Polis devletine bir adım daha (26.08.2013)
Savcı izni olmaksızın gözaltı işlemi yapma yetkisi verilmesiyle polis, Gezi benzeri toplumsal eylemlere karşı aşırı yetkilendirilecek.
cumhuriyet.com.trÇözüm süreci kapsamında, “demokratikleşme” adımlarının atılacağı pakete ilişkin beklentilere karşın belirsizlik sürerken hükümetten polisi, Türkiye’de bugüne kadar görülmeyen ölçüde yetkilendirecek ve özellikle bakan ve iktidar mensuplarına yönelik saldırılarda tutuklamaları yeniden daha kolaylaştıracak iki adım geldi. Hükümet, “polise savcı izni olmadan tutuklama yetkisi veren” bir düzenleme üzerinde çalışma başlatırken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yumruk atan saldırganın serbest bırakılmasına karşı 3. yargı paketini değiştireceklerini söyledi.
Gezi eylemlerinin sürmemesi için her türlü sert polisiye uygulamada ısrar eden hükümet, benzeri eylemlerin yeniden yükselmemesi için de yeni formüller arıyor. Bu çerçevede son olarak polisin yetkilerini, uygulamada hiç olmadığı kadar artıran bazı yasal düzenlemelere ilişkin çalışmalar hükümetin gündemine girdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanlığı’nca yürütülen çalışmanın en önemli adımı, polise savcı izni olmadan gözaltı yetkisi verilmesi üzerinde yürütülüyor. Türkiye’de zaman zaman polise aşırı yetkiler verildiği dönemler, bu aşırı yetkilerden şikâyetlerin yoğunlaştığı uygulamalar olsa da bugüne kadar polisin, suçüstü dışında savcı izni olmaksızın gözaltı yetkisi hiç olmadı.
Gerekçe AB örneği
Ancak hükümet de polise savcı izni olmaksızın gözaltı yetkisi verilmesine ilişkin çalışmasını, “AB ülkelerinde bu yetki var” gerekçesine dayandırmaya hazırlanıyor. Yasa değişikliği gerektiren düzenlemeye gidilmesine karar verilmesi durumunda polise 24 ya da 48 saat süreyle savcıdan izin almaksızın gözaltı yetkisi verilecek.
Polise gözaltı yetkisinin yanı sıra doğrudan Gezi eylemlerini hedef alan bir düzenleme üzerinde daha çalışma yürütülüyor. Bununla da “polise taş atma, kamu görevlilerine direnme ve kamu malına zarar verme” suçlarında cezalarda artırım düşünülüyor. Meclis’in açılmasından sonra yapılacak yasal düzenlemeyle, mevcut düzenlemelerdeki bu suçlara ait cezaların iki katına kadar çıkarılması tartışılıyor.
3. pakette yumruk değişikliği
Hükümet, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a Hacıbektaş’ta yumruklu saldırıda bulunan Hüseyin Satı’nın 3. yargı paketi kapsamında denetimli serbestlik uygulamasıyla serbest bırakılmasına karşı da yasa değişikliği için harekete geçti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, “Adli kontrolle saldırgan salıverildi. Burada 2005 yılında yeni bir yasa yaptık, o zaman ceza yasasını yeniledik. Yargılandığınız maddenin ceza üst sınırı 1 yıla kadardı, 2012’de biz bunu 2 yıla çıkardık. 2005 ve 2012 değişiminden kaynaklı olarak o saldırgan tutuklu yargılanamayacak konuma geldi. Toplumda ciddi bir reaksiyon var, insan bedeninin bütünlüğüne yapılan saldırılarda saldırganın bu eylemin karşılığını görmesi lazım” diyerek değişikliğin sinyalini verdi.