Polis öldürecek bedelini devlet ödeyecek
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ‘Kamu görevlileri, görevini yaparken kişilere zarar vermesi, kamu kurumunun hizmet kusurudur’ diyerek, İstanbul’da bir trafik polisinin aracıyla yurttaşa çarparak öldürmesinde tazminatı polisin değil sadece İçişleri Bakanlığı’nın ödemesine hükmetti.
Alican Uludağ/CumhuriyetYargıtay Hukuk Genel Kurulu, polislerin görevleri sırasında işledikleri suçlara ilişkin tartışma yaratan bir karara imza attı. İstanbul’da görevi sırasında kullandığı aracın çarptığı bir yurttaşı öldürmesi nedeniyle polise tazminat cezası verilmesi kararını kaldıran Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “Kamu görevlileri, görevini yaparken kişilere zarar vermesi, kamu kurumunun hizmet kusurudur” diyerek, tazminatı sadece İçişleri Bakanlığı’nın ödemsine hükmetti. Bu durumda yalnızca trafik kazaları gibi olaylarda değil, Gezi eylemleri sırasında öldürülen gençlerin davalarında tek “sorumlu” İçişleri Bakanlığı olacak.
Yargıtay’a taşınan olay, İstanbul’da yaşandı. 2003 yılında trafik polisi A.D.’nin kullandığı ekip otosu, görevli olduğu sırada yol kenarında yürüyen O.S.’ye çarptı. Olay yerinde hayatını kaybeden O.S.’nin cenazesi memleketi Samsun’da toprağa verildi. SSK ise cenaze defin işlemleri için aileye sadece 172 TL ödeme yaptı.
Hayatını kaybeden yurttaşın eşi Z.K.E., kocasının ölümü nedeniyle büyük maddi zarara uğradıklarını belirterek, hem İçişleri Bakanlığı hem de kazayı yapan polis memuru hakkında tazminat davası açtı. İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Z.K.E.,eşinin ölümü sebebiyle destekten yoksun kaldığını belirterek, eşinin cenazesinin taşınması, defni için yaptıkları masrafların da karşılanmasını talep etti. Z.K.E., çocukları ve kendi için 75 bin TL maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Yerel mahkeme, hem polisin hem de İçişleri Bakanlığı’nın Z.K.E., ve çocuklarına 16 bin TL manevi tazminat ile 15 bin 527 TL yoksun kalma tazminatı ödemesine hükmetti. Karara bakanlık ve polis itiraz etti.
Yargıtay bozdu
İtirazı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, “Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesi, ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Bu durumda sorumlu, kamu görevlisinin emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup dava o kurum aleyhine açılmalıdır. Davalı İçişleri Bakanlığı’nın temyiz itirazlarının reddi ile hükmün buna ilişkin bölümünün onanmasına, kararın davalı polis memuru A.D.'nin, yararına bozulmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir” denildi.
Genel Kurul devlet ödesin dedi
İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına karşı direndi. Direnme üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Genel Kurul, direnme kararını oy çokluğuyla bozdu. Böylece bozma kararı kesinleşmiş oldu. Yani bu karar sonrası yeniden yapılacak yargılamada yerel mahkeme sadece İçişleri Bakanlığı'nı tazminat ödemesine karar verebilecek. Ölüme neden olan polis ise hiçbir tazminat ödeyemeyecek. Gezi’deki ölümlere emsal Bu kararın, diğer kamu görevlilerinin kusurundan kaynaklı tazminat davalarında da emsal olacak. Özellikle polis “görev sırasında”, örneğin toplumsal gösterilerde bir yurttaşın ölümüne neden olursa tazminatı İçişleri Bakanlığı ödeyecek. Bu durum polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük, gaz bombaları ile hayatını kaybeden Abdullah Cömert, Berkin Elvan olaylarında açılan tazminat davaları için de geçerli..