"Patlamanın etkileri ulaşmaya başladı"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, 6 Kasım'da güneşte meydana gelen patlamanan etkilerinin dünyaya ulaşmaya başladığını söyledi.
cumhuriyet.com.trProf. Dr. Demircan, güneşin manyetik etkinliğinin zaman içinde hızla artığına işaret etti.
Güneşin yapısından kaynaklanan bir manyetik alan oluşumu bulunduğunu ifade eden Demircan, bunun elektrik üreten dinamolardaki gibi olduğunu anlattı.
Elektronların yönlendirilmesi halinde elektrik akımı oluştuğunu, güçlü olan elektrik akımının da manyetik bir alan oluşturduğunu kaydeden Demircan, ''Manyetik alan güneşin belirli bölgelerinde yoğunlaşabiliyor. Bu yoğunlaşan manyetik alan yüzeye çıkıyor. Yüzeyde kapalı manyetik ilmekler içinde plazma birikiyor ve zaman zaman patlıyor. Ama bu biriken plazma o kadar fazla oluyor ki, milyar ton mertebesinde. Aşağı yukarı ayda bir, güneşte böyle patlamalar oluyor'' diye konuştu.
6 Kasım'da güneşte meydana gelen patlamanın etkisinin bu günlerde dünyaya ulaştığını ifade eden Demircan, ''Bundan özellikle kuzey enlemleri etkileniyor. Sıcak plazma atom çekirdeklerinden oluşuyor. Doğrudan dünyanın atmosferini deforme ediyor, bozuyor, kompozisyonunu değiştiriyor. Dolayısıyla atmosferdeki bu dinamik olaylardan, meteorolojik olaylar da etkileniyor'' dedi.
Radyasyon, kozmik ışınım denilen parçacıkların dünyaya ulaştığında, elektromanyetik iletişimlerin negatif etkilendiğine işaret eden Demircan, şunları kaydetti:
''Güneşin bu manyetik etkinliğinde sürekli bir artış var. Güneşte 6 yıl içinde büyük bir patlama bekleniyor. Bu durumda, uydularla haberleşmeler kopuyor, uydular kaybedilebiliyor, bir süre iletişim kurulamıyor. Tabi bu çok güçlü olursa dünyadaki elektronik aletlerinde de susması, çalışamaz hale gelmesi endişesi var. 6 yıl sonra yeniden bir yavaşlama olacak.''