Poyrazoğlu Mutfağı'nda seyirci var!

Ali Poyrazoğlu "Seyirciyi, tiyatronun iktidarına taşıyan oyunlar yapıyorum. Bunu bir adım daha ileri götürmek istedim. Seyirciler bizim meslektaşımız, o zaman provaları seyircilerimize de açabiliriz, seyirci bu işin mutfağını da görmeli" diyor.

cumhuriyet.com.tr

Lenin’in ölürken son sözleri neydi? Churchill neden devamlı puro içiyordu?
Bu soruların cevabını hiç karşılık beklemeden anlatacak biri var! Darwin’in 200 yaşındaki deniz kaplumbağası... O, insani özellikler taşıyan bir kaplumbağa, bir tanık, sıradışı bir tanık. Avrupa’nın 200 yılını beyninde taşıyor. Merakı sayesinde, minik adımlarla çağdaş tarihin içinden geçmiş, “hızlı” evrim geçirmiş bir kaplumbağa...

Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, 40. yılında, Avrupa tarihinin 200 yılı üstüne bir oyun sahneliyor. Bir tarih profesörünün yazdığı kitaba Darwin’in kaplumbağasının müdahalesini anlatan “Kaplumbağa” adlı oyun 29 Nisan’da izleyicisi ile buluşacak. İspanyol yazar Juan Mayorga’nın yazdığı oyunu Ali Poyrazoğlu yönetiyor, aynı zamanda da rol alıyor.

Seyircisini meslektaşı olarak gören Ali Poyrazoğlu, yeni oyunun provalarını seyirciye açtı. Hatta, bundan böyle Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, her oyunun prova sürecini seyirciye açacak. Poyrazoğlu, “seyirci açılımı”yla ilgili olarak şöyle diyor:

“Biz, seyircinin, tiyatro yapma süreciyle ilgili farklı bir deneyim yaşamalarını istiyoruz. Tiyatro bir takım oyunudur, seyirciyle birlikte oynuyoruz. Seyirciyi, tiyatronun iktidarına taşıyan oyunlar yapıyorum. Bunu bir adım daha ileri götürmek istedim. Seyirciler bizim meslektaşımız, o zaman provaları seyircilerimize de açabiliriz, seyirci bu işin mutfağını da görmeli. Bir oyunun nasıl hazırlandığını, nasıl çalıştığımızı, neleri paylaştığımızı, hazırlarken yazılı metnin nasıl görsel dile dönüştüğünü görmeli, çünkü oyunu sahneye koyma işi, ikinci yazma işidir. Yazarların kâğıda yazdığını görsel bir dille sahneye yazıyoruz. ”
Biz de seyirciyle birlikte “Kaplumbağa” oyununun provasına katıldık. Seyirci, prova sırasında not alıyor, provanın sonunda da oyunla ilgili düşüncelerini söylüyor. Provaya katılan seyirci türlü türlü... Kek, pasta getiren de var, kahve fincanı takımı gibi hediye getiren de... Peki, Ali Poyrazoğlu, seyircisiyle böyle bir diyaloğu nasıl yakaladı? “Seyircime arkadaşım gibi davranıyorum. Seyircimi yolda bulmadım; kumbaraya para atar gibi 40 yıldır biriktiriyorum.”

Ali Poyrazoğlu, oyunla ilgili olarak da şöyle diyor:

“Bu oyun, tarihin düzmece bir tarihe dönüştürülerek, herkes tarafından kendi menfaatına göre yorumlanması üstüne bir oyun. Bugünü, insanlığın gülünç yanlarını, herkesin kendine göre yazmak istediği tarihi, ayrıntılardan yola çıkarak sımsıkı kavrıyor Kaplumbağa oyunu. Bu oyunun Avrupa’da 50 prodüksiyonu var. Oyun, günlük yaşamın akışında görmezden geldiklerimizi net, berrak kavramamızı sağlıyor. Tiyatro bir mikroskoptur, yaşamı, gülünç, acıklı yanlarıyla keşfetmeye yarar. Tüm mikrop ve bakterileri de fark etmemizi sağlar. Özellikle bu oyun böyle bir oyun.”

Seyirci ne dedi?


Nilüfer Belgin Demirel
Dünya mutfağı aşçısıyım, aşçılık da bir sanat. Burada da tiyatronun mutfağına girdim. Bu mutfak daha zor, ama Ali Bey bu mutfakta malzemeyi iyi kotarıyor!
Sevgi Pekaydın
Bir oyun sahnelenmeden önce neler yapılıyor onları gördük, izledik. Oyun sırasında not alıyoruz, sonra da fikrimizi söylüyoruz.
Hulisi Gültekin Yağız
Ali Bey oyunculara direktif veriyor. Seyircinin yorumunu dikkate alıyor, izleyiciye değer veriyor. Tiyatroda daha önce hiç böyle bir uygulama yapılmamıştı.