Sağlık sektöründe AKP başarısızlığı
Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ilaç raporunda, en çok antibiyotik olmak üzere bir kişinin 15 günde 1 kutu ilaç tükettiğini ortaya kondu.
cumhuriyet.com.trRapora göre son 5 yılda ilaç tüketimi yüzde 21.8 artarken, ilaca ödenen bedel de yüzde 20.8 oranında yükseldi. Bakanlığın “itiraf” niteliğindeki raporu akıllara muayene, tetkik ve ameliyat sayılarının ne durumda olduğunu getirdi. Türk Tabipleri Birliği(TTB) rakamlarına göre, AKP iktidarında tomografi sayısı 5 milyondan 10 milyona, muayene sayısı ise 200 milyondan 690 milyona çıkarken, ameliyatlar 3 kat artış gösterdi. Rakamlar Bakanlığın “akılcı ilaç” kullanımının yanı sıra “akıllı muayene” ve “akıllı tetkik”i de gündemine alması gerektiğini orta koydu. Bakanlığın ilaca ilişkin hazırladığı rapor, rakamların yalnızca ilaçta değil, sağlık alanının hemen her alanında arttığını akıllara getirdi. TTB rakamlarına göre, sağlık harcamaları AKP ile birlikte 12 milyon dolardan 24 milyon dolara çıkarken, ameliyat ve emar 3 kat, katılım payı 6 kat yükseldi. Devlet hastanelerine başvuru sayısı ise 2.5 kat arttı.
‘Akılcı ilaç kullanımı’ hayal
TTB Genel Sekreteri Özden Şener, bakanlığın hazırladığı ilaç raporu ile ilk kez sağlıkta dönüşümün olumsuz sonucunu itiraf ettiğini kaydetti. Tomografi sayısının 5 milyondan 10 milyona, muayene sayısının 200 milyondan 690 milyona ulaştığını dile getiren Şener, “Bu artışlar, süt ya da ekmek de olsaydı mutlu olurduk. Ancak yerinde kullanımayan ilaç zehre dönüşür” dedi. Akılcı ilaç kullanımı teşvikinin doğru olduğunu belirten Şener, “Bir hekimin doğru ilacı zeçmesi için doğru teşhis koymalı. Doğru teşhis için hastanın şikayetlerini yeterince dinlemeli. Bu zaman da ortalama 18-20 dakikadır. Ancak bu sistemle bir hastaya bu kadar zaman ayırmak mümkün değil. Hükümet sağlığı tüketilecek bir meta haline getirdi. Bu rakamlar sağlığın bir pazar yapılmasının sonucudur” ” dedi.