Paralel MEB’e servet: 241 milyon TL

Kurulurken bakanlık tarafından 1 milyon TL verilen vakfa 241 milyon TL daha aktarıldığı ortaya çıktı. Vakıf hibe ve yardım alabiliyor, vergiden de muaf.

cumhuriyet.com.tr

Cemaate ait yurtdışındaki okulları devralmak için Milli Eğitim Bakanlığı kadar geniş yetkilerle kurulan ve muhalefet tarafından “Paralel MEB” olarak eleştirilen Türkiye Maarif Vakfı’na Bakanlar Kurulu kararı ile 241 milyon TL aktarıldı.

Vakıf, kuruluş yasasının Meclis’teki görüşmeleri sırasında da yasa kabul edildikten sonra da muhalefet tarafından müfredat geliştirme, öğretmen yetiştirme gibi geniş yetkileri, MEB’in yurtdışı görevlerini devretmesi gerekçeleri ile “Paralel MEB” olarak eleştirilmişti.

Türkiye Maarif Vakfı’na kaynak aktarılmasına yönelik 3 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Haziran 2016 tarihli kuruluş yasası ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon TL kaynak alan vakfa, Bakanlar Kurulu kararı ile yine Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 241 milyon TL daha aktarıldı.

Maarif Vakfı 17 Haziran 2016’da yürürlüğe giren yasa ile kuruldu. Yurtdışında okul öncesi eğitimden, üniversiteye kadar tüm eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunmak ve bu amaçla örgün ve yaygın eğitim kurumları açmak, burslar vermek, okullar ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurtdışı için eğitmenler yetiştirmek, bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak, bilimsel yayınlar hazırlamak ve metotlar geliştirmek olarak tanımlandı. Vakfın faaliyet alanına, “eğitimle ilgili tesisleri satın almak, devralmak veya kiralamak, yurtdışında eğitim faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlarla ortaklık dahil her türlü işbirliği yapmak” gibi görevler de yer aldı.

Para kaynağı çok

Vakfın 12 kişilik mütev elli heyetinden 7 daimi üyesi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından atandı. Kuruluş yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 1 ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon TL, vakfa aktarıldı. Vakfın tek gelir kaynağı genel bütçeden veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılanlardan ibaret değil. Vakıf, ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibe ve yardım alabiliyor, faaliyetleri nedeniyle gelir elde edebiliyor. Bu gelirler kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, harç, damga ve emlak vergisinden muaf tutuluyor.

ERDOĞAN ‘193 ÜLKEDE VAR OLACAKSINIZ’ DEMİŞTİ

Sadece 20 okul devralabildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kurulmasının ardından kabul ettiği Vakıf yöneticilerine “193 ülkede var olacaksınız. Öncelikle FETÖ’nün yaygın ve etkin olduğu ülkelere öncelik verin. FETÖ’nün okullarından ‘Türk okulu’ diye bahsedilmesine de izin vermeyin” talimatını vermişti. Vakıf bugüne kadar 20 ülkede 20 okulu devralabildi. Maarif Vakfı 60 ülkede yeni okul açılması veya okulların devralınmasıyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor. Bazı ülkelerin ise anlaşma süreçlerini geciktirdiği belirtiliyor. Vakfın kapatılmayan cemaat okullarına karşı alternatif Türk okulları açılması planlanıyor.