneceği siyasi süreçle belirlenmesi."

Bildiride, CHP'nin savaşa 'hayır', barışa ve istikrara 'evet' dediği, Suriye halkına dostluk elini uzattığı ve bölgeye dışarıdan müdahalelere karşı çıktığı ifade edildi.

CHP heyeti Anıtkabir'e çıktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantı öncesi CHP'nin 34. Olağan Kurultayı'nda seçilen Parti Meclisi üyeleri, Anıtkabir'i ziyaret etti.