Sağlık-Sen'in iddiası

Sağlık-Sen, sözleşmeli personel ile ilgili Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen düzenlemede, eşi sözleşmeli statüsünde çalışan personele de tayin hakkı verildiğini ileri sürdü.

cumhuriyet.com.tr

Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada; Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen sözleşmeli Personel ile ilgili Bakanlar Kurulu Düzenlemesi'nde yapılan son dakika değişikliği ile eşlerin ikisinin de sözleşmeli personel olması durumunda eşlerden herhangi birinin tayin isteyebileceği bildirildi.

Açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu'ndan çıkan ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen düzenlemede, eş durumu tayini ile ilgili, daha önce taslakta "eşi naklen ataması mümkün bulunmayan görevde bulunması" şeklinde geçen ifade değiştirilerek, "Kurum içi görev değişikliği mümkün olmayan görevde bulunması" şekline dönüştürüldü. Böylece daha önce sadece eşi, başka bir yerde teşkilatı bulunmayan kurumlarda çalışan sözleşmeli personele tayin hakkı tanınırken, yeni düzenlemede eşi kurum içi tayin imkanı bulunmayan kurumlarda çalışanlara da tayin hakkı getiriliyor. Bu durumda her iki eş de sözleşmeli olarak çalışıyorsa eş durumu tayin talebinde bulunabilecekler.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar ise sözleşmeli personele eş durumu tayin hakkının kadrolularla aynı düzeyde tanınması için yoğun mücadele verdiklerini belirterek, "Önceliğimiz sözleşmeli personelin toplu görüşme ile elde ettiği kazanımların bir an önce hayata geçirilmesidir. Eş durumu tayini konusundaki düzenlemenin eşi sözleşmeli statüde çalışan personeli de kapsamış olması sevindirici ama yetersizdir" dedi.

Şehit eşine de bir kereye mahsus tayin hakkı

Sağlık Sen'in verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen Bakanlar Kurulu Kararı'nda sözleşmeli personel ile ilgili şu düzenlemeler yer alıyor:

-Sözleşmeli Kadın Personele doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta verilen izinler şu an ücretsiz izin statüsünde verilmektedir. Bu izni kullanan personel, sosyal güvenlik kurumundan 2/3 oranında geçici iş göremezlik parası almaktadır. Bakanlar Kurulu düzenlemesi ile doğum öncesi ve doğum sonrası izinler ücretli izin olarak değerlendirilecektir. Personel bu süre içinde kurumundan maaşını almaya devam edecektir.

-Askerlik sebebiyle sözleşmesini fesheden 4/B'li personel askerlik dönüşü işe başlayamamaktadır. Düzenleme ile askerlik sebebi ile sözleşmesi feshedilen personelin pozisyonu saklı tutulacak. Terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat etmek koşulu ile işe başlayabilecek. Doğum izninin bitiminde ücretsiz izin kullanmak amacıyla sözleşmesini fesheden personelin dönüşü boş vizeli pozisyon bulunmak kaydıyla mümkün oluyordu. Bakanlar Kurulu kararında yer alan düzenleme ile sözleşmesini fesheden personelin pozisyonu saklı tutulacak. Doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl içerisinde müracaatı halinde işe başlayabilecek.

-Aynı unvanda çalışan sözleşmeli personel fiilen bir yıl çalışmak kaydıyla becayiş talebinde bulunabilecek.

-Kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunması, boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla sözleşmeli personel, eş durumu tayini talebinde bulunabilecek.

-Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen düzenleme ile kendisi eşi ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu anne babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde ve vizeli boş pozisyon bulunması şartıyla sözleşmeli personel, sağlık mazeretinden dolayı yer değiştirme talebinde bulunabilecek.

-Eşi şehit olan personel bir defaya mahsus kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilecek.

-Hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile fesheden sözleşmeli personel, fesih tarihinden itibaren bir yıl süre ile ayrıldığı kurumun sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamayacak.

-Sözleşmeli personel, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için ilk defa hizmete alınma prosedürüne uymak şartıyla unvan değişikliği yapabilecek