Rüzgar santrallerinde çoklu başvurular

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), rüzgar enerjisine dayalı santral kurmak isteyenlere yönelik belirlediği dördüncü grup için ihaleyi bugün gerçekleştirdi.

cumhuriyet.com.tr

İhale, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan lisans başvurularına ilişkin yarışma yönetmeliği gereği; rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış lisans başvurularından aynı bölge ve/veya trafo merkezi için birden fazla başvurunun bulunduğu 3 trafo merkezine bağlanacak olanları belirlemek amacıyla yapıldı. TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Onay'ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede, önce firmaların evrakı incelendi, daha sonra evrakı uygun olanların Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) katkı payı teklif bedellerinin bulunduğu ikinci zarfları açıldı. 3 ayrı trafo merkezi içir yapılan yarışma için toplam 31 firma başvuruda bulundu.

İhalede, 40 megavat kapasiteli Akbük Trafo Merkezi için, 3 şirket teklifte bulunurken, yarışmayı en yüksek teklifi 20 megavatlık kapasiteli Yenihisar RES projesi ile yıllık üretilecek net elektrik enerjisi için kilovatsaat (kWh) başına 0,87 kuruş RES katkı payı teklifi veren Yeni Enerji Yatırım Üretim ve Tic. A.Ş kazandı. Trafo merkezinin kalan 20 mw'lik kapasite bölümü için de en yüksek ikinci teklif de kilovat saat başına 0,05 kuruş RES katkı payı teklif eden Ayen Enerji A.Ş bulundu.
 

Çan Havza Trafo Merkezi'ne ilgi yüksek oldu

Toplam kapasitesi 175 megavat olan Çan Havza Trafo merkezi için yapılan yarışmaya ilgi ve gelen teklifler yüksek oldu. Buna göre, Çan Havza Trafo merkezi için 22 şirket teklif verirken, yarışmaya, daha önce 2 RES projesi için teklifte bulunan İberdrola Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Enerji Üretimi Tic. ve San. A.Ş. ile bir proje için teklif veren Rasa Radyatör San. A.Ş. katılmadı.

Hidro Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. ile Yel Enerji Elektrik Üretim San. A.Ş'nin de hatalı teminat mektubu verdiği tespit edildiği için yarışmaya dahil olmadı. Kapasitesi 175 megavat olan Çan Trafo Merkezi için en yüksek teklifi, 50 megavat kapasiteli Koru RES projesi yapmak isteyen Eskoda Enerji Üretim Pazarlama İth. ve İhr. A.Ş. verdi. Buna göre Eskoda Enerji şirketi yıllık üretilecek net elektrik enerjisi için kilovat saat başına 3,43 kuruş teklifte bulundu.

Derbent Enerji Üretim Paz. İth. ve İhr. A.Ş de, 99 megavatlık Üçpınar RES projesi için kwh başına 3,28 kuruş olan ikinci en yüksek teklifi verdi. Çan Havza Trafo Merkezinin kalan 26 megavatlık kapasitesi için de, diğer en yüksek teklif olan Isıder Enerji Üretim Paz. İth. İhr. A.Ş'nin kwh başına 3,12 kuruş teklifi uygun bulundu.
 

Yeşilhisar Trafo Merkezi

Kapasitesi 180 megavat olan Yeşilhisar Trafo merkezi için de Akr. Elektrik Üretim Tic. ve San. Ltd. Şti'nin Bağlar ve Saraçoğlu RES projeleri için verdiği teklifler, teminat mektubu olmadığı için açılmadı. Şirket yetkilileri, teklif mektubunda teşekkür yazısı olduğunu söylediler. Yahyalı RES Elektrik Enerji Üretim İnşaat Nakliye Turizm San. Tic. Ltd. Şti de teşekkür mektubu verdi. Yeşilhisar Trafo merkezi için de yarışmayı 82,5 megavat kapasiteli Yahyalı RES projesi için kilovatbaşına 0,04 kuruş teklif veren Bak Enerji Üretim A.Ş kazanırken, kalan trafo kapasitesi için 45 megavat kapasiteli Kurtkaya RES projesi için 0,02 kuruş ile en yüksek ikinci teklifi veren Are Elektrik Üretim Tic. ve San. Ltd. Şti'nin teklifi uygun görüldü.

Trafonun son olarak kalan 52,5 megavatlık kapasitesi için de 0,01 kuruş ile üçüncü yüksek teklifi veren Se Santral Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş'nin teklifi kabul edildi. Kazanamayan şirketler, teminat mektuplarını geri alırken, kazanan şirketler için gerekli evrak hazırlanarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gönderilecek, EPDK da lisansları verecek.