Polise askerlik müjdesi (03.01.2011)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Cemil Çiçek polislerin askerlikten muaf tutulmasını öngören düzenlemenin bakanlar kurulunda imzaya açıldığını söyledi.
cumhuriyet.com.trBakanlar Kurulu toplantısından emniyet mensuplarına askerlik müjdesi çıktı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, polislerin kısa dönem askerlik yapmasına imkan tanıyan yasa tasarısını imzaya açtıklarını kaydetti. Tasarı yasalaşırsa polis akademisi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulu mezunları ise 6 ay askerlik yapacak. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda 'Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ele alındığını söyledi.
Çiçek "Bu yeni düzenlemeye göre Akademi mezunları 3 hafta, Polis Meslek Yüksek Okulu mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır" dedi. Çiçek şöyle devam etti: "Mevcut uygulamalarda polislerimiz normal askerlik yapmaktadır. Polis meslek yüksek okulu mezunları 15 ay akademi üniversite mezunları da 12 ay askerlik yapmaktadır. Mevcut Polis teşkilatımız içerisinde de 36 bin 213 polisimiz halen askerlik görevini yapmamış 2 bin 202'si de şu anda askerlik görevini yapmaktadır. Dolayısıyla toplamda 38 bin 415 kişiyi ilgilendiren bir tasarıyı bugün karara bağlamış olduk. Türkiye'nin polis ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bir kısım yerlerde daha evvel jandarma tarafından ifa edilen güvenlik hizmetleri büyük ölçüde artık belediye hudutları içerisinde beldeler hariç polis teşkilatımız tarafından yerine getirilmektedir. Esasen Avrupa ortalamasına baktığımızda da Türkiye'de kişi başına düşen polis noktasında da bir düşüklük durumu söz konusu. Onun için polislere daha fazla ihtiyaç var. Bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek bakımından daha kısa süreli askerlik yapmalarına imkan verecek bir düzenleme getirilmektedir. Bu yeni düzenlemeye göre Akademi mezunları 3 hafta, Polis Meslek Yüksek Okulu mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır. İnanıyoruz ki bu tasarıyı kısa sürede kanunlaştırırız. Bu proje uzun süredir beklenen bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacaktır."
Meslekten ayrılan askerliği tamamlayacak
Çiçek yasa tasarısının hali hazırda güvenlik hizmeti yapan polis memurlarına bir kolaylık sağladığını belirtirken, bu imkandan yararlanmanın belli şartları olduğunun da altını çizdi. Çiçek belli şartlar altında polislik mesleğini bırakanların askerliği tamamlayacağını belirterek şöyle devam etti: "Askerlik hizmeti sırasında emniyet teşkilatından herhangi bir nedenle ayrılan veya bu süre içinde herhangi bir sebeple meslekten ilişiği kesilen personele genel hükümler uyarınca askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlanacaktır. Ayrıca terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan veya meslekten ilişiği kesilen personel genel hükümler uyarınca askere alınarak askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlanmış olacaktır. Polislik görevini ifa ettiği sürece getirilen bu kolaylıktan istifade edebilecektir. Yoksa 1-2 yıl polislik yapıp ayrıldığı taktirde o imkandan yararlanamayacak eksik kalan kısmı tamamlanmış olacaktır."
Askeri yargı yeniden yapılandırılıyor
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda askeri yargıyı yeniden yapılandıran kanun taslağının da görüşüldüğünü kaydetti. Çiçek, tamamı 84 maddeden oluşan tasarının imzaya açıldığını, kısa sürede TBMM'ye sevk edileceğini söyledi. Anayasa değişikliğinin ardından çalışmaları devam eden uyum yasalarının da Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü kaydeden Çiçek, 9 müstakil yasadan biri olan askeri alanla ilgili bir tasarının imzaya açıldığını ifade etti.
Çiçek, kısa sürede TBMM'ye sevk edileceğini belirttiği tasarıya ilişkin "Bununla getirilen bir kısım değişiklikler var. Bunlar da askeri hakimlerle ilgili, mahkemelerin işleyişi ile ilgili, bunların askeri hakimlerin sicilleri, birinci sınıf olma şartları, özlük hakları, disiplin cezaları ve bu cezalara karşı idari ve yargı yolları, soruşturma ve kovuşturma usulleri, askeri yüksek yargı organları üyeliklerine ve bazı görevlerin seçilme şartları, askeri yargının görev alanı gibi hususlarda düzenlemeler getirmektedir" açıklamasını yaptı.
Çiçek, bu düzenlemeleri yaparken bir yandan son değişikliklerin diğer yandan da daha önce çıkarılmış olan yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme gerekçelerini de dikkate aldıklarını kaydederek, "Oradaki gerekçeler de dikkate alınarak bu paket yasa hazırlanmıştır. 84 maddeden ibaret bir düzenleme. Bunu da sevk etmiş oluyoruz" dedi.
Çiçek, konuya ilişkin bir basın mensubunun tasarının detayına ilişkin sorusunu ise "Bu sorduğunuz askeri mevzuatla ilgili konu da 84 maddelik kapsamlı bir düzenlemedir. İçinde hem anayasa değişikliğine uyumu gerçekleştirmiş oluyoruz hem anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararı çerçevesinde ortadan kalan bir kısım hususları burada gerçekleştirmiş olacağız. Bu konularda bu tasarıda özel hükümler var" şeklinde yanıtladı.
Türkiye AB'den 4.9 milyar Avro fon alacak
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Türkiye AB ilişkilerinin de görüşüldüğünü ifade ederken, yeni dönemde şirketlerle ilgili faslın açılmasının önem arz ettiğini, bu bağlamda Türk Ticaret Kanunu'nun muhalefet partileri ile uyum halinde çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. Türkiye'nin belli bir süre içinde Avrupa fonlarından istifadesinin de söz konusu olduğunu ifade eden Çiçek, "4.9 milyar Euro'luk bir hibe. Bunlardan Türkiye istifade edebilecek. Bunun için yasal düzenleme gerekiyor. Özellikle belediyeler açısından önemli" dedi. Çiçek, bu mekanizmanın süratli kullanılması için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek kısa süre içinde TBMM'ye göndereceklerini dile getirdi.
Sözleşmeli er hazır değil
Çiçek, basın mensuplarının 'sözleşmeli er tasarısı gündeme geldi mi?' şeklindeki sorularını da gündeme geldiğini ancak bir iki noktada olgunlaşması gerektiğini belirterek yanıtladı. Çiçek, tasarının kısa sürede tamamlanmış olacağını ve imzaya açılacağını, özellikle sosyal güvenlik kurumları ile irtibat konusunda düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
'Her ülke sınırlarını koruma hakkına sahiptir'
Hükümet Sözcüsü Çiçek, ayrıca Yunanistan'ın sınırına göçü engellemek için bir duvar ördüğü yönündeki haberlere yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu konu bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmedi. Haber ne kadar doğrudur bilmiyorum. Her ülke kendi bölümünde bu tedbirleri alıyor olabilir. Her ülke kendi sınırlarını korumak gibi bir hakkı da var. Onun için haber ne kadar doğru bilmiyorum ama Bakanlar Kurulu'na gelmiş bir konu değil."