Rembrandt sever misiniz?

ORHAN SELİM BAYRAKTAR /Hollanda

Orhan Selim Bayraktar - Hollanda (Amsterdam)

Amsterdam’ın çekici alanlarından müzeler bölgesinde yeşilin, tarih ve suyla kesiştiği bir ortamda bu kente olan sevginizi kırmızı bir kalple ölümsüzleştirebilirsiniz. Elbette Amsterdam 725 bin nüfusuyla gökdelenler, beton örtüyle kaplı bir kent değil. Yüz kadar müzesi, iyi korunmuş tarihsel dokusuyla, Amstel Nehri’nin kıyısında kurulmuş bir şehir. Bu yıl kente ve Hollanda’ya rengini verecek olan da 350. ölüm yıldönümü nedeniyle Rembrandt van Rijn. 650 tablo, 300 gravür ve 2 bin çizime ulaşan bir zenginlik. Rembrandt’ın en önemli sergilerinden biri 15 Şubat’ta, 1885’te Mimar Cuypers’in tasarladığı “Het Rijksmuseum”da açıldı. Sergide 22 tablosu, birçok çizimi, 300 kadar gravürü gösterime sunuldu. Ayrıca Rembrandt’ın evi ilgi duyanlara ilginç çizimler sunmakta. Leiden, Lahey ve Leeuwaarden gibi kentler de Rembrandt’ın çeşitli eserlerini sergileyecekler. Hollanda’nın en zengin koleksiyona sahip müzelerinden Rotterdam Boijmans van Beuningen Müzesi, 2017’de görkemli bir Rembrandt sergisi sunmuştu.

Dev bulmaca gibi

Rembrandt’ın bilinen en ünlü tablosu olan Nachtwacht (Gece Devriyesi) ya da gerçek ismiyle Yüzbaşı Frans Banning Cocq ve Bölüğü; 1885’den bu yana bu resim için inşa edilen ve ismini taşıyan özel bir salonda sergileniyor. Tablo, çözülmesi gereken dev bir bulmaca gibi. Oturup bir iki gece seyretseniz keşfedeceğiniz yığınla küçük detaylar olacaktır. Bez tuval üzerine 1639-1642 yılları arasında yapılmış, 3.63 x 4.38 ölçülerinde ve 1200 kg ağırlığında bir tablo. On yıllık bir restorasyonun ardından 2013 yılında yerine törenle asılan bir başyapıt.

Müzenin uygulamasını akıllı telefonunuza yüklediğinizde, bu tablonun resim sanatında bir dönüm noktası olduğu konusunda bir anlayış birliği bulunduğunu anlıyorsunuz. Resim, üç boyutlu yapılmış kadar canlı duruyor. Anlaşılıyor ki o dönemde sanatçının kullandığı teknik, 19. yy.’a kadar ressamların tanımadıkları bir keşfi içinde barındırıyor. Ressamın fırçasıyla ışığı kullanarak tablolarında yarattığı derinlik, bugün restorasyon çalışmasını zorlaştırıyor. Rijksmuseum Müdürü Taco Dibbit’in ifadesiyle “Gece Devriyesi dünyanın en ünlü tablosudur ve müzemiz onu korumak ve gelecek kuşaklara taşımak görevini üstlenmiştir. Bu tablo insanlığındır, o nedenle bu tabloyla ilgili araştırmayı ve yeni restorasyonunu, bulunduğu salonda yapacağız ve dünyanın her yerinden canlı olarak izleyebileceksiniz.” Restorasyon, Temmuz 2019’da canlı olarak izlenebilecek. Amsterdam’da gece müzelerin açık olduğu bir zamanda bulunursanız, Gece Devriyesi’ni ışık değişimine göre izleyiniz.