''Petrolden daha değerli doğal taşlarımız var''

Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun Bayburt taşının daha ekonomik üretilebilmesi ve ihracatının artırılması için kente fabrika kurulacak.

cumhuriyet.com.tr

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu, yaptığı açıklamada, Bayburt'un çok eski zamanlardan bugüne doğal taşıyla ve taş işçiliğiyle ünlü olduğunu belirterek, "Bayburt'ta çok çeşitli niteliklerde doğal taşlar mevcut. Özellikle tüf diye adlandırılan yumuşak taşlar, mermerler, granitler ve traverten yörede yoğun miktarda var" dedi.

Kentteki doğal taş potansiyelinin tespiti için daha önce çok detaylı çalışma yapılmadığını ifade eden Karaoğlu, "2005 yılında bu konuda rezerv tespit çalışması gerçekleştirildi. Bayburt Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Bayburt Belediyesi öncülüğünde MTA'yı ilimize davet ettik. Bayburt'ta ilk defa yapılmış çalışmayla doğal taş rezervi tespit edildi. Bayburt'ta ekonomik değere sahip 200 milyon metreküpe yakın doğal taş tespit edildi" diye konuştu.

O dönemde Bayburt taşıyla ilgili sorunun, taşın ilkel yöntemlerle çıkartılması olduğunu anlatan Karaoğlu, şunları söyledi: "Taşı yüzde 80 fireyle elde ediyorduk, çünkü taş patlatma yöntemiyle çıkartılıyordu. Bayburt taşının yaklaşık 10 milyon yılda oluştuğu söyleniyor, dolayısıyla çok daha ekonomik tüketilmeliydi. Bu doğrultuda İl Özel İdaresi öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Belediyesi, Mermerciler Derneği, Ziraat Odası ve Sanayi Sitesi'nin ortak çalışmasıyla Bayburt doğal taşının ileri teknolojik altyapıyla üretileceği bir fabrika için Avrupa Birliği nezdinde ilk adımı attık ve proje yaptık. 9,5 milyon avroluk projemiz kabul edildi." Karaoğlu, Bayburt'ta, doğal taş sektörünün kalbi olabilecek nitelikte bir tesis için ilk adımı attıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Doğal taş yüzde yüz yerli ihracat kalemidir"

Karaoğlu, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaleri Üreticileri Birliği verilerine göre dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 48'inin Türkiye'de olduğunun tespit edildiği ancak Türkiye'nin dünya doğal taş pazarındaki payının yüzde 2 olduğunu ifade etti.

Bunun bir çelişki olduğunu dile getiren Karaoğlu, "Bu çelişkinin bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Çünkü doğal taş bütün unsurlarıyla yüzde yüz yerli ihracat kalemidir. Hiçbir ara girdisi, ithalat girdisi yoktur ve çok büyük bir değerdir. Metreküp hesabıyla petrolden daha değerli doğal taşlarımız var. Doğal taşlarımızın Bayburt ekonomisine kazandırılması noktasındaki çalışmaların sonuç vermesini umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaptıkları tespitlere göre Bayburt'ta 27 taş ocağında yaklaşık 220 işçinin çalıştığını da dile getiren Karaoğlu, "geçen yıl arzu ettiğimiz kadar ihracat gerçekleştiremedik. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 48 bin dolar gibi çok cüzi bir rakam. Kanada'ya 45 bin dolarlık, Fransa ve Karadağ'a da 3-4 bin dolarlık ihracatımız söz konusu. Bu rakamları daha yukarı taşımak için bu fabrikayı en kısa zamanda, Bayburt'taki bütün doğal taş sektörünün kullanımına sunacağız" dedi.