Rehn'den Ergenekon yorumu
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Ergenekon davasında davalıların haklarına tam saygı gösterilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
cumhuriyet.com.trAB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyelerinden Jeanine Hennis-Plasschaert'in, Ergenekon davasının Kopenhag kriterleriyle uyum sağlamaya katkı yapıp yapmadığına ilişkin yazılı soru önergesini 14 Ekim tarihinde yayımlanan Genişleme paketinde yer alan 2009 Türkiye İlerleme Raporu'ndaki bir cümleyle yanıtladı. Rehn İlerleme Raporu'ndaki şu cümlenin önergeye yanıt olduğunu bildirdi:
". suç ağı olduğu iddia edilen Ergenekon hakkındaki soruşturma subaylarla ilgili ciddi suçlamalar doğurmuştur. Bu dava Türkiye için demokratik kurumlarının kurallara uygun bir şekilde çalışması ve hukukun üstünlüğüne güvenin artırılması için bir fırsattır. Bu bağlamda yargılama usulünün kanun yoluna, özellikle de davalıların haklarına tam saygı göstermesi önemlidir."
Olli Rehn'in işaret ettiği İlerleme Raporu'nda yer alan "kanun yolu (due process of law)" kavramı hukuki uygulamaların, kendisini düzenleyen kurallara uygun olması anlamına geliyor.
Soru önergesinde "Dava Kopenhag kriterleriyle uyumlu mudur?" diye sorulmuştu
Avrupa Parlamentosu'nun "Liberal" üyelerinden Jeanine Hennis-Plasschaert verdiği bir önergeyle, AB Komisyonu'na Türkiye'de Ergenekon davasının Kopenhag kriterleriyle uyum sağlamaya katkı yapıp yapmadığını sormuştu.
AP'nin "Liberal Demokratlar" grubuna mensup bir parlamenter olan Jeanine Hennis-Plasschaert önergesinde Ergenekon davasının Türk toplumunda büyük bir heyecana yol açtığının iyi bilindiğini belirtmişti. Avrupa Parlamentosu'nun "Toplumsal Haklar, Adalet ve İç İşleri" Komisyonu üyesi de olan Hollandalı parlamenter, "Komisyon Ergenekon davasını yakından izleyip izlemediğini gösterebilir mi?", "Komisyon bu konuda, şu ana kadar olan gelişmeleri nasıl değerlendirmektedir?" ve "Komisyonun davanın Kopenhag siyasi kriterleriyle daha iyi uyum sağlanmasına katkıda bulunduğuna ilişkin izlenimi bulunmakta mıdır?" diye sormuştu.
Kopenhag kriterleri
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman "Gerekirse yolumuza Ankara kriterlerine göre devam ederiz" şeklinde değinmeleriyle gündeme gelen Kopenhag Kriterleri 1993 yılında AB'ye adaylık için genel koşulları belirleyen bir çerçeve olarak saptandı. Kopenhag siyasi kriterleri AB'ye girmeye aday ülkeler için "1. İstikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin varlığı, 2. Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü, 3. İnsan haklarına saygı, 4. Azınlıkların korunması" maddelerinden oluşuyor.