'Referandumla karar verilmesini öneriyoruz'
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Filistin sorununun iki devlet önerisiyle değil, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi tüm Filistinlilerin katılacağı referandumla çözülebileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trİran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran'da düzenlenen ''5. Uluslararası Filistin İntifadasını Destekleme Konferansı'nda'' yaptığı konuşmada, Filistin sorununun çözümüne ilişkin önerilere değindi. Filistin'in sadece bir parçasının değil tamamının özgürlüğe kavuşmasının gerekliliğini vurgulayan Hamaney, Filistin'i bölecek her planı reddettiklerini bildirdi.
İki devletli çözüm önerisinin siyonistlerin isteklerini kabul etmek ve Filistin topraklarında siyonist bir devleti onaylamaktan başka anlama gelmediğini belirten Hamaney, şunları kaydetti: ''İki devlet önerisi, Filistin halkının hakkının ayaklar altına alınması, Filistinli mültecilerin tarihi haklarının görmezlikten gelinmesi, hatta 1948'teki sınırlar içinde yaşayan Filistinlilerin haklarının tehdit edilmesi, kanser tümörünün (İsrail) kalıcı olması, özellikle bölge milletleri başta olmak üzere tüm İslam ümmeti için daimi bir tehdit oluşturması, onlarca yılın acılarının tekrarı ve şehitlerin kanlarını heba olması anlamına gelir.''
Uygulanabilir tüm planların ''Filistin'in tamamı tüm Filistinlilere aittir'' ilkesini esas alması gerektiğini kaydeden Hamaney, Filistin topraklarından bir karışın bile verilmesinin düşünülemeyeceğini ifade etti. Filistin halkının nihai hedeften vazgeçmeyeceğini belirten Hamaney, bu yüce hedefin gerçekleşmesi için ciddi çalışma, sabır, tedbir, ileri görüşlülük, azim ve ümit gerektiğini kaydetti. Hamaney, Müslüman devlet ve hükümetler ile direniş hareketlerinin her birinin el birliğiyle Filistin halkının direnişini himaye edebileceğini söyledi.
Ayetullah Hamaney, Filistin sorununun ve bu kanayan eski yaranın tedavisi için İran'ın önerisinin referandum olduğunu ifade ederek, şunları belirtti: ''Biz, Filistin halkının referandumla karar vermesini öneriyoruz. Filistin halkı da diğer halklar gibi kendi kaderini belirleme hakkına sahip olmalı ve ülkenin yönetim biçimini seçebilmeli. Filistin'in asıl halkları, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler (göçmen yabancı Yahudiler hariç) Filistin içinde, mülteci kamplarında, nerede olurlarsa olsunlar, genel ve düzenli bir referandumla Filistin'in gelecekteki nizamını belirlesin.''
Hamaney, referandumla belirlenecek Filistin devleti ve yönetiminin, bu topraklara sonradan göç eden yabancıların (Yahudilerin) durumuna karar vermesi gerektiğini söyledi. Referandum önerisini, ''adil ve mantıklı'' olarak değerlendiren Hamaney, bunun dünya kamuoyu tarafından doğru olarak anlaşıldığını, bağımsız ülke ve halkların desteğini alabileceğini ifade etti. Siyonistlerin referandum önerisini kolayca kabul edeceklerini beklemediklerini belirten Hamaney, bu durumda Filistin halkını desteklemenin ancak düşmanla ilişkiyi kesmekle anlam kazanacağını kaydetti.
İsrail ile ilişkilerin kesilmesini, ''İslam ülkelerinin en büyük görevi'' olarak değerlendiren Hamaney, Müslüman ülkelerdeki halk hareketleri ve siyonizm karşıtı tutumlara rağmen bazı ülkelerin hala İsrail ile ilişkilerini sürdürmesini sorguladı. Hamaney, ''Müslüman devletlerin, siyonist rejimle aşikar ve gizli tüm siyasi ve ekonomik ilişkileri kesmesi Filistin halkına olan desteğin gerçek bir delilidir'' diye konuştu.