Pilatesin ''duayeni'' Ankara'da...
Gün geçtikçe popülaritesi artan ''pilates''in ''duayeni'' olarak kabul edilen isimlerden İtalyan fitness eğitmeni Prof. Dr. Stefano Carlini, 2 günlüğüne Ankara'ya geldi.
cumhuriyet.com.trOran'da bulunan Oranium Sports'un davetlisi olarak bir pilates eğitim seminerine katılan Carlini, açıklamalarda bulundu.
İtalya'daki Foggia Üniversitesi Öğretim görevlisi ve İtalya Fitness Federasyonu'nun en gözde eğitmenlerinden olan Carlini, ''Gençlik yıllarımda 3 adım atlamada İtalya şampiyonluğum var, ayrıca 21 Yaşaltı Hentbol Milli Takımı'nda forma giydim. Kendimi bildim bileli spor yapıyorum ama 30 yıllık spor hayatımda pilates kadar çok sevdiğim hiçbir aktivite olmadı'' dedi.
Fitness ile ilgili çalışmalarına Spor Akademisi'nde okurken başladığını anlatan Carlini, ''Hayalimde hep bir spor stüdyosu kurmak vardı. Beyrut'ta askerlik yaparken ordudan bana çok para ödediler ve bu paralarla şu anki stüdyomu kurdum. Aynı zamanda spor gazete ve dergilerine yazılar yazıyordum ve 1992 yılında İtalya Fitness Federasyonu'ndan kendileri için yazmam istendi. Daha sonra eğitmen yönümü de keşfederek çok beğendiler ve ülkenin 4 bir yanından gelen kursiyerlere eğitim vermemi istediler. Birçok kentte ve farklı ülkede seminerlere davet edildim'' diye konuştu.
''Pilates krize balıklama daldı"
Son 10 yıldır fitness endüstrisinin özellikle ABD ve Avrupa'da büyük bir kriz içinde olduğunu vurgulayan Carlini, pilatesin çıkış tarihinin bu zamanlara denk geldiğini ve bu sporun krize adeta ''balıklama bir dalış'' yaptığını söyledi.
Kriz nedeniyle herkesin bir anda pilatese tutunduğunu ifade eden Carlini, şöyle devam etti:
''Çok da faydası oldu, piyasada canlanma yaşandı. 10 yıl önce akıllıca bir pazarlama tekniğiyle Madonna ve Sharon Stone üzerinden reklam yapıldı. Çok popüler oldu. Hala kriz olmasına rağmen pilates aletleri, topları, çemberleri yok satıyor.''
''Çok faydalı bir spor"
Her insanın mutlaka pilates yapması gerektiğini dile getiren Carlini, bu sporun çok faydalı olduğunu ve yaşam kalitesini yükselttiğini ifade etti. Özellikle kişinin duruşu üzerinde büyük etkisi olan pilatesin cimnastik ile karıştırılmaması gerektiğini anlatan Carlini, ''Pilates doğru nefes almayı öğretiyor ve birçok sakatlık üzerinde iyileştirici etkisi var. Kalça çıkıklığı ile doğan bir sporcum 1 yılın sonunda, daha önce yapamadığı hareketlerin neredeyse tamamını yapmaya başladı. tabii önemli olan sabırlı olmak'' diye konuştu.
Pilates yaptıracak kişilerin çok iyi bir eğitimden geçmesi gerektiğini vurgulayan Carlini, ''Eğitilmemiş veya eksik eğitilmiş biri çok ciddi sorunlara yol açabilir. Birebir, yüz yüze iletişim önemli, çünkü her hareketin bir sebep ve sonucu var. Katılımcılara bunun açıklanması, detaylı anlatılması şart'' dedi.
''Sırada ne var, kimse bilmiyor"
Stefano Carlini, fitness endüstrisinin de zamana ayak uydurduğunu ve sürekli kendini yenilediğini belirterek, şöyle devam etti: ''70-80'li yıllarda ağırlıklar altında ezildik, body building yaptık. 90'lı yıllar aerobik-dans yıllarıydı. 2000'li yıllar ise insanların kendi içlerine döndüğü ve yoga, pilates gibi sporların zamanı oldu. Şimdi ise sırada ne var kimse bilmiyor. En büyük soru işareti bu. Bu sıra fonksiyonel eğitim sistemleri ile 'flying' popüler. Fonksiyonel eğitim sisteminde içi kum dolu bir çantayla bazı hareketler yapılıyor. Yer çekimine karşı direnç oluşturuluyor. Şu an Milano'da tüm zenginlerin en gözde sporu bu. 'Flying' ise tavana asılan 2 ip yardımıyla yapılıyor.''
''Ferzan Özpetek'in son filmi çok güzel"
Türkiye'ye ilk olarak 1979'da geldiğini ve o dönem Türkiye'nin doğu kültürünün etkisi altında olduğunu savunan Carlini, ''1987'de biraz daha azalmıştı bu etki ama geçen yıl geldiğimde anladım ki Türkler artık birçok Avrupalıdan daha Avrupalı yaşıyor'' dedi.
Türk yönetmen Ferzan Özpetek'in, konusu İtalya'nın Lecce kentinde geçen son filmi Serseri Mayınlar'ı çok beğendiğini anlatan Carlini, ''Kendisi çok başarılı bir yönetmen ve İtalya'da çok seviliyor'' diyerek sözlerini tamamladı.