Robot-böcek geliştirecekler

Japon araştırmacılar, böcek beyninin şemasını çıkararak robot-böcek geliştirmeye çalışıyor. Araştırmacılar, böceklerin beynini kopyalayıp onları belirli işleri halletmek için programlamayı hedefliyor.

cumhuriyet.com.tr

Tokyo Üniversitesi'nin Bilim ve Teknolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde görev yapan Profesör Ryohei Kanzaki ve ekibi, yaklaşık 30 yıl böcek beynini araştırdı ve makine-böcek yaratma konusunda öncü oldu.

Böceklerin beynini kopyalayıp onları belirli işleri halletmek için programlamayı hedefleyen Japon bilim adamlarının bu çabasıyla polisin uyuşturucu aramak için "robot-kelebek sürüsünden" ya da depremin ardından enkaz altında kalanların bulunması için robot-arılardan yararlanması, artık sadece filmlere özgü senaryolar olmayabilir.

İnsan beynini anlayıp kaza veya hastalık sonucu zarar görmüş sinir bağlantılarını yapay olarak yeniden oluşturma hedefiyle yola çıkan Kanzaki, önce bunu yapabilmek için böceklerin "beynini" incelemeye başladı.

Araştırmacı, böcek beynindeki sinirlerin insan beynindekilerden daha az ve küçük olmasına rağmen, "Her şey boy değildir diyerek" araştırmaya devam etti.

Böceklerin beyin yapısının, uçarken başka bir böceği yakalama gibi karmaşık akrobasi hareketlerini kontrol edebildiğini gören Kanzaki, bu durumun, yüz milyon senelik evrim sonucu, böceklerin beyninin "mükemmel yazılım paketi" barındırdığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Japon bilim adamının ekibi, daha önce genlerini değiştirdikleri bir erkek ipekböceğinin artık kokuya değil, ışık veya başka bir güvenin yaydığı kokuya tepki vermesini sağlamıştı, Kanzaki de elektronik devreler yardımıyla yapay böcek beyni şemasını çıkarmaya çalıştı.

Kanzaki ve ekibi, bir deney sonunda, küçük, bir tür pilli arabayla donatılmış erkek böceğin, araştırmacıların dişi böceğin kokusunu verdiği bölgeye doğru aracı sağa ya da sola yönlendirebildiğini gördü.

Bilim adamı Kanzaki'nin ekibi, 90'lı yıllardan bu yana yarı makine yarı böcek, yarı robot yarı böcek yaratma projeleri üzerinde çalışıyor. Japon araştırmacıların nihai hedefi, böceklerin beynini kopyalayıp belli işleri yapmaya yönelik programlamak.

Uzmanlar, bu tip genetik değişimlerin kilometrelerce uzakta saklı bulunan uyuşturucu, maden, zehirli gaz veya enkaz altında sıkışmış insanları bulabilecek robot böceklerin yapılmasına yol açabileceğini vurguluyor.