Polis işçilere nefes aldırmadı
Başkent TEKEL eylemiyle bir kez daha gerildi. Polis ile işçiler arasında arbede çıktı, polisler gazlı müdahale yaptı.
cumhuriyet.com.tr
TEKEL'deki özelleştirmelerin ardından kendilerine önerilen 4/C statüsüne karşı çıkarak 78 gün oturma eylemi yapan TEKEL işçileri, 1 günlük eylem için yeniden Ankara'da buluştu. TEKEL işçilerinin Türk-İş önünde toplanmalarına izin verilmedi. Ankara'ya ulaşan işçilerden bir bölümü sabah saatlerinde Mithatpaşa Caddesi'nde bir araya geldi. Slogan atan işçilerin sayılarının artması üzerine Mithatpaşa Caddesi zaman zaman trafiğe kapatıldı.
Polisin yolun trafiğe açılması için kalkanlarıyla grubu kaldırıma yönlendirmek istemesi üzerine işçilerle polis arasında arbede yaşandı. Bu amaçla yaklaşık 5 bin polisin görevlendirilidiği belirtilirken, işçiler, Abdi İpekçi Parkı'na yönlendirildi.
Bazı işçilerin kahvaltı yaptıkları kafe ve çayevlerinden polis zoruyla dışarı çıkartılıp bölgeden uzaklaştırıldığı kaydedildi.
Türk-İş binasına çıkan yollara barikat kuran polis ekipleri, işçilerin yaklaşmasına dahi izin vermeyerek, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Polis ablukasını andıran görüntüler üzerine TEKEL işçileri, bu durumu slogan atarak protesto ettiler.
Sendika yetkilileri, Kızılay'da dağınık şekilde 3 bin işçinin bulunduğuna dikkat çekerek, engellemelere rağmen Türk-İş'e gideceklerini açıkladılar.
Kızılay'da TEKEL direnişini izleyen Cumhuriyet Ankara Bürosu muhabirlerinden Mahmut Lıcalı'nın aktardığı bilgilere göre, polis işçilere göz açtırmıyor. Biber gazlarıyla sık sık müdahalenin yaşadığı Kızılay'da "Yaşasın Ankara direnişimiz", "Biz haklıyız biz kazanacağız", "işçilere değil çetlere barikat", "Ölmek var dönmek yok" şeklinde sloganlar atılıyor.
CHP milletvekili Bayram Meral'e biber gazı
TEKGIDA-İŞ Genel Başkanı Mustafa Türkel, KESK Genel başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek Sakarya Caddesi'ne gelerek TEKEL eylemine katıldı.
Bu arada CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral Sakarya Caddesi'ne gelişinde polisin attığı biber gazına hedef oldu. Önüne düşen gaz yüzünden gözünden yaşlar boşanarak zor anlar yaşayan Bayram Meral, böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını söyledi. Meral gözyaşlarını silerken, şöyle konuştu:
"Bu güne kadar yürüyüşler eylemler yaptık böyle bir olayla karşılaşmadık. Buna ne gerek var. Oradakiler buraya gelse ne olur. Bu işiler 100 güne yakın eylem yaptı. Kime ne zararı var. Esnaf bağrına bastı. AKP Hükümeti polis devleti kuruyor. AKP Türkiye'de kendi düzenini kuruyor."
Sakarya Caddesi'ne çıkan sokaklardan Bayındır Sokak'ta 1 saatlik oturma eylemi yapıldı. Mustafa Türkel'in konuşmasının başlamasıyla eyleme ara verildi. Caddede bulunan 3 bine yakın işçi hiçbir şekilde Türk-İş binasına yaklaştırılmıyor.
Mustafa Türkel, Sakarya Caddesi'nde yaptığı açıklamaya, Tekel işçilerine ve destekçilerine ''Ankara'ya, Sakarya'ya hoş geldiniz'' diyerek başladı. ''Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya karşı'' 78 gün mücadele verdiklerini anlatan Türkel, esnaf ve halkın bu süreçte kendilerine destek sunduğunu ifade etti.
Danıştay kararı sonrası eyleme ara verdiklerini ve 1 Nisan'da evleri olan Türk-İş önünde bir araya geleceklerini açıkladıklarını anımsatan Türkel, belirleyecekleri eylem takvimini açıkladıktan sonra, geldikleri illere döneceklerini belirtti.
Bugüne kadar şiddete asla pirim vermediklerini vurgulayan Türkel, Tekel işçilerinin 78 günlük eylemin ardından, illerinde demokratik tepkilerini gösterdiklerini, taleplerini anlattıklarını, dinlemeyenlere ise ''Türkiye'yi adeta dar etiklerini'' söyledi.
Türk-İş Genel Merkezi önüne gitmelerinin engellenmesini eleştiren Türkel, şöyle konuştu:
''Demokrasinin 'd'sinden nasibini almayan kimi yöneticiler ibretlik bir kararla dünya tarihinde ilk defa işçileri evlerine koymamak için barikat kurdular. İşçilerin evine gelirken, kimseden izin almadık, almayız da. Bu kararı veren kimse, işçi sınıfı, Türk-İş topluluğu ve Tekel işçileri adına kınıyorum.
Biz kimsenin malına göz dikmedik. Hukukumuzu korumak için konfederasyonumuzun misafiri olmak için ve yeni eylem sürecini başlatmak için geldik. Bugün işçilerin evlerine konulmadığı ibretlik bir gün olarak tarihe geçecektir. Biz, bize yakışan demokratik, şiddetten uzak, kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.''
Tuna Caddesi
Bu arada kısa süreli Mithatpaşa Caddesi'ne trafiğe kapatan işçiler, polisin müdahale ihtimali üzerine Tuna Caddesi'nde bekleyişlerini sürdürüyor.Tuna Caddesi'nde bekleyen işçiler, eylem sürecinde trafik kazasında yaşamını yitiren arkadaşları Hamdullah Uysal'ın büyük boy posterini taşıdı.
Polisin biber gazlı müdahalesi gecikmedi
TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Ziya Gökalp Cadesi'nden Türk-İş Genel Merkezi'ne trafiği kapatarak yürümek isteyen KESK üyesi gruba polis müdahale etti. Biber gazları kullanılarak dağıtılmaya çalışılan grup ara sokaklara kaçtı. Polis helikopterleri devriye uçuş yaparak işçilerin yerlerini tespit ediyor.
Evren güvenlik önlemlerini eleştirdi
KESK Genel Başkanı Sami Evren ve beraberindeki bir grup konfederasyon üyesi, işçilerin yanına geldi. Evren, burada yaptığı açıklamada, Ankara Valiliğinin Kızılay ve TÜRK-İŞ binası çevresinde aldığı güvenlik önlemlerini eleştirdi.
Evren, ''Sanki bu bölgede sıkıyönetim var. Sanki darbe oldu. Tekel işçileri, biz, bu ülkenin insanı değil miyiz'' diye konuştu.
İşçilerin demokratik haklarını kullanmasının kimse tarafından engellenemeyeceğini dile getiren Evren, bu eylemi kendi eylemleri olarak görüp sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.
İşçilere karşı şiddete başvurulmaması gerektiğini ifade eden Evren, ''Siyasi iktidar aklını başına toplasın. Bir tek emekçiye, işçiye cop vurulmasın. Aksi halde günlerce bu eylemi büyütürüz'' diye konuştu.
Evren, TÜRK-İŞ başta olmak üzere bütün işçi ve memur konfederasyonlarının başkanlarını, sendika yöneticilerini işçilere sahip çıkmaya çağırarak, ''Barikatın önüne gelin ve hep beraber istediğimiz yere gidelim'' dedi. Siyasi iktidarın görevinin bir sorun varsa bunu çözmek olduğunu belirten Evren, hükümetin Tekel işçilerinin sorununu bir an önce çözmesi gerektiğini kaydetti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de işçilerin kendi yuvaları olan TÜRK-İŞ'e sokulmamalarının doğru olmadığını ifade ederek, ''Sadece bir gün eylem yapıp gideceklerdi. İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyorum'' dedi.
İşçilerden destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye işçileri, İSKİ bünyesinde sayaç okuma görevi yapan işçiler ve TARİŞ işçileri hem kendi sorunlarını gündeme getirmek hem de Tekel işçilerine destek vermek için eyleme katıldı.
Kumlu: Ziyaret engellenmemelidir
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, Tekel işçilerinin TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde toplanmalarının engellenmesi konusunda, ''TÜRK-İŞ, tüm işçilerin olduğu gibi Tekel işçilerinin de evidir. Tekel işçilerinin, TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyareti engellenmemelidir'' açıklaması yaptı.
Konfederasyon Yönetim Kurulunun yazılı açıklamasında, TÜRK-İŞ'in üye 35 sendikasıyla milyonları temsil eden bir kuruluş olduğu vurgulandı. Konfederasyona üye sendikaların önderlik ettiği her mücadelenin TÜRK-İŞ'in mücadelesi olduğu ifade edilen açıklamada, ''Bu nedenledir ki Tekel işçilerinin 78 gün boyunca TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde sürdürdüğü eyleme, TÜRK-İŞ üye sendikalarıyla birlikte her türlü desteği vermiş ve bu süre içinde sorunun çözümü için her türlü girişimde bulunmuştur'' denildi.
Tekel işçilerinin, TÜRK-İŞ önünde geçirdikleri 78 gün boyunca asayiş sorunu yaratacak hiçbir olaya neden olmadıkları, disiplinli ve sağduyulu davranışları ile Türkiye'ye olduğu kadar dünyaya da örnek bir mücadele verdikleri belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Tekel işçileri, Tekgıda-İş Sendikası'nın aldığı karar doğrultusunda 1 Nisan 2010 tarihinde, yani bugün TÜRK-İŞ'in önünde bir gün süreyle gecelemek üzere Ankara'ya gelmiştir ancak bugün sabah saatlerinden itibaren işçilerin TÜRK-İŞ önüne gelmeleri güvenlik güçlerince engellenmektedir. Bu durum, Ankara'nın çeşitli yerlerinde gerginliğe sebep olmaktadır. TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, güvenlik güçlerinden hak arama yollarının açık tutularak TÜRK-İŞ'in önüne gelmek isteyen Tekel işçilerine koyduğu engeli kaldırmasını istemekte, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne ancak bu yolla geçilebileceğine inanmaktadır. TÜRK-İŞ, tüm işçilerin olduğu gibi Tekel işçilerinin de evidir. Tekel işçilerinin, TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyareti engellenmemelidir.''
Bu arada, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da aralarında bulunduğu yetkililerle Tekel işçilerine TÜRK-İŞ önüne gelmeleri izin verilmesi konusunda görüşmelerde bulundu ancak bu görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamadığı öğrenildi.
Otobüslerin Ankara'ya girişlerine izin verilmiyor
4-C statüsüne geçmeyi kabul etmeyerek Ankara'da eylem yapmak için çevre illerden gelen eylemcileri taşıyan otobüslerin şehre girişlerine izin verilmiyor.
Polis ekipleri, eylem nedeniyle İstanbul ve Konya yollarındaki Maliye noktalarında, Samsun yolundaki ışıklı kavşakta, Eskişehir yolunda da Ümitköy Kavşağı'nda polis noktaları oluşturdu. Ankara Garı ve Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde de güvenlik önlemleri artırıldı.
Sabah erken saatlerinde ana güzergahlarda polisler, eylemcileri taşıdığı tespit edilen ve plakaları önceden bildirilen otobüsleri durdurdu. İşçi temsilcileriyle konuşan polis yetkileri, işçilere Ankara Valiliğinin kararını hatırlatarak eylemin yasa dışı olduğunu ifade etti. Otobüslerin şehre girişlerine izin verilmezken eylemcilerin bekleyişi sürüyor.