Prostat kanserinde ameliyatsız tedavi

Prostat kanseri tedavisinde kullanılan fokal (bölgesel) terapi tedavisi ile idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu sorununun önüne geçilebildiği belirtiliyor.

SİBEL BAHÇETEPE

Prostat kanseri tedavisinde kullanılan fokal (bölgesel) terapi tedavisi ile idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu sorununun önüne geçilebildiği belirtiliyor. Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Can Öbek, erken evrede teşhis edilen, yayılmamış veya radyoterapi sonrası nükseden prostat kanserinin tedavisinde yöntemin umut verdiğini belirterek “Fokal tedaviyle prostattaki yalnızca kanserli hücre hedefleniyor, sağlıklı dokulara zarar verilmiyor, tedavi sonrası hastanın idrar kaçırma, cinsel işlev bozukluğu ve bağırsak problemi yaşamıyor” dedi. Prostat kanseri, erkeklerde en yaygın görülen organ kanseri. Dünyada her 3 dakikada bir erkeğe prostat kanseri tanısı konuyor, her 14 dakikada bir erkek prostat kanserinden hayatını kaybediyor.

Hedef kanserli hücre

Acıbadem Maslak-Taksim Hastanesi Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Öbek, fokal tedavi ile prostattaki sağlıklı dokulara zarar vermeden, yalnızca kanserli bölgeye yönelik uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek “Yüksek yoğunluklu ultrason dalga (HIFU) teknolojisi, fokal tedavi konusunda en fazla deneyime sahip olunan yöntem. Tedavide önce rektal yoldan (makattan) giriş yapılarak prostat değerlendiriliyor, özel bilgisayar programı yardımıyla tahrip edilecek dokular belirleniyor. Ardından robotik programla ultrason enerjisinin odaklandığı dokuda ısı artışı sağlanarak, hedef bölgedeki hücrelerin tahrip olması, kanserin kansız ve bıçaksız yok edilmesi sağlanıyor. Tedavinin bir diğer önemli avantajı ise, tedavi sırasında görüntüleme yapılarak, istenilen bölgede etkili tedavinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin görülebilmesi. Canlı hücreler olduğu düşünülürse, işlem bitmeden bu hücrelere anında müdahale edilebiliyor” dedi.