Pera Müzesi'nden iki sergi

Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı kapsamında iki ülkenin kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilerini anlatan ''Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı'' ile 19. ve 20. yüzyılda İstanbul'da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının karelerinden oluşan ''Konstantiniyye'den İstanbul'a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Anadolu Yakası Fotoğrafları'' isimli sergiler, yarın Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde ziyarete açılacak.

cumhuriyet.com.tr

Sergilerin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, ''Konstantiniyye'den İstanbul'a' sergisinde 200'ün üzerinde fotoğrafın yer aldığını söyledi.

Birol, Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu ve bazı özel koleksiyonlardan derlenerek hazırlanan serginin bir devrin İstanbul'unu eşsiz kıyıları, çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdiğini belirtti.

Sergide yer alan ve o dönemin Caranza, Robertson, Pascal Sebah, Kargopoulo, Sebah&Joaillier, Abdullah Biraderler, Gülmez Biraderler, Ali Sami Aközer, Ali Enis Oza ve Elisa Pante Zonaro gibi fotoğraf sanatçılarının ve bazı amatör fotoğraf meraklılarının dönemin zorlu teknikleriyle çektikleri fotoğrafların İstanbul'un o yüzyıllardaki fiziki ve sosyo-kültürel yapısı hakkında fikir verdiğini ve şehrin bugün çoğu şekil değiştirmiş ya da kaybolmuş eşsiz güzelliklerine ışık tuttuğunu anlatan Birol, serginin İstanbul sevdalılarını İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında ilginç ve keyifli bir yolculuğa çıkaracağını kaydetti.
Birol, Amsterdam Müzesi iş birliğiyle ve Rijksmuseum'un katkılarıyla hazırlanan ''Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar'' sergisinin ise Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl başladığını anlattığını söyledi.

Sergide, bir bölümü yüzyıllar sonra ilk kez bir araya gelen resimler, gravürler ve objelerin yer aldığını aktaran Birol, ziyaretçilerin o dönemin Osmanlıları ile Hollandalılarını tanıma imkanı bulacağını dile getirdi.

Birol, büyük bir çoğunluğunu Lale Devri'nin bir görgü tanığı olarak adlandırılan ve vakıf koleksiyonlarında da seçkin eserleri bulunan usta ressam Jean-Baptiste Vanmour ve okulu tarafından yapılan ilgi çekici resimlerin sanatseverlerin beğenisini kazanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılar

Hollanda Kültürel İşbirliği Büyükelçisi Margriet Leemhuis, Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. yılının kutlandığı 2012 yılının ''Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar'' sergisiyle başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Leemhuis, yıl boyunca yıl dönümü kutlamaları kapsamında çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini söyledi.

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers de günümüzde de Türkiye ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin hala canlı olduğunu belirterek, son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin üç kat arttığını kaydetti.
Hollanda'nın Türkiye'ye büyük yatırımlar yapan ülkeler arasında bulunduğunu aktaran Kervers, ''Ülkelerimiz arasında yoğun kültürel ilişkiler de var. Hollanda'da yaklaşık 400 bin Türk kökenli vatandaş bulunuyor. Ayrıca ülkemizde Türk kökenli vatandaşların kurduğu çok sayıda Kobi var'' diye konuştu.

Amsterdam Müzesi Direktörü Paul Spies, sergiyi Pera Müzesi'nde düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Spies, serginin Türkiye'den sonra Nisan ayında ''Levant Ticaret Odası, Hollandalı Tüccarlar ve Osmanlı Sultanları'' başlığıyla Amsterdam Müzesi'nde düzenleneceğini bildirdi.

''Konstantiniyye'den İstanbul'a'' sergisinin küratörü mimar Dr. M. Sinan Genim, 6 yıl önce kendisinin hazırladığı ve içerisinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu ve bazı dostlarının arşivinden seçilen 400'ün üzerinde fotoğrafın yer aldığı ''Konstantiniyye'den İstanbul'a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Rumeli Yakası'' kitabının yayımlandığını ve aynı isimli bir serginin düzenlendiğini söyledi.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsünün dizinin ikinci kitabı olan ''Konstantiniyye'den İstanbul'a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Anadolu Yakası Fotoğrafları''nı yayımladığını dile getiren Genim, yeni kitaba yarın açılacak serginin eşlik edeceğini kaydetti.

Genim, yerli ve yabancı birçok insanın İstanbul'u fotoğrafladığını ifade ederek, ''İstanbul'un, dünyadaki herhangi bir şehirle kıyaslanmayacak bir topoğrafik özelliği var. Bu da o insanları müthiş derecede fotoğraf çekmeye teşvik etmiş'' dedi.

Sinan Genim, İstanbul'un renkliliğinin muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.
Her iki sergi de 1 Nisan tarihine kadar ziyarete açık kalacak.